Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie D200 i lampy studujne

Hey
    Mam pytanie, podlaczam sobie lampy studyjne pod D200 przez kabel synchronizacji. Jak mam ustawic w nim pomiar swiatla. Jak nie zjade przyslona to wychodza mi przepalone. Instrukcja mi zaginela i mam problem
    Kiedys w Canonie moglem sobie wyzwolic lampy pomierzyc swiatlo i zapamietac. W D200 nie wiem jak to zrobic

Pomozecie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sekal Zobacz posta
    Mam pytanie, podlaczam sobie lampy studyjne pod D200 przez kabel synchronizacji. Jak mam ustawic w nim pomiar swiatla. Jak nie zjade przyslona to wychodza mi przepalone. Instrukcja mi zaginela i mam problem
    D200 synchronizuje się na 1/250 sekundy (niech mnie ktoś poprawi, jak się mylę). Ustawiasz taki czas na aparacie, przesłonę "na oko". Robisz zdjęcie. Prześwietlone? Zmniejszasz przesłonę (czyli jedziesz w górę skali) lub ilość światła. Niedoświetlone? No to w drugą stronę, bądź wydłużasz czas ekspozycji. I tak do skutku. Pomóż sobie histogramem. I już Prościej się nie da.

Pomiar światła nie ma nic do rzeczy, bo światłomierz aparatu nic przy flashu studyjnym Ci nie da. Możesz o nim zapomnieć. W ogóle nie zawracaj sobie głowy. O ile nie masz światłomierza zewnętrznego, zostaje Ci histogram. Który, nota bene, świetnie się sprawdza.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

sekal, światłomierze wbudowane w body nie mierzą światłą błyskowego, a ciągłe. Zapomnij o światłomierzu body i automatyce przy robieniu na lampach studyjnych. I nie mów, że w canonie było inaczej, bo nie było.
    Ja znam jeden model aparatu którzy pokazywał, czy błysk jest za słaby czy za silny i o ile EV (czyli taka namiastka pomiaru), jest to Leica, model chyba R8, ale głowy nie dam.
    Jeśli nie masz światłomierza zewnętrznego - Sekonic, Minolta, to tylko na podstawia histogramu, robiąc ciągłe poprawki w stosunku do poprzedniego zdjęcia, jak proponował hedgehog.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-03-2008 o 12:09
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    światłomierze wbudowane w body nie mierzą światłą błyskowego, a ciągłe.
    Doprecyzował bym tutaj, że wbudowane w aparat światłomierze nie mierzą błysku tradycyjnych lamp studyjnych. Pomiar światła błyskowego w aparacie jest przecież możliwy dla lamp wbudowanych lub działających w systemie błysku producenta korpusu, w przypadku Nikona to CLS chyba

Domyślnie

A guzik, mierza w TTL swiatlo blyskowe ale tylko z lampami ktore potrafia gadac w korpisem (maja chocby dodatkowy styk do podania sygnalu odcinajacego tyrystory)

Uniwersalne lampy studyjne maja tylko prosty styk zwierny i nic wiecej.

Czas synchoronizacji tutaj nie ma nic do tego, lampa jest wyzwalana zawsze przy wyzwoleniu migawki, co innego otwieranie sie w pelni migawki czy synchoronizacja z krotkimi czasam.

CLS to juz duzo bardziej rozbudowana wersja pomiaru TTL blysku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doyen Zobacz posta
    Doprecyzował bym tutaj, że wbudowane w aparat światłomierze nie mierzą błysku tradycyjnych lamp studyjnych. Pomiar światła błyskowego w aparacie jest przecież możliwy dla lamp wbudowanych lub działających w systemie błysku producenta korpusu,
    tak, oczywiście. SB800 i inne systemowe są mierzone, w przypadku cyfraków Nikona to lampy działające w iTTL
    (choć niektóre cyfraki obsługują i stary dTTL). W przypadku analogów body mierzą lampy mające dTTL.
    CLS to co innego - to nie określenie na sam sposób pomiaru światła, a mozliwość pracy wielolampowej z pomiarem TTL i z komunikacją między elementami systemu (body i lampą/lampami).
    W CLS mozna pracowac w manualu, nie musi tam byc używane TTL.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tak, oczywiście. SB800 i inne systemowe są mierzone, w przypadku cyfraków Nikona to lampy działające w iTTL
    (choć niektóre cyfraki obsługują i stary dTTL). W przypadku analogów body mierzą lampy mające dTTL.
    CLS to co innego - to nie określenie na sam sposób pomiaru światła, a mozliwość pracy wielolampowej z pomiarem TTL i z komunikacją między elementami systemu (body i lampą/lampami).
    W CLS mozna pracowac w manualu, nie musi tam byc używane TTL.
    Właśnie o takie doprecyzowanie mi chodziło. Chociaż iTTL to także F6.

Uprawnienia umieszczania postów