Raty odpadają (żona by mnie zabiła), a jeszcze i tak zostało mi 1,5 roku spłacania d40.
Ale jak kolega ostrowski_marci mógłby podesłac parę zdjęć na maila zrobionych tą lampką to bym sie nie obraził![]()
Szukaj
Raty odpadają (żona by mnie zabiła), a jeszcze i tak zostało mi 1,5 roku spłacania d40.
Ale jak kolega ostrowski_marci mógłby podesłac parę zdjęć na maila zrobionych tą lampką to bym sie nie obraził![]()
Canon EOS RP, Canon RF 24-105mm f4-7.1 STM, Canon RF 50mm f1.8 STM, Canon 85mm F2 Macro STM
jasne jutro jeśli czas pozwoli podeślę coś - być może nawet upublicznię coby niektórych niedowiarków przekonać że tenże błyskograt daje rade![]()
A niewiecie jak bedzie sie sprawowac ta lampa z Nikonem F75 ? Bo została mi po zepsutym body D70.. i chciałbym ją jakoś wykorzystać.
Co bedzie działać a co nie ?
TTL będzie działać - iTTL nie bo F75 nie ma iTTL'a.
Wielkie dzięki za zdjęcia , decyzja zapadła(jak tylko przyjdze wypłata). Do moich amatorskich zastosowań wystarczająca.
Jak będę ją miał w rękach pochwalę sie paroma fotkami.
Pozdrawiam
Canon EOS RP, Canon RF 24-105mm f4-7.1 STM, Canon RF 50mm f1.8 STM, Canon 85mm F2 Macro STM
Witam.
Posiadam tą lampę od dwóch tygodni i niestety nie jestem zadowolony z jej pracy.
Może to wina egzemplarza, a może braku umiejętności z mojej strony.
Aparat: Nikon D70s
Moje spostrzeżenie:
1. Nierównomiernie naświetlona scena - światło skupione na środku kadru, im dalej od środka, przy czym przejścia mają raczej charakter skokowy niż płynny. Wbudowana lampa radzi sobie zdecydowanie lepiej w tym elemencie
2. Brak współpracy z manualnymi trybami pracy lampy błyskowej ustawianymi z menu aparatu(Full power, 1/4, 1/8 itd oraz commander mode). W ogóle wydaje mi się, że lampa nie współpracuje nawet z systemem i-TTL, tylko pstryka jak jej się podoba.
3. Zdjęcia z odbiciem światła lampy od sufitu są całkowitym nieporozumieniem. Niewiele pomaga tutaj nawet korekta ekspozycji o +3.0
Dołączam zdjęcie.
Parametry: 18mm, F8, 1/80s, tryb M, lampa bez dyfuzora, na wprost, bez zooma
Zjawisko występuje przy różnych ustawieniach i trybach.
Proszę o opinię i pozdrawiam
odpowiem w ten sposób, zdjęcie zrobione oczywiście bez żadnych korekt siły błysku: może ja miałem egzemplarz ze środka tygodnia.
Lampa prosto w sufit + dyfuzor.
Jeśli to jest porażka to albo ja jestem inny albo nie wiem czego oczekujecie?
Gruszek na wierzbie pewnie
Robiłem zdjęcia lampą Marcina tylko z D80, wyniki zgodne z oczekiwaniami, czyli wszystko ok. A konkretniej dokladnie to czego można się spodziewać po dzialaniu lampy blyskowej z iTTL. Działa i naświetla bez skrępowania jak należy.
Dodam, że mam porownanie z SB-800 i SB-600
Ostatnio edytowane przez Kekacz ; 07-01-2008 o 12:01
Widziałem Twoje zdjęcia (do ostrowski_marci). Moim zdaniem wszystko wygląda jak bardzo dobrze.
Zaczynam się zastanawiać, czy z moim egzemplarzem jest wszystko OK.
Skontaktuję się chyba ze sklepem, może mi wymienią sprzęt.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami