Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Lightbulb

Wystarczą poprawki:
    -zlikwidować gibanie się lampki na sankach
    -info o poziomie baterii

jako bonus proponuje dorzucić mini gierkę typu "wąż"
    -żartuje

ciekawy jestem czy Nikon prowadzi badania w kierunku "palników" LEDowych lub OLED? Mają niski pobór mocy a świecą coraz mocniej...chociaż wciąż za słabo chyba... Nawet jakby wrzucić takiego LEDa jako "pilot" dla światła głównego (błysk) łatwiej byłoby zapanować nad światłem... Taki live view light

pożyjemy zobaczymy
    D200+N 50mm f/1.8+SB-800.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bachol Zobacz posta
    ciekawy jestem czy Nikon prowadzi badania w kierunku "palników" LEDowych lub OLED? Mają niski pobór mocy a świecą coraz mocniej...chociaż wciąż za słabo chyba
    chyba za słabo? 10000...... x za słabo. Najczęściej ludzie nie zdają sobie sprawy z mocy błysku, gdyz trwa zbyt krótko i go prawie nie widać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bachol Zobacz posta
    ciekawy jestem czy Nikon prowadzi badania w kierunku "palników" LEDowych lub OLED? Mają niski pobór mocy a świecą coraz mocniej...chociaż wciąż za słabo chyba... Nawet jakby wrzucić takiego LEDa jako "pilot" dla światła głównego (błysk) łatwiej byłoby zapanować nad światłem... Taki live view light
    Palnikow to moze nie ale jakby tam wmontowali tak np. kilkuwatwa diode jako pilota to hmmm miodzio, jeszcze jakby lampa potrafila zmieniac temp. barwy blysku no ideal do zabaw w amatorskie studio.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

sadze ze te diody ktore sa aktualnie to sie jeszcze chyba do tego nie nadaja. nawet na pilota

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    chyba za słabo? 10000...... x za słabo. Najczęściej ludzie nie zdają sobie sprawy z mocy błysku, gdyz trwa zbyt krótko i go prawie nie widać.
    :/ może i 10 000 x za słabo ale wszyscy wiemy że technika idzie w kierunku półprzewodników a dioda LED jest półprzewodnikiem więc moja teoria ma rację bytu.....

Dioda (nie mylić z Dodą:P) i http://www.lighting.pl

Domyślnie

racje bytu pewnie i tak. natomiast dopiero tak niedawno wymyslono tak naprawde diody dajace swiatlo biale i niebieskie. najmocniejsze diody laserowe jesli sie nie myle sa na razie o mocy ok 5W. sa skuteczne ale swiatlo jest raczej skupione ale dosc slabe co widac po wszelkich ledowych latareczkach. ale za jakis czas..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    racje bytu pewnie i tak. natomiast dopiero tak niedawno wymyslono tak naprawde diody dajace swiatlo biale i niebieskie. najmocniejsze diody laserowe jesli sie nie myle sa na razie o mocy ok 5W. sa skuteczne ale swiatlo jest raczej skupione ale dosc slabe co widac po wszelkich ledowych latareczkach. ale za jakis czas..
    dlatego pytałem czy Nikon prowadzi w tym kierunku badania.......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    podsumowując to naprawdę jest co poprawiać (2 punkty - pierwszy i ostatni są dodane - moje uwagi):
    - uwzględniania pracy na matrycy DX i przestawianie palnika w pozycję tele o współczynnik 1,5x (skoro D3 wykrywa, to lampa też może)
    - obrót palnika w prawo o 180
    - drugi palnik
    - uchwyt do utrzymywania lampy nad aparatem przy zmianach położenia body pion-poziom.
    - wskazanie stanu baterii
    - sensowniejszy sposób mocowania filtrów korekcyjnych
    - inaczej zrobione podmenu z prostszą nawigacją po nim
    - CLS na radio (wifi)
    - błyski sterujące w podczerwieni (jak już tego radia nie zrobią - bo to wymaga zmian we wszystkich body, więc wątpliwe czy wprowadzą)
    - prawdziwego wbudowanego synchroflesza, a nie trybu SU-4 wprowadzającego niepotrzebne ograniczenia w trybach M i A
    Nikon juz kiedyś robił lampę z dwoma palnikami - SB16. Najwidoczniej jednak uznał, że jest to "wynalazek" niepotrzebny.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

..."obrót palnika w prawo o 180"
    często by się przydawała taka możliwość - zwłaszcza, jak trzeba szybko zmienić punkt odbicia światła
    ..."wskazanie stanu baterii"
    to jest to, czego mi najbardziej brakuje w sb800
    ..."drugi palnik"
    Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Nikon juz kiedyś robił lampę z dwoma palnikami - SB16. Najwidoczniej jednak uznał, że jest to "wynalazek" niepotrzebny.
    imo fajnie by było z dwoma panikami - ładniej by można rozkładać światło w przypadku, gdy lampa jest jego głównym źródłem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Tak. Ale wolałbym by firma miała w ofercie obie opcje. 3 lampy (nie licze makro) to nie jest za duzy wybór. Metz ma jedno i dwupalnikowe. Dla każdego to co lubi. Wiem, oni sie specjalizują w lampach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów