Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie ile razy do celu?

witam, naszla mnie taka mysl ....
    jestem bardzo mlodym posiadaczem lustra ( 3 miesiace ) wiec prosze o wyrozumialosc. z kupnem mojego d80 zalozylem ze najlepiej uczyc sie dobrze od samego poczatku i nie korzystam z innych programow niz M wiec... korzystajac w pelni manuala zawsze musze zrobic 2-4 zdjec aby dojsc do ustawien ( czas,przeslona,iso) ktore mnie zadowalaja i nadaja zdjeciu zamierzony efekt ale nie zawsze jest czas na 4 probne zdjecia a zauwazylem ze program preselkcji przeslony jest niezgodny z moimi wizjamy i zawsze za ciemno. zastanawiam sie jak to jest z Wami - starszymi starzem, bardziej doswiadczonymi. korzystacie z programow preselekcji? ile razy strzelacie aby trafnie zrobic zdjecie na manulanym?
    z gory dziekuje za wszelkie wskazowki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arczik Zobacz posta
    ile razy strzelacie aby trafnie zrobic zdjecie na manulanym?
    Za pierwszym
    Najwyżej forsuję potem RAWa

Poczytaj o pomiarach światła, np. http://pl.wikipedia.org/wiki/System_strefowy a ręsztę doszukaj w sieci bo jest pełno o tym.

Ja osobiście używam manuala jak naprawdę potrzeba (trudna sceneria, że pomiar światła fiksuje). Najczęściej korzystam z trybu A, potem z M.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

witam, naszla mnie taka mysl ....
    [...] korzystajac w pelni manuala zawsze musze zrobic 2-4 zdjec aby dojsc do ustawien ( czas,przeslona,iso) ktore mnie zadowalaja i nadaja zdjeciu zamierzony efekt ale nie zawsze jest czas na 4 probne zdjecia a zauwazylem ze program preselkcji przeslony jest niezgodny z moimi wizjamy i zawsze za ciemno. zastanawiam sie jak to jest z Wami - starszymi starzem, bardziej doswiadczonymi. korzystacie z programow preselekcji? ile razy strzelacie aby trafnie zrobic zdjecie na manulanym?
    z gory dziekuje za wszelkie wskazowki.
    To znaczy tak (tak samo kiedyś odczuwałem):

1. Chcesz mieć pełną kontrolę... no dobrze, ale masz drabinkę w wizjerze; korzystasz z niej ?
    2. Nie dajmy się zwariować: przecież nawet ostrość można by ręcznie (nie dotyczy macro!), ale po co ?
    Tak,tak: kiedyś uważałem, że ręcznie lepiej wyostrzę i to w dodatku to, co chcę ! Teraz: najwyżej poprawię
    coś po automacie, albo pstryknę dwa ujęcia więcej. No pewno: jak mi głupieje, to mam przełącznik na body!
    3. Zazwyczaj focę coś, już z pewnym założeniem: wyostrzę to, a tamto mi wypełni lukę, znowu tamto mi trochę
    rozjaśni, ale światło pomierzę trochę obok, bo wtedy inne szczególy środkowego motywu (np.) wydobędę...
    Wtedy oczywiście żongluję głębią ostrości, ustawienie na 'wybór przysłony' - reszta (punktowy pomiar światła
    zazwyczaj używam) automat i dopracowanie w PS3. No tak, nie dodałem, że to dotyczy krajobrazu itp.
    4. Trochę więcej ustawiania jest z lampą, ale ja nie robię "na wyścigi". Tutaj automat się przydaje dla tych, co
    nie mogą zdążyć, a nie chcą nic utracić, choć zawodowcy (podobno) mają swój wybrany program.

Dalsze rady: myślę, że książki piszą na prawdę mądrzy ludzie. Trzeba tylko wybierać takich autorów, którzy mnie w danej chwili przekonują swoją narracją. Wskazówki tam zawarte na pewnno nie wprowadzą Ci złych manier ! Nie obawiaj się: one przeważnie starają się eliminować niedopuszczalne wady i złe nawyki ! Gdy ja zaczynałem, to 'pod ręką' był Roman Burzyński, teraz... No i tak musisz wziąć książkę do ręki, zobaczyć co zawiera, czy Cię interesuje.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

różnie zależy od oświetlenia i efektu który chcę uzyskać.

PS. Zapewne nie masz jeszcze wyrobionego nawyku spoglądania na pomiar światła w wizjerze [to te kreski :P jak jest tylko środkowa to teoretycznie będzie dobrze naświetlone, w prawo - za ciemno, w lewo - za jasno]. Jak już się nauczysz z tego korzystać i brać na to poprawki to pierwsze, max drugie ujęcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    różnie zależy od oświetlenia i efektu który chcę uzyskać.

PS. Zapewne nie masz jeszcze wyrobionego nawyku spoglądania na pomiar światła w wizjerze [to te kreski :P jak jest tylko środkowa to teoretycznie będzie dobrze naświetlone, w prawo - za ciemno, w lewo - za jasno]. Jak już się nauczysz z tego korzystać i brać na to poprawki to pierwsze, max drugie ujęcie
    przyznaje sie ze nie. zawsze mysslem ze te kreski okreslaja biezace ustawienia EV.... :-/ hmm...dluga droga jeszcze za nim dorobie sie zdjecia godnego wstawienia na nasze forum

Domyślnie

Polecam skrócić tą drogę i przeczytać instrukcje obsługi
    puszka i kilka oczek do niej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arciszz Zobacz posta
    Polecam skrócić tą drogę i przeczytać instrukcje obsługi
    a dokladniej o czym mam czytac panie madralinski?

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

przyznaje sie ze nie. zawsze mysslem ze te kreski okreslaja biezace ustawienia EV.... :-/ hmm...dluga droga jeszcze za nim dorobie sie zdjecia godnego wstawienia na nasze forum
    no a właśnie ten pomiar to jeden z kluczy do sukcesu

Domyślnie

no wlasnie ale czy ta miarka to nie krok EV ktory i tak zawsze zawsze trzymam na -0.7 aby uniknac przepalen jakrze charakterystycznych dla d80 a w pelninadajac charakter zdjecia przez iso przeslone i czas? moze mi ktos to wytlumaczyc duzymi literami please?

Domyślnie

Otwierasz instrukcje obsługi aparatu szukasz rozdziału Tryby P S A M, wertujesz karteczki i dochodzisz do trybu M, a tam odnajdujesz wszystkie tajniki pt. "drabinka naświetleń", a po drugie nie jestem mądraliński ale poważnie zachęcam wpierw poczytać instrukcje a później brać sie za robienie zdjęć jaki to sens bawić sie aparatem nie znając jego możliwości, w sumie jeśli to ma być zabawa to czemu nie ale jak chcesz bardziej zagłębić się to chyba powinieneś znać prawie wszystko o swojej zabawce czyż nie tak ...?
    puszka i kilka oczek do niej

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów