Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Red face POMOCY !! szybka rada Delicacy - 900 PLN

panowie potrzebuję szybkiej rady ... mam 900 PLN... chce kupić a w zasadzie dzisiaj muszę kupić jakieś oświetlenie studyjne... amatorskie... do domu... kiedyś jako dodatkowe do studia... pytanie

1. http://afe.pl/catalog/product_info.p...roducts_id=911 + wyzwalacz radiowy Quantuum 95 PLN
    czy:

2. http://afe.pl/catalog/product_info.p...roducts_id=922 + wyzwalacz
    i dokupić sobie statyw ze stopką do SB-600 z parasoką ?

3. a może zestaw nr 1 tylko zamienić parasolki na softboxy ??

4. a może jak wyżej tylko zamienić jedną parasolkę na softbox ?? (wiadomo z jednej strony miałbym ostrzejsze światło)

chodzi mi o uniwersalność zestawu...

generalnie ma to być fotografia troszkę reklamowa.. jakieś postacie, portrety; na razie nie jest to zarobkowa fotografia bo pracuję (nie mam za dużo czasu) mam dzidzię w drodze (wogóle nie będe miał czasu) czyli w wolnej chwili praca w domu...

P.S.
    aparat to D80 więc dochodzi jeszcze temat wyzwalania...

dziś muszę zamówić lampy co by na weekend były na PEWNO...

wiem że podobne tematy już były ale traktuję mój problem indywidualnie z powodu potrzeby na szybki zakup...

uwierzcie mi używałem opcji szukaj... dużo poczytałem ale trochę mi się juz pomięszało... jakbym miał co najmniej 2600 PLN nie tworzyłbym nowego tematu tylko już zamawiałbym Quantuum ... ale na to potrzebuję trochę czasu...

proszę o pomoc...

pozdrawiam Bartek

hehe tyle
    Ostatnio edytowane przez vasper31 ; 18-02-2008 o 12:20
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Red face

myśle że kwestię wyzwalania sobie juz sam załatwiłem ale proszę o sprawdzenie mojej teorii...

http://www.czarno-biale.pl/sklep/pro...oducts_id=1789 < takie coś i na tym wyzwalacz radiowy...

ale... czytałem też że wyzwalacz radiowy ogranicza pracę na czasach ... jak to jest?? czy najlepiej po prostu biegać z kablem ??
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasper31 Zobacz posta
    myś

http://www.czarno-biale.pl/sklep/pro...oducts_id=1789 < takie coś i na tym wyzwalacz radiowy...
    na tym? jak i po co?
    wyzwalacz montujesz na sankach D80
    odbiorniki są róznie rozwiązane. niektóre mają kabel z dużym jack na końcu, niektóre są pod lampki reporterskie - więc pod gorącą stopkę. Ale wtedy taka kostka musi mieć styk centralny (ta podlinkowana nie ma)

co do synchro - większość synchro nie podaje tego parametru, a mają 1/160 s. Czsami udaje się na niektórych zestawach osiągnąć 1/200s.
    Pocket Wizard jest lepszy, ale kilkukrotnie droższy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Unhappy

to które mają ???

Domyślnie

co które mają? kostki styk? czy radiówka krótsze synchro?
    Radiówka jedyna jaką znam to Pocket Wizard. W Polsce kosmicznie droga, a nawet sprowadzone wychodzi "tylko" około 1 tys za komplet. Naprawę ci robi róznicę synchro 1/160 a 1/250? W studiu to nieistotne, to błysk zamraża ruch, a nie migawka. Raczej jpoczątkujesz w studiu, jak wnosze z tego wątku, może na razie ponasiąkaj wiedzą na ten temat.

Jeśli ci chodzi o kostki ze stykami - poszukaj w sklepach, na allegro tego sporo. Na zdjęciu widać centralny styk.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Red face

Jacek nie złość sie... fakt raczkuję .. po prostu sie nie dogadalismy... tak, pytałem o styk... po Twoim poscie doszedłem sam o co cho.. dzieki... pewnie jeszcze nie raz zadam jakieś dziwne pytanie... ale nawet jak to zrobię uwierz że poprzedzę opcją szukaj... pozdrawiam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vasper31 Zobacz posta
    Jacek nie złość sie.....
    ??? nie złoszczę się

Uprawnienia umieszczania postów