nie szeleczki a bacików nakłaść by się przydało. Tak spiepszyć nawet fajny progs do Rawów.
Szukaj
nie szeleczki a bacików nakłaść by się przydało. Tak spiepszyć nawet fajny progs do Rawów.
A czy może udało się komuś przejść problem z crashem na samym początku? Mam 5.0.1 z wczoraj i po ekranie powitalnym dostaje standardowy ekran crasha "Send report to Microsoft". Jakieś pomysły?
pozdrawiam
Jarek
PS. Całe szczęście zostawiłem 4.5.1
Są różne opcje. Poczytaj forum na ich stronach. Czasem potrzeba odinstalować jakieś drivery. Czasem wyłączyć firewalla. Czasem zainstalować jakiś dodatkowy runtime do .NET 3.0 czy coś. Mi się 5.0.0 nie odpałał. 5.0.1 działa (w sensie odpala się).
P.S. Ja też zostawiłem 4.5.1, ale mimo wszystko używam 5. Zbugowana bo zbugowana, ale RAWy konwertuje lepiej (w sensie jakości).
Mi również ani 5 ani 5.0.1 nie chodzi pod XP.
DxO 5.x.x uzywa systemu antypirackiego PACE InterLok. Aby ten wynalazek mogl dzialac (a co za tym idzie i DxO) trzeba ponoc wylaczyc firewall.
Tutaj cala dyskusja na ten temat :
http://forum.dxo.com/showthread.php?t=489
Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 28-11-2007 o 21:14
Tak a propo, to ponoć M$ wypuścił jakąś poprawkę, aby PACE się nie gryzł z resztą. Na forum jest o tym. Tutaj więcej info o tym.
Dzięki za pomoc. Oczywiście wszystkiemu był winien "genialny" PACE. Wyłączyłem sieć, firewall McAfee i DXO ruszył. Swoją drogą, z tego co piszą na forach, korzystanie z tego typu "zabezpieczeń" to jest kpina z klientów. Jakiś czas temu Sony musiało zrezygnować z rootkita w swoich płytach audio, a PACE wydaje się być niewiele lepszy.
Mniejsza o to. To co zobaczyłem po uruchomieniu, to kpina nr. 2. Ewidentnie DXO postanowiło wypuścić nieskończony produkt i różne opcje, których nie udało się skończyć po prostu wyłączyli. Podczas krótkiej sesji zauważyłem, że oprócz wspomnianego już braku równoległego przetwarzania w batchu, brakuje: możliwości organizacji zdjęć w projekcie (wcześniej była odpowiednia zakładka w workflow), wyświetlania informacji z EXIFa w postaci przezroczystej nakładki, obróbki i filtrowania zdjęć na podstawie rankingu (w zasadzie ranking do niczego nie służy) i pewnie jeszcze dużo innych
Poza tym podczas dwóch godzin pracy, kilka razy otrzymałem informację o błędzie (w miejscu gdzie powinno być zdjęcie) oraz raz kazał mi zrestartować program, bo coś mu się nie udało. O tym, że program jest tak powolny, że aż bezużyteczny koledzy już pisali więc się nie będę powtarzał.
Ale są też pozytywy: zadziałała mi wreszcie akceleracja GPU. Odszumianie jest faktycznie lepsze. Zdjęcie robione D200, na ISO 1600, wyszło zauważalnie lepiej. Do tej pory (wersja 4.5.1) mocne odszumianie powodowało pojawienie się dziwnych plam i utratę szczegółów. Można to było co prawda wyregulować (wahlując wyostrzaniem i szczegółami w odszumianiu), ale przy 100% powiększenia było widać specyficzny algorytm DXO. W 5.0 nawet intensywne odszumianie ma niewielki wpływ na detale. Co więcej nie ma już tych dziwnych plam. A szum usuwa rewelacyjnie
Myśle, że za pół roku ma szanse pojawić się wersja stabilna i wtedy to będzie naprawdę fajny program. Do tego czasu trzymajcie się od wersji 5.0 z daleka. Wersja 4.5.1 działa dobrze, stabilnie i szybko (w porównaniu do 5.0, oczywiście) i niech tak zostanie.
pozdrawiam
Jarek
Zapomniałeś dodać, że faktycznie poprawili jakość konwetsji RAWów. Teraz np. dużo rzadziej zdarza się zjawisko pt. "mazing" (czyli linie proste drobnych detali są proste, a nie poprzecinane poprzecznymi) i lepiej oddane są szczegóły. Na forum DxO ktoś dawał link do własnoręcznie przeprowadzonego testu jakości konwesji.
I jeszcze jeden, dla mnie bardzo duży, plus: można sobie zbudować swoją paletę narzędzi i wybrane wogóle wyciągnąc w dowolne miejsce ekranu. Czyli koniec ze scrollem co chwilę do góry, aby rzucić okiem na histogram czy okno nawigacji.
5.0.2 jest. Na razie się sciąga. Ciekawe czy ruszy.
D610 20,35,50,85/1.8G 70-200/4G SB500 GR LX100
Ruszył
I nawet się jeszcze nie zwiesił. Prędkość działania znośna, negatywne opinie najwyraźniej mnie odpowiednio nastawiły.
D610 20,35,50,85/1.8G 70-200/4G SB500 GR LX100
Skontaktuj się z nami