Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: D80 Iso 3200

Domyślnie

google wie wszystko zapytanie: cyberfoto +Fatman +szum
    pozdrawiam

Domyślnie

Stig, wiem, wiem, to nie jest tak, że można decydować o oświetleniu. Niemniej czasami można i raczej chodziło mi o zastosowanie dodatkowych zabiegów (choćby przestawienie fotografowanego obiektu w jaśniejsze miejsce, robienie zdjęć o innej porze) - bo czasami jest tak, że człowiek zamiast pogłówkować przy robieniu zdjęcia, po prostu korzysta z udogodnień techniki i podbija czułość.

Dobre dobranie ekspozycji - pioter m wyjaśnił - o to mi chodziło właśnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Stig, wiem, wiem, to nie jest tak, że można decydować o oświetleniu. Niemniej czasami można i raczej chodziło mi o zastosowanie dodatkowych zabiegów (choćby przestawienie fotografowanego obiektu w jaśniejsze miejsce, robienie zdjęć o innej porze) - bo czasami jest tak, że człowiek zamiast pogłówkować przy robieniu zdjęcia, po prostu korzysta z udogodnień techniki i podbija czułość.
    No jak dla mnie nawet ISO 1600 (ze powyzej juz nie wspomne), to tylko w sytuacjach, kiedy faktycznie innego wyjscia nie ma. Kiedy w gre wchodzi "przestawienie fotografowanego obiektu w inne miejsce", to zazwyczaj z tego wlasnie korzystam, miast forsowac czulosc. Nie mowie juz nawet o statywie, bo to normalka. Wysokie ISO, to w zasadzie ma sens jedynie w reporterce lub... testach.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

" Wysokie ISO, to w zasadzie ma sens jedynie w reporterce lub... testach"

Dokladnie, a do tego tylko do 1600 (w tej generacji puszek) i pod warunkiem, ze zblizymy sie do prawej strony histogramu.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

A co zrobić w pomieszczeniach, gdzie nie można stosować lampy (zabytki itp.) ani statywu?. Wtedy wysokie ISO się przydaje. Czy D200 mniej szumi niż D80 przy wysokich ISO?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marinio Zobacz posta
    Czy D200 mniej szumi niż D80 przy wysokich ISO?
    Nie -- przeciez maja te sama matryce.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

To nie są te same matryce. Bardzo podobne, ale nie te same. W D80 soft odszumiający działa bardziej agresywnie.
    Pozdr!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    To nie są te same matryce. Bardzo podobne, ale nie te same.
    Taaa... Pokaz mi firme, ktora zbuduje dwie rozne linie produkcyjne niby takich samych matryc, ale czyms tam minimalnie sie rozniacych.

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    W D80 soft odszumiający działa bardziej agresywnie.
    Soft, to soft -- a nie matryca. A pytajcemu chyba chodzilo o faktyczny obraz, a nie mozliwosci odszumiania.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

to, który ma lepszy soft? w sensie, który daje mniej zaszumiony obraz?
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta

Dobre dobranie ekspozycji - pioter m wyjaśnił - o to mi chodziło właśnie.
    Można też sobie pomóc (w pewnych sytuacjach) obiektywami z VR.

Co do główkowania, to całkowita prawda. miało by się film, np ISO200, trzeba by było myśleć. A tak cyk ISO 1600 i się leci. A potem szumi, szumi, szumi....
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów