Szukaj
dobre, szkoda tylko że nie radiowe, podczerwień czasami zawodzi na wolnym powietrzu, nadajnik i odbiornik muszą się widzieć ;(
pozdrawiam Piotr
wszystko ma swoje plusy i minusy
rzeczywiście wbudowana wkurza, jak np.robię szeroką Tokiną, to mi powstaje na podłodze cień z przysłonięcia światła przez obiektyw, ale jak np.focę w tańcu i sabinke mam rozstawioną gdzieś w kącie, to wbudowana służy do rozjaśnienia przodu. W takiej sytuacji najlepiej by mieć trzy lampki, dwie po kątach, trzecia na aparacie... na drugą już fundusze są, ale trzecia...
w SB 600, traci się fotocelę (jakby przyszła nam ochota wykorzystać ją w zwykłym manualnym błysku, to odpada), mniejsza moc (ale używając jej, jako rozświetlanie tylnych-dalszych planów, nie powinno to mieć dużego znaczenia)
W SB600, nie wiem tego, czy można jej użyć w CLSie, ale w manualnie sterowanym błysku. Zdarza się, że CLS zawodzi, albo nie daje powtarzalnych rezultatów, wtedy z poziomu aparatu przechodzimy na manual i problem znika-szczególnie to jest korzystne, gdy robimy dużo powtarzających się zdj. Na mój "chłopski rozum" jeśli SB600 ma możliwość ręcznej zmiany mocy, to powinna to też mieć w CLSie ale pewności nie mam
SB600 w CLSie pracuje zarówno w TTL jak i w manualu
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
D700 + 35 + 85 i po co więcej?
Tak jak mowie, ja mam D80 i SB600 (poki co).
W tryb comander ustawiam wbudowana na M 1/128 i do tego 600 tez w M np 1/8.
Wszystko ustawiam w korpusie. W lampie tylko wlaczam tryb slave.
W body i w lampie ustawiam ten sam kanal na CH1. I dowolna grupe lampy. A jesli chcesz by np kolejna sabina (a robilismy tak z kumplem i jego 600) walnela innym swiatlem to ta druga tez ustawiasz w CH1, tylko np grupa B i moc np 1/16.
I w pomieszczeniach rozstawiasz gdzie chcesz, "widza sie" - nie wiem jak w plenerze, o czym pisal Gawronek
Posumowujac, u mnie w menu body wyglada to tak:
WBUDOWANA - M - 1/128
SB600 - CH1 - GRUPA A - M - 1/16
SB600 - CH1 - GRUPA B - M - 1/8
A Kronos mi to podpowiedzial i faktycznie daja lewa reke, zreszta prawa tez- to dziala, nie to ze ameryke odkrylem...
nie polecam zestawu mieszanego
nie mam nic przeciwko sb600 ale prezentuje zupelnie odmienna dzwigienkologie. efekt taki ze nie da sie szybko pracowac bo kazda lampa dziala na podstawie ustawien innymi przyciskami. do pracy do sredni komfort. amatorowi pewnie to wisi.
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Skontaktuj się z nami