Szukaj
http://blog.koss.jp/category_digital...ticle_594.html tego chyba jeszcze nie bylo... iso100=aj dont lajk it![]()
Moim zdaniem jest OK, chyba że chodzi ci o walące się budynki ....ale to niestety urok szerokiego kąta
"...co to za życie jak się nie ma czasu na życie..."
Moim skromnym zdaniem jest baaaardzo dobrze. Wykorzystanie ISO6400 bez najmniejszych problemów. Do landszaftów pewnie poza ISO1600 bym nie wychodził (przyzwyczajenia podpowiadają, że to i tak zbyt dużo), ale moim zdaniem też jest OK - nawet bardzo OK. Do mniejszych papierowych formatów ISO25600 też ujdzie, odszumia się bardzo ładnie i zachowuje dużo szczegółów. ISO25600 leciutko przebarwia w cieniach, ale jak delikatnie odszumiłem i zrobiłem wydruk 10x15, to trudno uwierzyć, że to zdjęcie zdobione w ciemnym pokoju, z ręki, na f/3.2, 1/100" i bez lampy.
Dla miłośników HDR - działają zdjęcia seryjne z bracketingiem ekspozycji i multi-ekspozycją połączoną do kupy. Np. 9 zdjęć w serii z bracketingiem -4EV +4EV i multi-ekspozycją daje jednego 14-bitowego NEFa w sekundę. Później jest tylko problem, jak w NX upchnąć te wszystkie informacje w 8 bitów JPEGa - łatwo nie jest.![]()
Jacek
oo JK masz fajna puszkea dostal bym cos z 85 1,4 na 1,4 i iso 800 i 6400 cigle mysle o tym szkle
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Pogoda do d..y i nie chce mi się moczyć nowej zabawki - żeby nie zardzewiała, ale może jakieś zdjęcie uda mi się zrobić.Oczywiście żartuję, ale ja zdjęć nie umiem robić i tyko różne puszki trzymam w gablocie.
Jestem prawie pewien, że dobrze naświetlonych zdjęć z ISO800 i ISO3200 odbitce 20x30 nie odróżnisz. No może jak weźmiesz lupę, albo będziesz się wpatrywał w cropy na monitorze. ISO6400 jest tylko minimalnie gorsze, ale po niewielkiej obróbce, na papierze, żaden ślubny klient tego nie zauważy. Na razie ustawiam parametry, a jest tego od jasnego groma
Jacek
Już miałem jakieś zdjęcia robić, ale tak sobie pomyślełem, że od skruszonych "uciekinierów" należy się jakiś drobny datek na forum Nikona - taka mała rekompensata za porzucenie.![]()
Jacek
Pochwalenie się o posiadaniu D3 może spowodować efekt podobny do tego, co wczoraj wystąpił w wątku Gmoszkow-a - aż serwer nie wytrzymał przez chwilę![]()
Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało
Skontaktuj się z nami