Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Question Maksymalny rozmiar karty SD do D80.

Witam.

Jaka jest maksymalna pojemność karty, która będzie prawidłowo obsługiwana w D80-tce?
    W serwisie nikona znalazłem tylko jakieś przestarzałe info o kartach do 2GB i kilku do 4GB.

Jakie jest zatem ograniczenie co do pojemności karty? Czy może prawidłowo obsłużona zostanie każda karta sformatowana w FAT32?
    Czy ładowanie większych kart do aparatu jest z jakiegoś powodu odradzane?

Pozdrawiam!

Domyślnie

Mi działała 8 GB Sandisk SDHC.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efesjan Zobacz posta
    Witam.

Jaka jest maksymalna pojemność karty, która będzie prawidłowo obsługiwana w D80-tce?
    Nie mam pojęcia !
    W instrukcji pisze o 4GB i tyle.

Ja używam 4GB SDHC i działa super.

Dla mnie odwrotnie: jest polecane.
    Wybieram się wolną sobotą na popstrykanie i nie będę się martwił, czy mi jeszcze karty starczy. Tym bardziej, że akumulator obsługuje akurat tyle zdjęć, ile do 4GB się mieści (RAW + L).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Witam,
    ...Czy ładowanie większych kart do aparatu jest z jakiegoś powodu odradzane?...
    Tylko z jednego. W wypadku uszkodzenia karty o większej pojemności, stracie ulega więcej materiału.
    Moim zdaniem optymalną pojemnością jest 2Gb +- 160 zdjęć w RAW.
    Ilość kart zależna od intensywności "sesji".

pozdrawiam Schlag
    ... N17-55/2.8 ...

bombel
    Gość

Domyślnie

Jeśli puszka obsłuży, to technicznych przeciwwskazań chyba nie ma. Ale ja wolałbym mieć dwie 4 gigowe, niż jedną 8 gigową - nie daj boże niech w terenie padnie i nie masz nic, a jak padnie jedna z dwóch, to masz jeszcze 4 giga w zapasie.

W ogóle zawsze dobrze mieć zapas, więc może trzeba się zastanowić nad dwoma i to dwoma ósemkami?

[edit]

uff, minutę później byłem, i taka sama odpowiedź już się pojawiła...

Domyślnie

"W ogóle zawsze dobrze mieć zapas, więc może trzeba się zastanowić nad dwoma i to dwoma ósemkami?"

Swietna podpowiedz. Jak zwykle zreszta.
    Przydalby sie jeszcze i aku w zapasie.
    Ba, czasami i puszka (pieknie sie kolejna klatka
    panoramy naswietla, a tu nagle dziczyzna zza roga...)
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

do 32 GB pojdzie, tyle ile standard SDHC daje. ale imo lepiej sie 2 GB tryzmac. te dzialaja wszedzie, i nie zal jak padna. pozatym 2 GB to ponad 130 nefow, jakby nie patrzec
    podpis nieczytelny

Domyślnie

W kilku odpowiedziach pojawiły się stwierdzenia dotyczące ewentualnych awarii kart i co za tym idzie większa zasadność nabycia np. 2x4GB niż 1x8GB.

Osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów z kartami SD (czy to fizyczne uszkodzenie karty, czy uszkodzenie systemu plików przy zapisie) ale chciałem zapytać, czy faktycznie miał ktoś z was kiedyś taki przypadek?

Domyślnie

aparat pociagnie do 32 GB, bo tyle przewiduje standard.
    a fizyczne pady kart juz miewalem. szczegolnie goraco pozdrawiam w tym miejscu firme kingston
    podpis nieczytelny

bombel
    Gość

Domyślnie

Osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów z kartami SD (czy to fizyczne uszkodzenie karty, czy uszkodzenie systemu plików przy zapisie) ale chciałem zapytać, czy faktycznie miał ktoś z was kiedyś taki przypadek?
    Ja też nie miałem, ale wszędzie czytam, że to tylko kwestia czasu. Myślę zresztą, że fizyczne uszkodzić dobrą kartę - np. SanDiska Extreme III - nie jest łatwo (mówię o normalnym użytkowaniu, nie o tasakach ). Za to błędy softowe pojawiają się od czasu do czasu na forum - a to ktoś nie może czegoś odczytać, a to coś z plikami, a to się przenosić nie chcą - słowem jakieś problemy ludzie mają...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów