Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Głowice MF / GP?

Zamierzam kupić statyw (o czym z resztą pisałam we wcześniejszym poście) do ok 350zł i powiedzmy, że nogi już wybrałam. Teraz pojawił się problem jaką kupić głowicę...

Proponowano mi GP YH410 (6kg udźwigu) lub YH420 (7.5kg udźwigu). Gdy spytałam o kulę to zaproponowaliście YH430 (6kg udźwigu). Szukałam jakichś odpowiedników MF o podobnym udźwigu i o możliwie jak najniższej cenie. Znalazłam 804RC2 (3D; 4kg) i 486RC2 (kula; 6kg).

Chciałam spytać co sądzicie o tych głowicach? Czy ktoś z Was je używa? Któraś z nich ma jakiś wyraźny feler?

Byłabym wdzięczna za wszelkie opinie
    "W życiu piękne są tylko chwile..."

Domyślnie

Z tych lepsza ta druga, ale wszystko zależy od nóg. Sprawdź w katalogu Manfrotto czy będzie nadawała się do Twojego wyboru. Nie oczekuj jednak cudów: głowice na tym poziomie zawsze będą trochę się ześlizgiwać jeśli założysz coś cięższego. Trudno będzie utrzymać kadr.

Domyślnie

804RC2
    + precyzja ustawiania
    + łatwość obrotu aparatu w jednej płaszczyźnie
    - duże rozmiary (3 sterczące pokrętła)
    - długi czas potrzebny do ustawienia kadru

486RC2
    + szybkość ustawiania kadru
    + małe rozmiary (smukła)
    - mniej precyzyjne ustawianie kadru (a dokładniej - ustawienie kadru wymaga większej wprawy)
    - trudność obrotu aparatu w jednej płaszczyźnie

Ceny obu głowic są niemal identyczne, więc wybór powinien zależeć od własnych preferencji i planowanego zastosowania.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

mam 804rc2 i jestem bardzo zadowolony... spokojnie trzyma lustro z gripem i długim szkłem

ale czu kula czy 3D to jest kwestia indywidualna i musisz sam wybrac
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kux Zobacz posta
    ... sam ...
    Ej, chłopie .... taka ładna Pani na zdjeciu...
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

No to ja dodam swoje 3 gr

- glowicy kulowej z tym co sie spotkalem to wyciera sie i przestaje trzymac aparat ( spotkalem sie z tym po zamoknieciu glowicy na deszczu i jak wyschla to juz byla do wymiany). Co do udzwigu to zwroc uwage na to jaki ciezar utrzyma stabilnie bo juz widzialem statywy na ktorych bylo napisane udzwig 25kg no i moze utrzyma taki ciezar i sie nie polamie ale stabilnie to nie potrafil nawet utrzymac body z kitowym obiektywem - oczywiscie mowie o statywie z allegro za 80-100zl teraz to on juz tylko do lampy sb800 sluzy bo do body kupilem o niebo lepszy
    D70s + Grip + Nikkor 80-200/2,8 + Tamron 17-50/2,8 + Vivitar 100/3,5 Macro + Nikkor 50/1,8 + SB-800
    - Całośc skradziona 30/08/2008 w okolicach Płońska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Ej, chłopie .... taka ładna Pani na zdjeciu...

wybaczcie wszyscy..... ups....
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Garnett Zobacz posta
    No to ja dodam swoje 3 gr

- glowicy kulowej z tym co sie spotkalem to wyciera sie i przestaje trzymac aparat ( spotkalem sie z tym po zamoknieciu glowicy na deszczu i jak wyschla to juz byla do wymiany). Co do udzwigu to zwroc uwage na to jaki ciezar utrzyma stabilnie bo juz widzialem statywy na ktorych bylo napisane udzwig 25kg no i moze utrzyma taki ciezar i sie nie polamie ale stabilnie to nie potrafil nawet utrzymac body z kitowym obiektywem - oczywiscie mowie o statywie z allegro za 80-100zl teraz to on juz tylko do lampy sb800 sluzy bo do body kupilem o niebo lepszy
    Ja od zawsze używam głowic kulowych i jeszcze nigdy mi się nic nie wytarło, a przeżyły już niemało
    Może tobie chodzi o te wspaniałe wynalazki typu Goldphoto.
    Ja już wiele razy pisałem że za biedny jestem na kupowanie takich wynalazków, kup raz i porządnie to nie będziesz musiała za jakiś czas znowu zmieniać i zastanawiac się co kupić
    Pozdrawiam

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Ja z powodzeniem używam głowicy kulowej 322RC2 i trzyma tak jak się ją ustawi.
    Tylko że kosztuje trochę więcej niż głowice o których pisała Niby Nikt.
    De czy'sta + szkliwo

Domyślnie

Ponieważ prosiłam Was o porady postanowiłam powiedzieć na co ostatecznei się zdecydowałam. Do nóg GoldPhoto YH324 zamówiłam w innym sklepie głowicę MF 804RC2. Stwierdziłam, że jednak taka 3-kierunkowa głowica będzie dla mnie odpowiedniejsza póki co. Przyznam, że przeważyły te panoramki Sprzęcik zamówiłam kilka godzin temu, więc raczej na Gwiazdkę nie zdążą go dostarczyć Ech, już nie mogę się doczekać gdy dostanę ten mój 'prezencik'

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
    "W życiu piękne są tylko chwile..."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów