Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33
    autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    ja kupuje drugą sb-800, teraz foce z jedną i blendą, w przyszlosci moze i trzecia sabina sie pojawi, to jest naprawde swietna lampa, widzialem foty grupowe, z dwoma sb-600 i naprawde sie zaskoczylem, do malego studia sabiny rządzą, a jak robisz cos w plenerze to nie ma problemu z mobilnoscią, do tego jeszcze su-800 i jazda
    No ja tez mysle o SB-800.
    Tylko do czego SU? Skoro mam D80 + SB600 + SB800 dokupie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    No ja tez mysle o SB-800.
    Tylko do czego SU? Skoro mam D80 + SB600 + SB800 dokupie?
    wkurza mnie strasznie, ze jak wyzwalam lampą wbudowaną, to musze ją przyslaniac, pomimo ze daje ją na min, z su-800 masz wszystkie ustawienia pod reką, i wydaje mi sie bardzo wygodne, jak masz 2-3 lampy zdalne to chyba jest dobre rozwiązanie

Domyślnie

dobre, szkoda tylko że nie radiowe, podczerwień czasami zawodzi na wolnym powietrzu, nadajnik i odbiornik muszą się widzieć ;(
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

wkurza mnie strasznie, ze jak wyzwalam lampą wbudowaną, to musze ją przyslaniac, pomimo ze daje ją na min, z su-800 masz wszystkie ustawienia pod reką, i wydaje mi sie bardzo wygodne, jak masz 2-3 lampy zdalne to chyba jest dobre rozwiązanie
    wszystko ma swoje plusy i minusy
    rzeczywiście wbudowana wkurza, jak np.robię szeroką Tokiną, to mi powstaje na podłodze cień z przysłonięcia światła przez obiektyw, ale jak np.focę w tańcu i sabinke mam rozstawioną gdzieś w kącie, to wbudowana służy do rozjaśnienia przodu. W takiej sytuacji najlepiej by mieć trzy lampki, dwie po kątach, trzecia na aparacie... na drugą już fundusze są , ale trzecia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    wszystko ma swoje plusy i minusy
    rzeczywiście wbudowana wkurza, jak np.robię szeroką Tokiną, to mi powstaje na podłodze cień z przysłonięcia światła przez obiektyw, ale jak np.focę w tańcu i sabinke mam rozstawioną gdzieś w kącie, to wbudowana służy do rozjaśnienia przodu. W takiej sytuacji najlepiej by mieć trzy lampki, dwie po kątach, trzecia na aparacie... na drugą już fundusze są , ale trzecia...
    dokladnie, moze jako trzecią wziąc sb-600? jak u niej z obslugą? cena duzo nizsza, a zestaw 2x800 + 1x600 to moze byc dobre rozwiązanie

Domyślnie

dokladnie, moze jako trzecią wziąc sb-600? jak u niej z obslugą? cena duzo nizsza, a zestaw 2x800 + 1x600 to moze byc dobre rozwiązanie
    w SB 600, traci się fotocelę (jakby przyszła nam ochota wykorzystać ją w zwykłym manualnym błysku, to odpada), mniejsza moc (ale używając jej, jako rozświetlanie tylnych-dalszych planów, nie powinno to mieć dużego znaczenia)
    W SB600, nie wiem tego, czy można jej użyć w CLSie, ale w manualnie sterowanym błysku. Zdarza się, że CLS zawodzi, albo nie daje powtarzalnych rezultatów, wtedy z poziomu aparatu przechodzimy na manual i problem znika-szczególnie to jest korzystne, gdy robimy dużo powtarzających się zdj. Na mój "chłopski rozum" jeśli SB600 ma możliwość ręcznej zmiany mocy, to powinna to też mieć w CLSie ale pewności nie mam

Domyślnie

SB600 w CLSie pracuje zarówno w TTL jak i w manualu
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

autograf
    Gość

Domyślnie

Tak jak mowie, ja mam D80 i SB600 (poki co).
    W tryb comander ustawiam wbudowana na M 1/128 i do tego 600 tez w M np 1/8.
    Wszystko ustawiam w korpusie. W lampie tylko wlaczam tryb slave.

W body i w lampie ustawiam ten sam kanal na CH1. I dowolna grupe lampy. A jesli chcesz by np kolejna sabina (a robilismy tak z kumplem i jego 600) walnela innym swiatlem to ta druga tez ustawiasz w CH1, tylko np grupa B i moc np 1/16.

I w pomieszczeniach rozstawiasz gdzie chcesz, "widza sie" - nie wiem jak w plenerze, o czym pisal Gawronek

Posumowujac, u mnie w menu body wyglada to tak:
    WBUDOWANA - M - 1/128
    SB600 - CH1 - GRUPA A - M - 1/16
    SB600 - CH1 - GRUPA B - M - 1/8

A Kronos mi to podpowiedzial i faktycznie daja lewa reke, zreszta prawa tez - to dziala, nie to ze ameryke odkrylem...

autograf
    Gość

Domyślnie

zestaw 2x800 + 1x600 to moze byc dobre rozwiązanie
    Stary, z takim skladem to respekt

PS Ja narazie zbieram na druga sabinke, jeszcze nie wiem czy 600 czy 800..

Domyślnie

nie polecam zestawu mieszanego
    nie mam nic przeciwko sb600 ale prezentuje zupelnie odmienna dzwigienkologie. efekt taki ze nie da sie szybko pracowac bo kazda lampa dziala na podstawie ustawien innymi przyciskami. do pracy do sredni komfort. amatorowi pewnie to wisi.
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów