Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

No mi to wygląda na ekspozycję.

Ale naprawdę powód może być prozaiczny, już wymieniany, czyli prąd zmienny.
    Żarówka rozjaśnia się i przygasa zgodnie z sinusoidą prądu więc przy takim czasie jak masz pecha i trafisz w okolice górki lub dołka tej sinusoidy, to możesz mieć zdjęcie lekko bardziej naświetlone, niż gdy trafisz na moment kiedy sinusoida ma wartość 0. W jakim stopniu to jeszcze zależy od rodzaju lampy, ale przy moim gnieździe rodzinnym jest taka latarnia, że jak machniesz ręką, to widać normalnie stadia pośrenie jak przy stroboskopie

To światło nie jest stałe, stałe to ma np. samochód albo latarka, albo słońce. sprawdź za dnia czy masz takie cuda, jak nie to bym się o migawkę nie martwił.

Zaznaczam że z fizyką czy tam elektryką już od dawna nie mam za dużo wspólnego, ale wydaje mi się że mogę mieć rację.

P.S. zdjęcie z dzieckiem opierającym się o barierkę jest super
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

Pewnie masz racje.

Część zdjątek wyrzuciłem. Zbyt duże przegięcie
    Wiem, że jak więcej wiem to tak naprawdę nic nie wiem.
    Grupa FotoKujawy

wojteh
    Gość

Domyślnie

sam nie wiem - wg mnie coś nie tak z ostrością albo nie wyrabiał się AF - jaki obiektyw???- sam nie wiem nie pamiętam zbyt jak miałem d80, a patrze po swoich zdjęciach to było zupełnie inaczej i w dodatku inaczej obrabiane niż obecnie (inne oprogramowanie) - nie mniej jednak fajne akcje musiałby być - no i podobno najlepsze tancerki maja - zawodowe ... ech fajnie być bogatym klubem ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    sam nie wiem - wg mnie coś nie tak z ostrością albo nie wyrabiał się AF - jaki obiektyw???- sam nie wiem nie pamiętam zbyt jak miałem d80, a patrze po swoich zdjęciach to było zupełnie inaczej i w dodatku inaczej obrabiane niż obecnie (inne oprogramowanie) - nie mniej jednak fajne akcje musiałby być - no i podobno najlepsze tancerki maja - zawodowe ... ech fajnie być bogatym klubem ...
    Sądze, że z złapaniem ostrości jest wszystko ok, tylko z migawką oscylowałem między 1/320 a 1/400 i ruch zawodników nie jest dobrze zamrożony. (zbyt szybka akcja). Obiektyw sigma 70-200 2.8 wersja druga.
    Grupa FotoKujawy

wojteh
    Gość

Domyślnie

ta sigma ma HSM??? na początku sezonu testowałem 50-150 hsm - fany obiektyw i jak da mnie super zakres - teraz mam 18-50 hsm i 80-200 af-s miód malina ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    ta sigma ma HSM??? na początku sezonu testowałem 50-150 hsm - fany obiektyw i jak da mnie super zakres - teraz mam 18-50 hsm i 80-200 af-s miód malina ...
    Ma silniczek. Działa bomba. Od 70 do 140 ostrość porównywalna do stałek, dopiero przy 200 troszke jakość się pogarsza, ale tak samo jest w przypadku Nikkora 80-200 ED (chyba takie ma literki ). Miałem na wydanie max 3500 i wygrała sigma bo ma własnie HSM. Szybkość focusa w porównaniu z w/w nikkorem jest bardzo ale to bardzo zauważalna. Przed zakupem miałem oba obiektywy w domu (pożyczone ) i na spokojnie je sprawdzałem.

Żadnych BF/FF nie ma. Sprawdzałem w plenerze i w domu (bateryjki i kartki )
    Grupa FotoKujawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamturek Zobacz posta
    Ma silniczek. Działa bomba. Od 70 do 140 ostrość porównywalna do stałek, dopiero przy 200 troszke jakość się pogarsza, ale tak samo jest w przypadku Nikkora 80-200 ED (chyba takie ma literki ). Miałem na wydanie max 3500 i wygrała sigma bo ma własnie HSM. Szybkość focusa w porównaniu z w/w nikkorem jest bardzo ale to bardzo zauważalna. Przed zakupem miałem oba obiektywy w domu (pożyczone ) i na spokojnie je sprawdzałem.

Żadnych BF/FF nie ma. Sprawdzałem w plenerze i w domu (bateryjki i kartki )
    To widze przeszlismy taka samą droge Bo ja tez wybieralem miedzy N80-200 ED D, a Sigmą i wybrałem tą ostatnią
    Z moich obserwacji jest świetnie do ok. 160mm, potem rzeczywiscie spadek i na 200mm wypadałoby przymknąć, ale i tak jest lepiej w mojej ocenie niz w Nikkorze (bo ja na 200mm w N80-200 miałem masakryczne mydło, ale to juz raczej znany problem tej wersji szkła).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów