witam.
czy kyos posiada instrukcje PL do lampy sb 600?
i moze zechce sie podzielic
niestety bez instrukcji nie zabardzo moge to ogarnacnie spodziewalem sie takich problemow
![]()
Szukaj
witam.
czy kyos posiada instrukcje PL do lampy sb 600?
i moze zechce sie podzielic
niestety bez instrukcji nie zabardzo moge to ogarnacnie spodziewalem sie takich problemow
![]()
jakich??
Po pierwsze primo:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5405
Po drugie primo:
O problemach możemy podyskutować.
pozdrawiam Krzysiaczek
ja jestem nowicjuszem w temacie fotografii ale postanowilem kupic sobie nikona d80... po paru dniach wydawalo mi sie ze lampa wbudwana jest za slaba...wiec dokupilem lampe (wydawalo mi sie ze nic skomplikowanegoo...)
ale jak dostalem lampe z instrukcja...po angielsku i zobaczylem ile jest informacji....
korzystam narazie z trybu auto i fotki wychodza przyzwoicie... ale wrto chyba miec swiadomosc czym sie dysponuje i jak to urzywac...a moj angielski nie jest na takim poziomie zeby wszystko zrozumiec.... wiec dlatego potrzebuje instrukcji po polsku...
hmmm a moze ktos zechce mi zeskanowac??? heheh oczywiscie zaplace za spedzony czas przy skanerze...
ps. ale monolog![]()
Jeżeli kupowałeś w Polsce, to jak najbardziej przysługuje ci od sprzedającego instrukcja obsługi w języku polskim.
Gdzieś ty to kupil bez PL instrukcji; kupowałem niedawno w rtv euro agd - w srodku instrukcja PL i jakiś poradnik nawet...
D70s, N50mm/1.8, SB-600 i dwa kilo pasji w torbie
no i bardzo dobry wybórja zrobiłem tak samo
pierwszy tylko mój aparat i to d80
hmm... ona wcale nie jest taka słaba, jedynie nie można w łatwy sposób odbić światła
no jeżeli ma się kasę to fakt kupno nie jest skomplikowane
ale iTTl działa bardzo dobrzewięc co chcesz na początek ??
jedyna rzecz moim zdaniem (może się nie znam) po za iTTl to CLS, czyli robisz zdjęcia z wykorzystaniem dwóch lamp (ta wbudowana plus sb600) a o tym było już na forum na pewno (przynajmniej tak mi się zdaje )
a po za tym masz aparat cyfrowy, więc najłatwiej to zacznij eksperymentować z ustawieniami lampjeżeli tylko będziesz pamiętał jak wrócić do podstawowych ustawień nic się wielkiego nie stanie
ja osobiście to korzystam tylko właśnie z iTTl i czasami z CLS, jak na razie nie potrzebowałem korzystać z czegoś innego
a do ułatwienia ci zabawy to tryb AA, to prawie to samo co "auto" tylko nie aparat a lampa przez swój czujnik dobiera moc błysko, tryb manulany to jak sama nazwa wskazuje sam musisz ustawić odpowiadającą ci moc lampy
iTTl BL to aparat stara się dobrać takie ustawienia żeby zebrać jak najwięcej światła z tła (światło zastane) i rozświetlić główny obiekt
no a po za tym użyj google plus opcja szukaj na forum
np. znajdziesz coś takiego: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=881
D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G
D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G
Możesz sobie wymienić na polską. Tu masz opisane jak http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43458
Skontaktuj się z nami