Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A ile Ty tych zdjec dziennie, w tygodniu, miesiacu robisz, ze nie masz ochoty pobawic sie kazdym z nich?
    to nie w tym problem. Po co robic zdjęcia w RAW i zapychać sobie dysk twardy gdy nie trzeba? Ja często robię tylko jpg, bo nie potrzebuję nic więcej. Nie przerabiam zdjęć, nie koryguje itp. Jestem przyzwyczajony z analoga, że jak zrobię zdjęcie to go nie można zmienić. I wszystko robię przed zdjęciem, ustalam WB pre, dokładne naświetlenie (studio-mam to ułatwione) i lecę w jpg. Nie wiem po co wtedy robić RAW, szkoda na to czasu. pamięci.
    Oczywiście sa przypadki gdy robię w RAW (gdy robie pod druk), ale jak nie musze - to od tego uciekam.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dariusz Walus Zobacz posta
    Wole ten czas poswiecic na zabawe z dziewczyna.
    No wiesz... Niektorzy maja juz ten etap za soba i bardziej odkrywcze jest swiadome fotografowanie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dariusz Walus Zobacz posta
    Wkrotce przesiadam sie na D300 , fotografuje wylacznie dla zabawy, bo mam taki kaprys i nie mam najmniejszej ochoty i potrzeby robic zdjec w Raw-ach, a juz zdecydowanie nie mam checi dlubac nad kazdym zdjeciem przy kompie. Wole ten czas poswiecic na zabawe z dziewczyna.
    Jako kaprys może być.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    I wszystko robię przed zdjęciem, ustalam WB pre, dokładne naświetlenie (studio-mam to ułatwione) i lecę w jpg.
    No wlasnie. Podales Jacku sytuacje wrecz idealna. Wiesz jednak, ze nie zawsze jest tak kolorowo, a wtedy RAW jest po prostu wrecz niezbedny.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie wiem po co wtedy robić RAW, szkoda na to czasu. pamięci.
    Ale jakiego czasu? Ustawienie lepszych efektow generowania JPG z RAWa niz robi to soft puszki, trwa kilka sekund. A tym bardziej jak masz stale parametry, to te kilka sekund tyczy sie zarowno jednego jak i 100 zdjec. No chyba, ze to kwestia przeznaczenia. Jesli wiesz, ze robisz zdjecia tylko dla swojego banku twarzy (cial), to faktycznie moze nie byc sensu. W moim przypadku jednak bywa roznie. Zdjecia po imprezie leca do netu, a rok pozniej ktos kupuje je do druku wielkoformatowego albo offsetowego. I nie jest to sytuacja jednorazowa. Tak sie dzieje non-stop.
    A pamiec? NEF zajmuje raptem 2x wiecej miejsca niz JPG. A i tak wiadomo, ze wszystko na plyty leci.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No wiesz... Niektorzy maja juz ten etap za soba i bardziej odkrywcze jest swiadome fotografowanie.

He,he, no nie powiem, udal ci sie ten tekst
    C 5D Mark II / C 40D /C 35mm, C 17-55 IS USM/ C430 EX II/ Lumix GH4 + 35-100

Domyślnie

No wlasnie. Podales Jacku sytuacje wrecz idealna. Wiesz jednak, ze nie zawsze jest tak kolorowo, a wtedy RAW jest po prostu wrecz niezbedny.

(...)
    Ale jakiego czasu? .
    ta, poruszacie skomplikoane kwestie ale one wynikaja ze specyfiki pracy. Sam mam takie właśnie dylematy - bywa ze robie kilka tysięcy zdjęc non stop (taki np. TdP). Lubie też mieć do dyspozycji doskonałą jakoś, wiec RAW, ale... musze np godzine po imprezie z laptopa wysłać 30 obrazków w siec. Tu zabawa z RAW'ami nie ma szans. Robie wiec mase megabajtów składajac RAW+JPG zmodyfikowany w puszcze tak, aby potem tylko szybki wsad w laptopa, kadrowanie, drobna niezbedna korekta i w pocztę.
    I bywa, że do RAWów nie zaglądam wcale, ale mam . Bo własnie potem - czasem za kilka miesiecy - zaczyna sie wyszukiwanie materiału do folderów, na plakaty, reklamy itp no i oczywistym jest, iż fotografujac w warunkach polowych zawsze jest coś, co wymaga korekty aby zrobić B1. I wtedy RAW jest niezbędny, daje pole manewru i mogę sprzedac temat dając wypasionego TIFa bez wstydu, że daje kichę, i niech sie ktos martwi co z tym dalej.

Domyślnie

Tez robie reporterke. W sobote przytargalem ponad 300 zdjec (NEFy). Zrzucenie do kompa, przejrzenie, odsianie, wybranie najlepszych, minimalna korekta WB, kadrowanie, wygenerowanie JPGow i galerii HTMLowej, wrzucenie na serwer -- wszystko razem 50 minut.
    chcialbym to zobaczyc.. powaznie. bo jak widze jak mi to idzie czasem to bym sie czegos nauczyl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    chcialbym to zobaczyc.. powaznie. bo jak widze jak mi to idzie czasem to bym sie czegos nauczyl.
    A z jakim etapem masz problem?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

A z jakim etapem masz problem?
    najwiekszy chyba z WB.. ale dla mnie nawet jakbym mial 100 nefow, wybral z tego 30, przykadrowal, jakies levele, kolory .. w godzine ? nie ma mowy

Bonzo
    Gość

Domyślnie

prz3mo podpisuje sie pod tym co napisałes wszystkimi rękoma i nogami i czym sie tylko da ja robie fotki a inni się onanizuja sprzętowo poczekaj jak zaczną rozkładać aparaty na części pierwsze i będe liczyc z ilu dany model jest składany ludzie robcie fotki a nie zajmujcie się pierdołami

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów