Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez opiekun Zobacz posta
    Jak dobrze poszukasz to znajdziesz tam 'dzisiejsze' testy płyt wypalonych kilka lat temu.
    Przykro mi, ale jak już mówimy i konkretach, to jakość płyt nawet tych najlepszych marek, to w Polsce nie jest niestety constans i jedna seria jest lepsza, a drugą to nawet nie wiadomo jak sklasyfikować.
    Dlatego te testy, to w sumie nic miarodajnego.

Ważny jest sposób przechowywania, w sumie najważniejszy.
    A jak kupować płytki, to niestety nie w Polsce (jeśli się chce mieć te naj).
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

kazde zdjecie:
    Raw - dvd verbatim lub tdk
    Tiff - Cd + dvd scratch proof
    JPG 12 - DVD scratch i normalny jako 2 kopia
    dodatkowo - 2 razy HDD

tak wic przy ilosci 54500 skatalogowanych zdjec robi sie niezly sajgon

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

A ja na Fuji Photo CD, ale tylko nefy, a zdjęcia (+ jeszcze raz nefy) na zewnętrznym HD.

Domyślnie

wątek był, poszukaj, tak w skrócie:

TDK, Verbatim - często polecane
    TDK Scratchproof - jesli masz plytki z ktorych będziesz czasem korzystał (nie archiwizacja konkretnie)

plytki typowo do archiwizacji: "Mam-a" plyty w pollsce sprzedaje z tego co sie orientuje jedna firma, są droższe niż większość płyt - model gold DVD typowy do archiwizacji to koszt ok 8zł za płytkę, jednak nie można kupować na sztuki (są cakes po 50szt. ale z tego co wiem da się dogadać na sprzedaż 10-20-30 itp.szt).

Sposób przechowywania (jakiekolwiek plyty użyjesz).
    -brak dostępu do światła
    -plastikowe pudełka (standardowe)
    -jesli nie ejstes pewny co do wilgotnosci to można wrzucic jeden pochlaniacz wilgoci do pudekla w ktorym przechowujesz plyty (takie woreczki jak są w butach jak nowe kupisz nie pamietam jak to sie dokladnie nazywa)

UWAGA: najlepiej nic nie pisać na plycie nawet specjalnymi mazakami - ewentualnie na wewnętrznym kołnierzu tam gdzie jest przezroczysty plastik.

to chyba tyle, może ktoś coś doda, ale najlepiej jak znajdziesz odpowiedni wątek, bo pamiętam że byly rożne pomysły...

przypomnialem sobie jeszcze: wg. mnie warto wybrać dwa rodzaje plyt (inne firmy) w razie wadliwej serii jakiejsc marki plyt masz wieksze szanse.
    druga sprawa że tu uwzględniłem tylko archiwizację na plytach, warto mieć wszystko na zewnętrznym dysku równierz - glownie ze względu na łatwość i szybkość dostępu.
    D300s, D800, N80-200 f/2.8, N50 f/1.8; T17-55 f/2.8, SB900, Samyang 24 T1.5, Samyang 85 T1.5
    | tobiks flickR

Domyślnie

Może DVD-RAM sama specyfikacja tego typu płyt i formatu ich zapisu może sie przydać do archiwizacji. Nagrywarki obsługujące ten format sprzętowo sprawdzają błędy i sprzętowo robią ich korektę... Sama płyta ma trwałość ok 35 lat....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinox Zobacz posta
    Sama płyta ma trwałość ok 35 lat....
    A ktoś to sprawdził?
    Sorry, ale w to co piszą producenci nie zawsze można wierzyć.
    NIKON

Domyślnie

jakość płyt w Polsce - to zależy jak trafisz - nie kupuj w marketach płyt w opakowaniach cake (10 sztuk itp) - producenci - najlepiej sprawdzeni Verbatim, TDK Philips, Fuji - i obowiązek - jeśli już DVD to tylko '+' - dlaczego (korekcja) więcej poczytaj w necie - i dwie podstawowe zasady - nagrywaj jak najwolniej i zawsze po 2 sztuki tego samego - zamykaj to w szczelnym i nieprzenikającym opakowaniu - jeśli nie wierzysz wystaw nagrana płytę na słońce - po kilku godzinach będziesz wiedział co UV robi z nośnikami

a teraz ekstremum - jeśli naprawdę chcesz mieć nośniki na lata to kup sobie wytłaczarkę do płyt ( najpierw sprzedaj samochód :P )
    Pozdrawiam. Jacek.... --++Te bestie mają ogromne serca++-- http://foto.mjtech.pl
    D40X + Kit / Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX VR IF-ED / SB-800 i drobiazgi w CaseLogic'u

Domyślnie

widziales plytke dvd-ram ??? lekko rozni sie wygladem od zwyklej...nie mowiac o technologi zapisu wystarczy poszukac na necie.... format dvd-ram mial byc docelowo doskonalym nosnikiem i systemem do archiwizacji (UDF/ brak koniecznosci zamykania sesji itp, SPRZĘTOWA kontrola błędów i SPRZĘTOWE rozwiazania dotyczące korekcji istniejących)

PS. sorry za rozmiar ale to jest ladne i widac strukture płyty
    PS2. wykorzystajcie wasze nagrywarki DVD bo 90% pottrafi nagrac na DVD-RAM
    Ostatnio edytowane przez dinox ; 14-02-2008 o 23:34

Domyślnie

dinox, dziękuję za lekcję z nośników, ale naprawdę niepotrzebnie.
    Moje wątpliwości są ciągle aktualne.
    NIKON

Domyślnie

dvd-ram jest dobrym pomysłem lecz wole nagrać 2 płyty DVD+R Verbatim Super Azo lub TDK DVD+R ScratchProof i mam większą pewność i niższą cenę

dla zainteresowanych dvd-ram'y obsługują chyba wszystkie LG
    Pozdrawiam. Jacek.... --++Te bestie mają ogromne serca++-- http://foto.mjtech.pl
    D40X + Kit / Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX VR IF-ED / SB-800 i drobiazgi w CaseLogic'u

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów