Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pomoc

Exclamation Pomoc

Czy uzywa ktoś Nikona D80 z Tamronem 17-50mm 2,8?? I czy taki zestaw sie spisuje? Np: czy nie ma błędów w przekazywaniu wartości przysłony pomiedzy korpusem a obiektywem i czy AF działa poprawnie?? Czy wspomniany Tamron 17-50 sprawdzi się w robieniu zdjęć weselnych??

Domyślnie

obiektyw współpracuje z D80 całkiem przyjemnie, z resztą użyj szukajki, dużo było powiedziane na ten temat. Jedyny problem, to taki, że niektóre sztuki mają BF/FF.
    D80 + MB-D80 + T17-50 + T70-210 + SB-800 + GoldPhoto
    www.forumrowerowe.org

Domyślnie

Czy ty masz problemy z używaniem opcji szukaj? Jak to się stało, że potrafiłeś znaleźć to forum, zarejestrować się na nim, ale przejrzeć istniejące już wątki to było ponad twoje siły? Słowem wpadasz i zakładasz bezsensownie zatytułowany wątek o temacie na który zostało już powiedziane bardzo wiele. Zajrzyj do działu optyka, przejrzyj stare wątki, jeśli są powiązane z twoim pytaniem to je kontynuuj i na przyszłość 2 razy pomyśl zanim napiszesz coś dziwnego.

Domyślnie

-trochę wolny i głośny (brak silnika ultradźwiękowego)
    -ostry dopiero po przymknięciu do około 3,3

...czy nie ma błędów w przekazywaniu wartości przysłony pomiedzy korpusem a obiektywem i czy AF działa poprawnie??

w moim zestawieniu AF ma, tak podejrzewam, ok 10% nietrafionych

...Czy wspomniany Tamron 17-50 sprawdzi się w robieniu zdjęć weselnych??

w zeszłym roku robiłem znajomej komunię z tym że był to b. jasny, współczesny kościół i dał sobie radę. Jednak z moim egzemplarzem nie odważyłbym się robić w każdym kościele (zwarzywszy że do dobrej ostrości trzeba go przymykać). W lecie będę robił wesele i dokupię na ten cel najprawdopodobniej sigmę 30/1,4. Będę spokojniejszy
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    W lecie będę robił wesele i dokupię na ten cel najprawdopodobniej sigmę 30/1,4. Będę spokojniejszy
    Z ta Sigma to nie wiem czy bylbym spokojniejszy jezeli chodzi o AF Zacny obiektyw, ale AF lubi sie zgubic, oj lubi...
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Oszczędny w słowach Awatar Ambrosious
    Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Domyślnie ...

Spokojnieszy to będziesz jak wykonasz pierwsze zdjęcia z 30/1,4.... Jeśli przy pełnej dziurze, na dystansie 3 - 4 metrów będzie Ci ostrzyć w punkt - to owszem, będzie powód do zadowolenia i... spokoju.

Moja Sigma właśnie bawi nad morzem, dokładniej: w Gdyni w serwisie Sigmy gdzie ma być kalibrowana pod korpus, w towarzystwie, którego tam pojechała. Oczywiście; jestem dobrej myśli... ale jak widzisz - na ów spokój trzeba czasem sobie zasłużyć...
    A.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ambrosious Zobacz posta
    Spokojnieszy to będziesz jak wykonasz pierwsze zdjęcia z 30/1,4.... Jeśli przy pełnej dziurze, na dystansie 3 - 4 metrów będzie Ci ostrzyć w punkt - to owszem, będzie powód do zadowolenia i... spokoju.

Moja Sigma właśnie bawi nad morzem, dokładniej: w Gdyni w serwisie Sigmy gdzie ma być kalibrowana pod korpus, w towarzystwie, którego tam pojechała. Oczywiście; jestem dobrej myśli... ale jak widzisz - na ów spokój trzeba czasem sobie zasłużyć...
    A.
    znam problemy trapiące ten model i dlatego planuję zakup w Pro Centrum (w Krk mają na stanie 3 sztuki- może któraś podejdzie).
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ambrosious Zobacz posta

A.
    Ale to nawet nie chodzi o FF/BF, tylko ot tak potrafi sie zgubic AF dobra Panowie, skonczmy bo robimy OT
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Mam okazje kupić zenitara 1,7/50. Jak to bedzie sie sprawowało z D80 i w jakich zdjęciach najlepiej bedzie się spisywał?? Przejściówke na M42 już posiadam....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_gdynia Zobacz posta
    Mam okazje kupić zenitara 1,7/50. Jak to bedzie sie sprawowało z D80 i w jakich zdjęciach najlepiej bedzie się spisywał?? Przejściówke na M42 już posiadam....
    Żarty sobie robisz ?
    Trzeba było kupić D200 lub D300 i bawić się.
    D80 to klasa sama w sobie i takim g.... bym go nie psuł.
    Chcesz ręcznej zabawy ? - Kup Nikkor 45/2.8P. Będzie i ręcznie i zręcznie.

Tego Tamrona 17-50/2.8 kup w porządnej firmie, która dobiera sama obiektyw (z kilku), wysyła
    zdjęcia nim zrobione i, po akceptacji, wysyła obiektyw - za tę samą cenę, co w sklepie
    - oczywiście z gwarancją.

U mnie: od trzech tygodni siedział przypięty - nie miałem pretekstu, żeby go odpiąć,
    bo jestem nim zachwycony (do sportu raczej za wolny). Wczoraj wziąłem wnuka na
    te "piłki", no to musiałem przepiąć na N20, bo tak to do dziś siedziałby na bagnecie.

Tamronem zrobiłem w sumie ok. 2 tys zdjęć i jest idealny: mały, cichy, trafia w punkt i ostrzy 100/100.
    No, może z lampą - nie umiem się z nim dobrze dogadać, ale to chyba moja wina:
    byłem rozpuszczony przez Nikkora 18-70, gdzie wielu błędów nie da się zrobić.

Mój egzemplarz był wybierany z kilku i to chyba przyczyna sukcesu.
    Można nie wybierać, ale wtedy trzeba kupić Nikkora 17-55/2.8 - za ok. 4500zł.
    No i tragarza trzeba nająć: najlepiej na sesję iść z kimś, kto czasami odciąży nasze ręce
    - oczywiście może to być statyw.

Wszyscy tu radzą: "Rób fotki i nie przejmuj się !" Jest to słuszne, ale trzeba mieć
    czym zacząć ! Ja też 'buksowałem' w miejscu, dopóki nie kupiłem choć jednego
    obiektywu, na którym mogłem polegać.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 10-03-2008 o 13:38
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów