Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Testowanie D80

Domyślnie Testowanie D80

Witam wszystkich.
    Czytam to forum od kilku dni (wcześniej się nie udzielałem) i potrzebuję Waszej pomocy. Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki i będzie to D80 + N18-70. Prosiłbym o radę co i jak należy przetestować przy kupnie aparatu. Zakładam, że sprzęt kupię nowy, ale od sprzedawcy który pozwoli przetestować "zabawkę".

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Tomek

Domyślnie

Sprawdź czy ma bf lub ff :] To się często dosyć zdarza (chocby watek wyzej) Podepnij kilka szkielek w sklepie i zobacz. Co jeszcze? Nikon to solidna marka nie zdarzaja sie tu jakies wieksze uchybienia. Kup niemacany najlepiej (nie z wystawy).
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Oborniki Śląskie

Domyślnie

zrób tak jak mój przedmówca mówi, sprawdź czy dobrze ostrość ustawia, ja nie sprawdziłem i teraz mam swoje D80 w serwisie. Najlepiej weź wydrukowany test do sklepu ze sobą.

Domyślnie

Dokladnie jak przedmowcy. To samo z reszta rob w pozniejszym przypadku kupowania obiektywow, jak kupywalem sigme 10-20, to dopiero 3 sprawdzany egzemplaz ostrzyl jak trzeba.

Pozdrawiam.
    D2x | D80 | MB-D80 | S10-20 | N 17-55 2.8 | S28-70 | N50 1.4D | S70-300 | SB800 | Manfrotto | Lowepro + pare innych zabawek...
    http://www.sqbgallery.yoyo.pl/ <-- Moja galeryjka...

Domyślnie

Dziękuję za pomoc.

Sprzęt kupię u Sławka (imfoto.pl), więc zakładam, że nie powinno być problemu z testowaniem.

Pozdrawiam, Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomgl Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    [...]Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki i będzie to D80 + N18-70. Prosiłbym o radę co i jak należy przetestować przy kupnie aparatu. Zakładam, że sprzęt kupię nowy, ale od sprzedawcy który pozwoli przetestować "zabawkę".

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Tomek
    Ja byłem w takiej sytuacji w zeszłym roku. Kupiłem właśnie taki zestaw w Saturnie, nie z wystawy. Gdybym teraz kupował, to postąpiłbym nieco inaczej:
    - wziąłbym ze sobą kogoś znającego dobrze lustrzanki Nikona,
    - pożyczyłbym obiektyw N50/1.4 - do sprawdzenia BF/FF (na nim serwis sprawdza),
    - wziąłbym ze sobą wcześniej przygotowany, wydrukowany, test do sprawdzania BF/FF
    - po sprawdzeniu body, sprawdziłbym komplet: na okazję BF/FF.

Powyższe postępowanie oszczędziłoby nieco moje nerwy, a i czasu, na rozwikłanie niektórych problemów, oszczędziłbym sobie.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Warto również sprawdzić matrycę. Mój miał chota przy każdym ISO, Szczególnie widoczny przy cz-b zdjęciach. Łatwo to zrobić przy zdjęciu dekielka na aparacie, oraz białej kartki przy większej przysłonie (jakieś paprochy przy okazji).
    D300; 17-55; 18-200VR; 50mm1,4, SB600. EOS500N, 28-105II USM; Speedlight380.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie

Sprawdź też ostrzenie na odległych obiektach, np. oddalonych kilkanaście metrów.
    Ja miałem nowe korpusy z brudną matrycą. Więc np. biała ściana i f co najmniej 20. Zdjęcia wrzuć od razu do kompa i obejrzyj na monitorze w skali 1:1.

Oszczędny w słowach Awatar m@riusz
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Mam też tą puchę i jest super, nie bój się kupować przypadki że z body jest coś nie tak są naprawdę sporadyczne, zobacz ile osób ma ten sprzęt a ile skarży się na jakąś jego wadę . Kupuj i rób zdjęcia i nic się nie martw a dekielki zostawił bym w spokoju.
    Pozdrawiam.
    D300 + MB-D10 / N 50 f1.8 / S 24-60 f2,8 DG EX
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kase, a mistrz martwi się o światło

Oszczędny w słowach Awatar Cegli
    Miasto
    Ostrów / Wrocław

Domyślnie

za m@riusz ! Chociaż rzeczywiście ja miałem paprocha na matrycy od samego zakupu
    słabo ;/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów