Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: SB-800 i Canon

Domyślnie SB-800 i Canon

Witam!

Czy mogę bez ryzyka dla lampy i aparatu podłączyć SB-800 do kompakta Canon G7?

Oczywiście zgaduję że automatyka nie zadziała bo nawet styki są w innych miejscach, ale czy będę mógł po prostu jej używać w trybie manualnym?

--
    Sławek

Domyślnie

wiem że 300d działał w manualu z sb 800
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

czyli mogę spróbować ją podłączyć do G7? Nie muszę zaklejać żadnych pinów czy robić innych cudów? Czy zadziała i jak - to sobie potestuję, ale nie chciałbym żeby po pierwszym strzale okazało się
    że właśnie się pozbyłem lampy lub kompakta - którego jednak postanowiłem sobie zachować

Domyślnie

Canon lepszy w tym, nikon lepszy w tamtym i na tym ta zabawa polega...Ale żeby jedno z drugim łączyć - o zgrozo

Domyślnie

jakbym wybrał 40D to bym nie miał problemu i jedną lampę do obu aparatów, a tak za nietrwałość w uczuciach mam teraz jedną lampę a dwie pary sanek...

dalej czekam na opinię typu "możesz podłaczyć, nic się nie spali" - tylko bez głupich żartów proszę

Domyślnie

SB600 działa w trybie auto z Pentaxem
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez njght_84 Zobacz posta
    wiem że 300d działał w manualu z sb 800
    to ja tak uzywałem - działa.

Cytat Zamieszczone przez tomtytus Zobacz posta
    Canon lepszy w tym, nikon lepszy w tamtym i na tym ta zabawa polega...Ale żeby jedno z drugim łączyć - o zgrozo
    mam flitr UV canona na nikkorze 18-200. Działa
    Cytat Zamieszczone przez FalconPL Zobacz posta
    Czy mogę bez ryzyka dla lampy i aparatu podłączyć SB-800 do kompakta Canon G7?

Oczywiście zgaduję że automatyka nie zadziała bo nawet styki są w innych miejscach, ale czy będę mógł po prostu jej używać w trybie manualnym?
    w trybie A także - polecam.
    Cytat Zamieszczone przez FalconPL Zobacz posta
    dalej czekam na opinię typu "możesz podłaczyć, nic się nie spali" - tylko bez głupich żartów proszę
    na 99% tak. Jak przykleisz tasme izolacyjną na styki to na 100% tak.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja uzywam od roku sb800 z g5 niec sie nie spalilo (a uzywam sporo)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Śmiesznie musi ta lampa wygladać na malutkim kompakciku, ja bym się bał, że mi sanki wyrwie.

SB-600/800 ma fotocele więc zaklej styki, a sabinka wyzwoli się od błysku lampy wbudowanej i po problemie. Nic nie ryzykujesz i masz pełny manual. A do tego mozesz nosic ze sobą statyw i stwiać lapę koło aparatu i też będzie błyskać.

Domyślnie

dla zaspokojenia ciekawości to wygląda tak:

obyło się bez zaklejania styków i faktycznie działa, nic się nie spaliło, dzięki Jacku

Co do używania na codzień - to raczej traktuję to podłaczenie jako ciekawostkę, w końcu mam do czego przypinać lampę

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów