Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Co do czego i kilka pytan :)

Witam moze co niektorzy bardzo mnie tu skrzycza ale mam pytanko , zakupilem dzis D40 z kitem i obiektywem Nikon AF-S DX 55-200 f/4 -5.6G ED za bardzo przyzwoita cene , i w zwiazku z tym chcialbym zapytac o kilka spraw :
    1. Czym najlepiej czyscic obiektywy i szybke od matrycy ( nie wiem jak ona sie fachowo nazywa)
    2. Do jakich zdjec wykorzystywac ktory obiektyw ? ( glownie plener , widoki, portret )
    3. Czy baterie niemarkowe ( innych firm niz Nikon ) sa bezpieczne ?
    4. Czy statyw tani (do 100zl) warto kupowac nawet na poczatek czy lepiej jednak juz zainwestowac wiecej ?

Wiem ze dla niekotorych z Was to kiepski sprzet ale od czegos trzeba zaczac przygode z lustrzanka , w miare czasu mam zamiar sie rozwijac Wiec prosze powstrzymajcie komentarze dolujace

Pozdrawiam
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay3x Zobacz posta
    Witam moze co niektorzy bardzo mnie tu skrzycza ale mam pytanko , zakupilem dzis D40 z kitem i obiektywem Nikon AF-S DX 55-200 f/4 -5.6G ED za bardzo przyzwoita cene , i w zwiazku z tym chcialbym zapytac o kilka spraw :
    1. Czym najlepiej czyscic obiektywy i szybke od matrycy ( nie wiem jak ona sie fachowo nazywa)
    2. Do jakich zdjec wykorzystywac ktory obiektyw ? ( glownie plener , widoki, portret )
    4. Czy statyw tani (do 100zl) warto kupowac nawet na poczatek czy lepiej jednak juz zainwestowac wiecej ?

Wiem ze dla niekotorych z Was to kiepski sprzet ale od czegos trzeba zaczac przygode z lustrzanka , w miare czasu mam zamiar sie rozwijac Wiec prosze powstrzymajcie komentarze dolujace

Pozdrawiam
    1. Kup sobie zestaw do czyszczenia optyki...
    a szybke od matrycy? yyy, chodzi Ci może o wyświetlacz czy o lustro?
    2. Napisałeś, że masz 1 obiektyw...
    moze chodzi Ci o ogniskową? To wszystko zależy od tego jak co widzisz... ale krajobraz wąsko, a portret na tele [długa ogniskowa]
    3. Nie wiem, nie używam innych
    4. Pozwolę sobie zacytować cytat z Cafe -
    Cytat Zamieszczone przez Radosso Zobacz posta
    Ja tak z pamięci i nie pamiętam autora ale....
    "Jeśli kupisz statyw za 100 zł to prędzej czy później dasz go psu do zabawy"

I ja się o tym przekonuję, sam mam badziew za ponad 100 i coraz bardziej mnie denerwuje. Na szczęscie nie mam psa.
    btw. Powodzenia

Domyślnie

Pozdrawiam
    1. są zestawy do czyszczenia optuki np, hama gdzie masz plyn, papierki fotograficzne, miękką szmatke i pędzelek z gruszką - zestaw ok 30 zika, szybka od matrycy to chyba filtr dolnoprzepustowy, tego lepiej nie ruszac, chyba ze mowisz o wyswietlacu lcd a ten przetrzyj miękką szmatką

2. do krajobrazow uzywaj jak najszerszego szkla np, ogniskowej 18 bo chyba masz kita 18-55-da ci to duza glębie ostrosci i bedziesz mogl wyciągac panoramy, do portretow jak najdluzszego konca czyli np. 200mm, co spowoduje duze rozmycie tla i podkresli modela na pierwszym planie.

3. ja mam jeden aku HAHNEL robione pod nikona i konkretny model nikonowskiego aku, spisuje sie bardzo dobrze

4. statyw najlepiej manfrotto albo slika, za 300 zika wyrwiesz fajny leki staty z glowicą, tanich plastikow nie bierz bo szybko przyjdzie ci apetyt na cos lepszego

tyle tytulem wstępu, jedna rada, lepiej pozbądz sie kita, wez staleczke 50mm 1,8 albo 18-200 vr, szkla lepsze optycznie i masz dzuy zakres w jednym szkle a stalka jasna do celow specjalnych i portretow
    pozdrawiam i witam na forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    tyle tytulem wstępu, jedna rada, lepiej pozbądz sie kita, wez staleczke 50mm 1,8 albo 18-200 vr, szkla lepsze optycznie i masz dzuy zakres w jednym szkle a stalka jasna do celow specjalnych i portretow
    pozdrawiam i witam na forum
    Niech szerokiego się nie pozbywa! Mi tak doradzali, ale poczekałem i mam kit + stałkę... i dobrze, bo nie wiem co bym zrobił bez szerokiego, jest jaki jest, ale przydaje się.
    Może ewentualnie kupić nowy, lepszy ;>

Domyślnie

nie napisalem zeby sie pozbywal, ale moglby kupic np. sigme 10-20 - droga nie jeste a swietna jak najbardziej

Talking

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    nie napisalem zeby sie pozbywal, ale moglby kupic np. sigme 10-20 - droga nie jeste a swietna jak najbardziej
    "lepiej pozbądz sie kita" ... no tak
    ale masz rację sigma 10-20 jest bardzo przyjemna

Domyślnie

Dzieki pawie za szybka odpowiedz no i w sumie konkretna nie spodziewalem sie az takiego odezwu ale to mile i dobrze swiadczy o forum jak i ludziach go tworzacych
    Janis albo nie doczytales albo ja sie zle rozpisalem mam kit i do tego dostalem jeszcze Nikkor AF-S DX 55-200 f/4 -5.6G ED niestety bez vr ale i tak dobrze ze dali myslicie ze ten komplet dwoch obiektywow na poczatek wystarcza czy jednak dokupic stalke jak napisal jacoslavgth ? przypomne ze do tej pory bawilem sie tylko i wylacznie starym kompaktem .
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Domyślnie

Dzieki pawie za szybka odpowiedz no i w sumie konkretna nie spodziewalem sie az takiego odezwu ale to mile i dobrze swiadczy o forum jak i ludziach go tworzacych
    Janis albo nie doczytales albo ja sie zle rozpisalem mam kit i do tego dostalem jeszcze Nikkor AF-S DX 55-200 f/4 -5.6G ED niestety bez vr ale i tak dobrze ze dali myslicie ze ten komplet dwoch obiektywow na poczatek wystarcza czy jednak dokupic stalke jak napisal jacoslavgth ? przypomne ze do tej pory bawilem sie tylko i wylacznie starym kompaktem .
    Dokup sobie 50/1.8 Myślę, że to podstawowe szkło dla każdego przeciętnego pstrykacza, sam je posiadam i często używam
    btw. Fakt, ja źle przeczytałem a propos 2 szkieł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janis Zobacz posta
    "lepiej pozbądz sie kita" ... no tak
    ale masz rację sigma 10-20 jest bardzo przyjemna
    hahahah, napisalem ale o kupnie 18-200 vr tez, więc szeroki jest

Domyślnie

deejay, zanim zaczniesz robić dodatkowe zakupy zainwestuj w książkę o nauce fotografii, przeczytaj ją i przećwicz każdą lekcję. Jeśli nie chcesz kupować książki, a wiedzę zdobywać z sieci, zajrzyj na nasze linkowisko: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831

Przystępnie napisane książki to:
    John Hedgecoe - Nowy podręcznik fotografii - http://www.allegro.pl/item302242842.html
    John Freeman - Fotografia - http://www.allegro.pl/item302841657.html
    Ailsa McWhinnie - Fotografia podręcznik - http://www.allegro.pl/item293290267.html
    D70s. Ot tak, po prostu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów