Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: SU-4 tryb A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Jeżeli lampa główna będzie w "M" to system zadziała, ale moc zdalnego błyskograta będzie analogiczna do głównego, co niekoniecznie skutkuje prawidłową ekspozycją.

Pozostaje więc tryb "A", z całymi swymi ograniczeniami i do tego potrzebny jest zewnętrzny błyskograt, bo wbudowany takowego nie posiada.
    to dla mne nowości.
    1. to nie jest ważne, gdy zdalna SB w trybie SU4 ma nastawioną M 1/16 ? daje ona i tak inny błysk - tak długi w czasie jak ta w body? A nie rzeczywistą 1/16 mocy?
    2. Jolania pisze o trybie A i ma w nim błąd (złą ekspozycję). Warunkiem prawidłowego działania tryby A w lampie w trybie SU4 jest to, by sterująca była tez w trybie A?
    jeśli odległości (aparatu i lampy od obiektu) nie będą identyczne to z tego co piszesz oba dadzą błysk o równym czasie trwania, czyli lampa sb800 naświetli źle.

czas trwania błysku powinien być taki sam dla identycznej mocy tylko gdy lampy są identyczne. Nie sądzę by błysk lampy wbudowanej i sb800 trwający tyle samo dał taki sam efekt. To jednak inne palniki itd.

z tego co piszesz wywnioskowałem, że su-4 nie jest po prostu synchrofleszem, ale steruje SB800 nawet w trybach M i A - co jest nielogiczne, bo lampa w trybie M powinna błyskac tyle, ile ma napisane na wyswiatlaczu, a w trybie A korzystać ze swojego czujnika, a nie z długości czasu błysku mastera.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to dla mne nowości.
    Niemożebna niemożebność

1. to nie jest ważne, gdy zdalna SB w trybie SU4 ma nastawioną M 1/16 ? daje ona i tak inny błysk - tak długi w czasie jak ta w body? A nie rzeczywistą 1/16 mocy?
    W trybie SU-4 auto nie masz możliwości ustawienia podziału mocy. Nie wyświetla się moc jaka będzie wyzwolona, bo nie wiadomo jaka będzie.

2. Jolania pisze o trybie A i ma w nim błąd (złą ekspozycję). Warunkiem prawidłowego działania tryby A w lampie w trybie SU4 jest to, by sterująca była tez w trybie A?
    W digitalu niestety tak. Warunkiem jest by lampa sterująca nie emitowała przedbłysków. W analogach zwykły TTL ich nie generował i można było z niego korzystać, ale np. z 3D matrix fill in flash już nie. W cyfrze niestety zarówno TTL jak i TTL BL (AA też) generuje przedbłyski.

jeśli odległości (aparatu i lampy od obiektu) nie będą identyczne to z tego co piszesz oba dadzą błysk o równym czasie trwania, czyli lampa sb800 naświetli źle.
    Tak.

czas trwania błysku powinien być taki sam dla identycznej mocy tylko gdy lampy są identyczne. Nie sądzę by błysk lampy wbudowanej i sb800 trwający tyle samo dał taki sam efekt. To jednak inne palniki itd.
    Zgadza się. Chyba nadmiernie użyłem "skrótu myślowego"

z tego co piszesz wywnioskowałem, że su-4 nie jest po prostu synchrofleszem, ale steruje SB800 nawet w trybach M i A - co jest nielogiczne, bo lampa w trybie M powinna błyskac tyle, ile ma napisane na wyswiatlaczu, a w trybie A korzystać ze swojego czujnika, a nie z długości czasu błysku mastera.
    Trochę chyba się jednak nie zrozumieliśmy. Jeżeli ustawiamy lampę w tryb su-4, to główne nastawy trybu lampy (TTL, TTL BL, AA, A, GN, M) są ignorowane. Sam tryb SU-4 działa w dwóch zakresach: M - prosty synchroflesz i Auto, ale jego działanie nie jest równoznaczne z trybem A samej lampy.

Tu jest pierwowzór - http://tinyurl.com/3x4vq5
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienia. Nie działałem do tej pory z lampą w trybie SU-4 i to jest pewnym moim usprawiedliwieniem. By było śmieszniej i kiedyś użyłem sb800 zdalnie w jej trybie A, ale podłaczonej do zewnętrznego synchro (bo wkurza mnie to wchodzenie w podmenu). I miałem szczęście, jak z tego wynika.
    Dla mnie wniosek prosty - wbudowane synchro su4 nie jest "pełnoprawnym" synchro i to rozwiązanie jest do kitu. Lepiej mieć kostkę synchro za 20 zł, su4 nie jest zaletą tej lampy w porównaniu do sb600.
    Generalnie to ja pracuję w manualach - no i dobrze, te automatyki to tylko problem
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów