Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 91

Domyślnie

Ale dyrdymały......co wy w PR której z firm pracujecie? A Hasselblad na którym jest miejscu? Sądzę że znacznie niżej więc on to pewno gówniane sprzęty robi.
    Czyli co wielkość firmy wprost proporcjonalnie przekłada się na jakość jej produktów???? Bzdura.
    nic...

Domyślnie

Już trochę nad interpretujesz Ja uważam tylko, że takie firmy jak Sony mają duży potencjał finansowy, który mogą włożyć w rozwój jakiegoś sprzętu, dlatego nie można ich lekceważyć. To, że nie mają długiej tradycji w tym segmencie nie oznacza, że nie mogą zrobić dobrego sprzętu.

Mnie po porostu rażą wypowiedzi typu kupujcie tylko Nikona, tylko Canoan, bo to marki z tradycją. Tradycję (czyt. Technologię) można kupić.

Co do listy do ja nie znalazłem na niej Hasselblad
    Ostatnio edytowane przez Wolf ; 12-12-2007 o 14:29

Domyślnie

Oj nie tylko dostaje wyprysków jak ktoś się silnie z dana marka identyfikuje jakby co najmniej brał od nich kasę za reklamę. Osobiście mam to gdzieś co jest napisane na puszcze. Akurat podszedł mi pod łapę nikon ale ważniejszą kwestia była cena szkieł które mnie jako amatora interesowały. Ot i tyle.
    A argument że coś jest większe i bardziej majętne wcale do mnie nie przemawia że nagle zlitują się nad zwykłym szaraczkiem i dadzą mu do łapy fajną zabawkę po atrakcyjnej cenie. z reguły tak bywa że im większa firma tym głębiej ma potrzeby klientów.

Ale odbiegliśmy od tematu
    A jak miałbym cos od siebie dorzucić co mógłby mieć następca d80 to taki bajer jak ma d3 w postaci korekcji focusa dla danego obiektywu. Jeżeli byłby ten bajer, nieszumiący cmos i anti dust to ciekawe do czego by się krytykanci przyczepili
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Oj nie tylko dostaje wyprysków jak ktoś się silnie z dana marka identyfikuje jakby co najmniej brał od nich kasę za reklamę. Osobiście mam to gdzieś co jest napisane na puszcze. Akurat podszedł mi pod łapę nikon ale ważniejszą kwestia była cena szkieł które mnie jako amatora interesowały. Ot i tyle.
    A argument że coś jest większe i bardziej majętne wcale do mnie nie przemawia że nagle zlitują się nad zwykłym szaraczkiem i dadzą mu do łapy fajną zabawkę po atrakcyjnej cenie. z reguły tak bywa że im większa firma tym głębiej ma potrzeby klientów.

(....)
    Generalizujesz. Taki Hassel właśnie jest dobrym przykładem jak mała firma może sobie grać na nosie klientom. Pomijając już to, że argumentujesz sam ze sobą, bo ani ja ani kolega nie pisaliśmy o tym do czego się odnosisz .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

ee tam Sony se może kupować co chce, kto bym tam chciał te brzydaczne klamoty )
    Vaio to tylko ładny plastik (nawet jeśli tam trochę magnezu) - owszem gustowny ) ale za to dość drogi , reszta to samo co dziesiątki innych firmy od notebooków

Niech sobie tam Sony poprawia, poprawia te wyroby, konkurencja fajna rzecz )

a swoją drogą Nikon jest notowany na giełdzie czy nie ? nie było by nic gorszego niż np. wrogie przejęcie przez Sony )

musimy kupować dużo d300 )

ps. Hassel działa na baardzo specyficznym rynku Kolekcjonerze, do którego prawidła rynkowe dziwnie się o ile wcale nie stosują. Wyrób specyficzny, klient specyficzny, ceny specyficzne. Zapewniam Cię, że gdyby to był lukratywny rynek zaraz znalazłoby się w nim trochę gigantów i być może mały Hassel już by utonął - a tak to sobie robi te swoje klamoty, inni wolą gdzie indziej zarabiać )
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 12-12-2007 o 15:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    (....)
    a swoją drogą Nikon jest notowany na giełdzie czy nie ? nie było by nic gorszego niż np. wrogie przejęcie przez Sony )

musimy kupować dużo d300 )(....)
    Jest notowany - kiedyś z Czornyjem snuliśmy nawet plany wykupienia ale takie przejęcie byłoby bardzo trudne ze względu na układ akcjonariatu .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    kiedyś z Czornyjem snuliśmy nawet plany wykupienia
    rotfl

To jak Wy wykupicie Nikona to ja obiecuję, ze wykupie Canona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wolf Zobacz posta
    Mnie po porostu rażą wypowiedzi typu kupujcie tylko Nikona, tylko Canoan, bo to marki z tradycją.
    Bo tak jest i kupuje sie sprawdzone pewniaki, a nie jakies nie wiadomo co.

Cytat Zamieszczone przez Wolf Zobacz posta
    Tradycję (czyt. Technologię) można kupić.
    Ale klientow juz nie.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Czy ja wiem? Rosną nowe pokolenia użytkowników sprzętu foto i wychowują się na nowych markach. Dla tych bardzo młodych "tradycja" i "pewniaki" mogą oznaczać nie koniecznie to samo, co dla starszych.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Wracając do prognoz odnośnie następcy D80: pamietacie analogowe czasy?. Nikon i Canon stosowali wyrażną segmentację rynku. Kolejne produkty były przewidywalne, nikt nie wchodził w drogę konkurentowi. Klasa niższa amatorska (EOS500/300, F50/60/65): czas do 1/2000, synchro 1/90 (tu F60 był nieco lepszy, przy F65 powrócili do 1/90), korekta co 1/2EV, brak wybieraka AF na tylnej ściance, brak wyboru trybu AF, brak spota, często brak wyboru pomiedzy matrycą a CW (wybór za pomocą programu tematycznego), wizjer oparty przeważnie na lustrach i ciemny jak ...
    Klasa wyższa amatorska (ESO 50/30, F70/80): czas 1/4000, synchro 1/125, korekta co 1/2EV, lepzy wizjer (ale bez porównania z klasą wyższą czyli np. F100), pojawia się spot, wybierak AF na tylnej ściance czy swoboda wyboru rodzaju pomiaru. Grip ze spustem migawki (ale niewygodny, bez porównania z tym od F100) pojawił się dopiero w przedostatnim analogowym Nikonie czyli w F75. Przedtem aby mieć coś jak MB-D80, trzeba było kupić F90/F100.
    Color matrix był dopiero w F5, nawet F100 za 6,5 kzł miał taki sam pomiar jak F80 (zresztą i tak rewelacyjny).
    Dzięki cyfrowej rewolucji wiele się w tej segmentacji zmieniło. W D80 w porównaniu do F80 (można założyć, że segment EOS400D i D40 to odpowiednik F65, a segment D80 to odpowiednik segmentu F80) otrzymaliśmy od Nikona wiele bonusów - w pełni funkcjonalny grip, synchro 1/200, wizjer i moduł AF jak w aparacie o klasę wyżej. Kiedyś żeby to mieć w systemie Nikona, trzeba było wydać 6,5 kzł na F100 (eh..., to był znakomity aparat...)
    Pamiętajmy jednak, że w prospekcie (anglojęzyczym) do D80 Nikon określa go jak aparat dla początkującego amatora. W krajach o rozwiniętych gospodarkach początkujący amatorzy kupują D80, a zaawansowani hobbyści kupuja D300/D3. Odjechani pasjonaci kupują Mamiyę ZD, cyfrowe Hasselblady, Mamiyę 645 AFD czy Pentaxa 645 AF.
    Nie możemy oczekiwać, że w aparacie pozycjonowanym dla początkującego amatora będzie pomiar z manualami. Przeciwnie, logika nakazywałaby wykastrować możliwość pełnej obsługi CLS w następcy D80. Amatorzy pstrykają z wbudowaną (czywiście w krajach nieco bogatszych, nie obrażajcie się), zaawanasowani amatorzy kupią D300. Ekran 3 cale i liveview pewnie stanie się normą.
    Canon jest większą firmą od Nikona i porównywalną z Sony, ale tylko ok. 10% to sprzęt foto.
    Ostatnio edytowane przez Tomson ; 14-12-2007 o 10:38
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów