Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Wpływ dysku na prędkość laptopa

Hej,

Mam pytanie do znawców tematu.
    Posiadam laptopa Toshiba Satellite Pro A200-1MZ (Core 2 Duo 2.4, HD 2600 256 RAM, 2GB DDRII)

Rozchodzi się dokładnie o dysk twardy:
    Obecnie w środku jest dysk 250 GB, 4200rpm SATA.
    Wydaje mi się że jest to dość wolny dysk (np. otwieranie okieniek w windowsie (XP) czy Mozilli), i tu następuje pytanie:

Czy jest sens wymieniać ten dysk na szybszy (większe rpm), czy będzie widoczna różnica, jeśli tak to na jaki model, pojemność może być mniejsza, wystarczy mi w zupełności 160 GB.
    W jakich programach może być również widoczna różnica, czy np będzie to miało wpływ na AutoCada (wszystkie operacje są szybkie itd, natomiast sporo czasu zajmuje zaznaczenie ,poprzez obwiedzenie, skomplikowanego i dużego rysunku - jak obwodze ramką cały obszar to zanim wszystkie linie będą jako zaznaczone mija troszkę czasu).

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Mateusz

Domyślnie

Producent wsadzając taki powolny dysk miał coś na względzie, a mianowicie, prawdopodobnie, temperaturę wewnątrz obudowy.
    Masz dość mocny procesor + karta graficzna, które to emitują dość duże ilości ciepła i pewnie stąd ten wybór.
    Włącz EVERESTA i sprawdź temperaturę dysku w stresie, jeśli nie przekroczy 45 st., to możesz się pokusić o szukanie szybszego dysku, w innym wypadku odradzam.
    Twój dysk ma tolerancję graniczną 5 - 55 st.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Everest pokazuje obecnie 36 st.

Ekhm... w stresie tzn?? Mam poprostu wykonać jakieś operacje na dysku i obserwować temp czy jest jakiś specjalny test.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati_wrc Zobacz posta
    Everest pokazuje obecnie 36 st.

Ekhm... w stresie tzn?? Mam poprostu wykonać jakieś operacje na dysku i obserwować temp czy jest jakiś specjalny test.
    Zapuść defragmentację dysku i poobserwuj temperaturę.
    NIKON

Domyślnie

Jeśli dobrze mi się wydaje to ilość obrotów ma wpływ na pobór prądu. Im mniej obrotów tym mniejszy pobór prądu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andre Zobacz posta
    Jeśli dobrze mi się wydaje to ilość obrotów ma wpływ na pobór prądu. Im mniej obrotów tym mniejszy pobór prądu.
    Nie tylko, miałeś kiedyś przyjemność z dyskami 10.000 rpm?
    Bo ja mam na codzień całe macierze.
    NIKON

Domyślnie

ło rety rozmowa zeszła na kompletne manowce ale to kompletne, w temacie odzywa się kilka osób, często specjalistów od ... podkładek chłodzących laptopy )) (przodujew tym region łódzki, nie wiem szwaczki się grzeją czy co )) )nie moja wina, że kupili jakieś grzejnikowe złomy

temperatury nie temperatury temat kompletnie zastępczy i raczej w praktyce kompletnie nieistotny. Wielu producentów w tym Toshiba wkłada do wyrobów to co wkłada choć za to WiFi n dawali juz od dawna superowo A200 series chyba wszystkie mają te cieniutkie twardziele

Jak jest kasa wymieniać niezwłocznie na Seagate Momentus 7200.2 i tyle w tym temacie.

Dodatkowo możesz się zainteresować tematem drugiej wnęki na HDD, nie wiadomo czy można tam zapodać drugiego twardziela bo ponoć nie ma jakiejś przejściówki ale trzeba by sprawę zbadać jeszcze, trudno się tam bardzo zaślepkę wyjmuje bo się blokuje
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 20-02-2008 o 16:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    ło rety rozmowa zeszła na kompletne manowce ale to kompletne, w temacie odzywa się kilka osób, często specjalistów od ... podkładek chłodzących laptopy )) (przodujew tym region łódzki, nie wiem szwaczki się grzeją czy co )) )nie moja wina, że kupili jakieś grzejnikowe złomy

temperatury nie temperatury temat kompletnie zastępczy i raczej w praktyce kompletnie nieistotny. Wielu producentów w tym Toshiba wkłada do wyrobów to co wkłada choć za to WiFi n dawali juz od dawna superowo A200 series chyba wszystkie mają te cieniutkie twardziele

Jak jest kasa wymieniać niezwłocznie na Seagate Momentus 7200.2 i tyle w tym temacie.

Dodatkowo możesz się zainteresować tematem drugiej wnęki na HDD, nie wiadomo czy można tam zapodać drugiego twardziela bo ponoć nie ma jakiejś przejściówki ale trzeba by sprawę zbadać jeszcze, trudno się tam bardzo zaślepkę wyjmuje bo się blokuje
    Ziutek, a Ty skąd spadłeś, z Księżyca?
    Wpadasz tu i trollujesz, wstydź się.
    NIKON

Domyślnie

postaraj się lepiej doradzać kolegom a nie opowiadać bajki o pomiarach temperatury nawet jeśli na codzień masz do czynienia z talerzami które się kręca ponad 10.000 rpm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    postaraj się lepiej doradzać kolegom a nie opowiadać bajki o pomiarach temperatury nawet jeśli na codzień masz do czynienia z talerzami które się kręca ponad 10.000 rpm
    Szanowny Kolego!
    Nie wiem w jakiej mieszkasz bajce, ale w tej, do której przyszedłeś, to co napisałem ma jak największy sens.
    Przeczytaj dokładnie cały tekst. który napisałem.
    Doradzam tam wymianę dysku o ile temperatury na to pozwolą.
    Obecnie ma 36 st., w stresie załóżmy 46 st., a w lecie, gdy w nieklimatyzowanych pomieszczeniach temperatura będzie sięgać 30-32 st., temperatura dysku w stresie będzie oscylować koło granicznej.
    Mam z tym tematem do czynienia nie od dziś.
    Zgadnij dlaczego serwerownie są klimatyzowane?
    NIKON

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów