innych różnic nie ma,
chyba że data wypuszczenia sprzetu na rynek jest istotna to i owszem, różnią się![]()
Szukaj
innych różnic nie ma,
chyba że data wypuszczenia sprzetu na rynek jest istotna to i owszem, różnią się![]()
Przemo K.
F801s/ELAN7/C5DMk2 + szkła
Przede wszystkim F801s ma szybszy autofocus z dobiegaczką.
o, no jak 801 nie ma dobiegaczki, to słabo... to sie czasem przydaje. aczkolwiek tak na prawdę, to nie wiem czy to w ogole działa..... kiedys testowałem na lokomotywie, ale chyba to było dla mojego f70 za łatwe...
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
Mam (jeszcze) oba korpusy. Różnica w szybkości AF jest, ale mało zauważalna; AF oczywiście wolny wg obecnych standartów. Ale ten pomiar światła; superowy. Na matrycowym narobiłem kupę slajdów, także na trudnych Kodachromach 25, a ilość odrzutów minimalna. To co obecnie jest w puszkach cyfrowych Nikona jako pomiar matrycowy nie da się porównać jakościowo z systemem w F801(s) czy F4. Chyba Nikon zbyt skomplikował ten pomiar.
Gdzieś był fajny artykuł (??) w sieci (a może na forum), że zrobienie pomiaru światła dla analoga i cyfry to dwa różne światy. Nie da się zrobić (ze względu na charakterystykę fizyczno - chemiczną matrycy czy filmu) takiego systemu pomiaru światła co by pasował dla filmu analogowego i matrycy CCD (czy innej). Jak kogoś to interesuje to spokojnie znajdzie w sieci.
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
[QUOTE=markB;559980]Mam (jeszcze) oba korpusy.
sprzedajesz? podaj namiary
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
Mam N8008 i N8008s (czyli wersje amerykańskie F801 i F801s). Ten drugi chciałbym sprzedać, ale pierwszy to chcę sobie zostawić na pamiątkę, bo to był mój pierwszy Nikon.
Odpowiem w poniedziałek, bo trochę zostałem zaskoczony i muszę sprawdzić jak mniej więcej kształtują się ceny tej puszki.
Myślę, że przy tak niewielkim przebiegu (ok. 300-400 filmów) cena 250 zł powinna być uczciwa.
Skontaktuj się z nami