Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Mam fighter-y z wyzw. radiowym. Jak narazie jestem zadowolony bardzo!Zacznie się teraz zabawa!
ニコンのカメラ
zgadzajac sie z Jackiem dodam jedynie ze osadzenie gleboko palnika mimo ze chroni przed uszkodzeniem to jednak jest wyjatkowo niekorzystne dla "swiecenia" tejze lampy. wszyscy liczacy sie producenci wysuwaja palniki kilka cm poza obudowe. hensel i broncolor je chronia szklanymi kopulkami, bowens od modelu bodajze 1000ws rowniez elinchrom tez chyba w wyzszych modelach aczkolwiek glowy nei dam.
dlatego tez nalezy zwrocic na to uwage
Głębiej osadzony palnik oczywiście nie świeci całą mocą na bokach ale wystarczy nieco mocniejszy błysk ustawić aby to zniwelować. Czy się mylę?
ニコンのカメラ
schowany głęboko palnik nie świeci ładnie w boki, a chodzi o to by pracował odbłyśnik softboxu czy reflektora. Wtedy jest lepszy rozkład światła w tej stosowanej nasadce.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Zapewne trochę racji w tym jest ale osłonięty palnik to także jego ochrona przed przypadkowym uszkodzeniem przy zakładaniu i zdejmowaniu softboxów.
Pracuję zbyt krótko na lampach i nie mam porównania. Sądzę że ma to raczej małe znaczenie jeśli softboxy są ok.
ニコンのカメラ
najbezpieczniej jest gdy na czas transportu zakłada się metalową kopułkę, ale wtedy lampy kiepsko swiecą.
Lepszy jest wysunięty palnik niz schowany. Nie chodzi to o straty mocy, a o rozkłąd światła w odbłyśniku.
W samochodach masz światła długie i krótkie - a to tylko inaczej połozony "palnik" w odbłyśniku.
Jeszcze inaczej - jesli masz SB800 w pozycji tele - to ciężko zmiękczyć światło wkładając te lampę w softbox. Bo i tak SB800 nie świeci na boki i softbox się "marnuje", nie daje na tyle miękkiego światłą jakby mógł.
Całkiem możliwe, że w amatorskich konstrukcjach bardziej się martwią o uszkodzenia i celowo chowają palnik.
Mozna parafrazowac pewne motto, które gdzieś się tu na forum przewineło - jedni matrwią się o światło, a drudzy o uszkodzenia sprzętu![]()
Oczywiście chodzi mi TYLKO o ochronę sprzętu))
Bo ja bidulka nie mam na lampy za kilkadziesiąt tysięcy((
Kompromisy są konieczne....
Jak na razie jestem zadowolony. Zobaczę z czasem.
ニコンのカメラ
Skontaktuj się z nami