Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie SB 600, czasem nie błyska... co jej jest?

Mam problem z lampką SB600. Jak jest długo nie używana, po włożeniu baterii, 4-5 razy na początku nie chce mi błysnąć, potem chodzi jak marzenie. Dziś na sesji powigiijnej podobnie, dwa razy na początku nie błysnęła, potem przez około 30 zdjęć jak marzenie, potem znowu dwa razy nie błysnęła, potem znowu cudnie chodziła. Co z nią może być nie tak?
    Czy zdycha, czy to jakaś niewielka kontuzja wymagająca naprawy?
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Cześć. Żeby było śmiesznie, mam identyczny problem, ale z SB 800. Dziś Wigilia (nota bene, wszystkiego Najlepszego dla Wsztstkich Forumowiczów), wyciągam lampę. Dwa razy mi błysnęła. Potem ni hu hu. Ale żeby było jeszcze śmieszniej - kilka razy błyskała, a zdjęcia były calutkie czarne. Tak, jakbym pstrykał z dekielkiem na obiektywie. Pomocy.

Domyślnie

To nie jest czasem tak, że nadąża z ładowaniem...?
    Wyzwala taki błysk, "ile jej dajecie czasu", a nie taki, jaki powinna - dlatego fotki są niedoświetlone.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flinch Zobacz posta
    To nie jest czasem tak, że nadąża z ładowaniem...?
    Myślę, że nie w tym problem - u mnie miała dziś dużo czasu, zresztą włożyłem jej baterie dobre...
    John Coltrane

Domyślnie

nie wiem czy w czymś pomogę ale dalej uczepię się baterii - mam starutkie akku GP 2600 i lampa długo ładuje się jeśli akku są świeżo po ładowaniu. Najwydajniej działają tak po 2 dniach od ładowania.

Domyślnie

No to ja się znowu dołączę. Pisałem, że mam podobny problem z SB800. Otóż, u mnie sprawa jednak rozbijałą się o akumulatory. Czekałem na jakiś sygnał na wyświetlaczu, że jest słaby poziom baterii, ale o tym najwyraźniej nie pomyśleli. One rzeczywiście były słabe. Naładowałem porządnie i..... po kłopocie.

Spróbuj sprawdzić, bo może jeden z czterech akumulatorków jest już lipny. Pod warunkiem, że Twoja ładowarka pokazuje stan każdej baterii.
    U mnie jeden już nie ciągnął i musiałem wyrzucić

Domyślnie

Wielkie dzięki, sprawdzę. Mam jednak wrażenie, że działo się to również na drugim komplecie akumulatorów. Kupie dziś jakieś porządne zwykłe baterie i sprawdzę na nich. Najwyżej wymienię akumulatory.
    Odezwę się po południu w tej sprawie. Dziękuję. Proszę o kolejne uwagi.
    John Coltrane

Domyślnie

Jak długo była nieużywana? Jak bardzo długo to problem znany, związany z kondensatorem: co jakiś czas trzeba wyciągnąć lampę z worka, załadować baterie i włączyć na chwilę. Inaczej kondensator może stracić "uformowanie" i, szczególnie na początku, nie doładowywać lampy jak trzeba.

Domyślnie

ja z kolei mam tak ze lampa dziala aparat na on, zrobie kilka zdjec a potem lipa. okazuje sie ze nagle lampa nie chce stykac z body i body jej nie wykrywa chciaz siedzi wcisienta z przekreconą blokadka. a by zadzialala musze z kilka razy zrobic on off na lampie i body i przy okazji ja zdjac i zapiąc spowrotem
    :/
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    ja z kolei mam tak ze lampa dziala aparat na on, zrobie kilka zdjec a potem lipa. okazuje sie ze nagle lampa nie chce stykac z body i body jej nie wykrywa chciaz siedzi wcisienta z przekreconą blokadka. a by zadzialala musze z kilka razy zrobic on off na lampie i body i przy okazji ja zdjac i zapiąc spowrotem
    :/
    Podegnij blaszki w sankach, powinno być lepiej.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów