Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie AF w D80 (vs D200)

Witam
    Chce zapytac uzytkownikow tych obu aparatow (D80 i D200) czy szybkosc i/lub skutecznosc pracy AF w D80 jest na tym samym poziomie co w D200. Teoretycznie jest to ten sam MultiCam 1000, obawiam sie jednak, ze D80 ma jakieś (programowe?) ograniczenia. Przede mnakupno aparatu. Mogę brac nowe D80 lub uzywane D200, jednak jesli AF w tym pierwszym pracuje tak samo dobrze to zdecyduje sie na 80tke
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

w d200 mozesz wybrac pomiedzy 11polami a 7 a w d80 tylko 11pól
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

czy to jedyna różnica? a 'strefy' AF to jest uaktywnienie np tylko pól bocznych, górnych lub dlonych?

Domyślnie

"Nikon D80 otrzymał 11-polowy pomiar ostrości realizowany przez układ MultiCam 1000 przejęty z modelu D200. Jednak w przeciwieństwie do D200, w D80 możemy rozszerzyć zakres pomiaru tylko środkowego pola AF. W D80 mamy do czynienia z nieco uproszczonym w stosunku do D200 systemem wyboru pól autofokusa:

* pojedyncze pole AF - użytkownik wybiera pole, w którym aparat ustawia ostrość
    * dynamiczny tryb wyboru pola AF - użytkownik sam wybiera pole AF, ale aparat ustawia ostrość na podstawie informacji z kilku pól ostrości. Gdy obiekt opuści wybrane pole ostrości aparat ustawi ostrość na podstawie innego pola (do zastosowania z ciągłym pomiarem AF)
    * automatyczny - aparat samodzielnie wybiera pola AF z pierwszeństwem pierwszego planu.

Powyższe tryby odpowiadają z grubsza trybom, które dostępne są w D50 i D70s.

D80 zdaje się bardziej preferować centrum kadru (lub pole wybrane przez użytkownika). Pola AF nie są już tak ochoczo zmieniane przez automatykę jak to miało miejsce na przykład w D70s. Osobiście pracuję najczęściej na środkowym polu AF w trybie pojedynczego pola ewentualnie czasami wybierając jedno z bocznych pól i taki tryb pracy D80 bardzo mi odpowiada. Aparat mniej się "rządzi".

Podobnie jak D50 nowy Nikon oferuje trzy tryby pracy autofokusa: AF-S, AF-C i AF-A. O ile tryb pomiaru pojedynczego AF-S i tryb pomiaru ciągłego AF-C nie wymagają wyjaśnienia, o tyle o trybie AF-A warto napisać więcej. W trybie automatycznym AF-A aparat ma sam ustawiać ostrość obiektu, który opuścił aktualne pole pomiaru. W praktyce wygląda to tak, że pracując w tym trybie aparat co jakiś czas aktualizuje informacje o ostrości i gdy wybrany obiekt przesunie się w kadrze ponownie ustawia na niego ostrość. Robi to zadziwiająco trafnie i generalnie można ten tryb polecić początkującym fotografom, u których ilość ostrych zdjęć powinna radykalnie wzrosnąć. Bardziej doświadczeni użytkownicy, posiadający już większą kontrolę nad kadrem powinni raczej wybierać tryby AF-S i AF-C, gdyż w AF-A aparat zdecydowanie preferuje bliższy obiekt, co może czasami przeszkadzać. Trzeba zaznaczyć, że AF-A działa zasadniczo inaczej niż tryb pomiaru ciągłego. W AF-C aparat mierzy ostrość nonstop uwzględniając wybrany tryb pól AF i jeżeli obiekt oddala się lub przybliża w ramach tego samego pola to D80 utrzymuje go w ostrości. Natomiast w AF-A aparat zatrzymuje pomiar ostrości do czasu gdy obiekt nie opuści danego pola AF lub nie zmieni zasadniczo swojej odległości od fotografującego. Tak więc przy zdjęciach seryjnych powinniśmy korzystać z trybu AF-C.

Ogólnie jednak system AF w D80 zbiera najwyższe noty. Działa szybko i jednoznacznie. A automatyka w trybie AF-A jest zadziwiająco skuteczna w typowych sytuacjach zdjęciowych." Fotopolis
    Ostatnio edytowane przez copywriter2000 ; 20-11-2007 o 14:55
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

mnie zaintrygowały te strefy af, szczególnie boczne. wydaje mi się to być praktyczne podczas fotografowania tańczących par...
    a moze lepiek kupic nowe body z gw...?
    tylko ze nie chce tez aparatu, ktory moze miec 'kazdy'. prawdopodobienstwo spotkania na weselu goscia z D200 jest mniejsze niz z d80(kiedys juz mi sie to zdazylo)

edit:
    z drugiej jednak strony to nie aparat robi zdjecia ale jego posiadacz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturjb Zobacz posta
    tylko ze nie chce tez aparatu, ktory moze miec 'kazdy'. prawdopodobienstwo spotkania na weselu goscia z D200 jest mniejsze niz z d80(kiedys juz mi sie to zdazylo)
    Dziwne podejście masz. Kup sobie w takim razie coś egzotycznego Mamiye, albo Hasla
    FX

Domyślnie

Też właśnie nie rozumiem! "Każdy"... Co masz na mysli? Na upartego Ferrari może też mieć KAŹDY! Wystarczy odpowiednia ilość mamony. Każdy może mieć! Nie każdy jednak potrafi coś z tym posiadaniem zrobić. Prócz posiadania rzecz jasna!;]
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

Też jestem ciekaw jak to jest z tym AF. Pewnie z AF-S to samo, ale nie wiadomo jak ze śrubokrętowymi obiektywami, bo przecież mogli dać mocniejszy silnik w D80.

Co do spotkań, to ja jakbym spotkał gościa z d80 na weselu to bym się zastrzelił, co za potwarz!
    A tak na poważnie to pewnie powiedziałbym pozdrawiam, jak każdemu fotografowi (nawet takimu z canonem).
    DeSiedemset + FE + AF_50/1.4D + AF_35/2D + 105/2.5 AIS + AF_18-35/3.5-4.5D + Tamron 28-75/2.8 + SB600

Domyślnie

matko... to kup d3 - i na pewno przez dłuuuugi czas nie spotkasz na weselu goscia z tym korpusem . Tak dla twojego info - sporo osob robi sluby d200 i teraz bedzie ich coraz wiecej z racji niskich cen tego korpusu na wtórnym rynku. Jezu a co to bedzie jak ty będziesz miał d200 a na weselu pojawi sie gość z d300? ja bym się schował pod stól i nie wychodził co by sobie wstydu nie narobić... litości

AF w d80 i d200 jest podobny pod względem zachowania. Sama celność nie zależy tylko od samego układu AF ale tez od szkła jakie masz zakręcone... w d80 nie masz rozszerzania bocznych pol AF - tylko centralny jest "rozszerzalny". Rozszerzone pola przydają się tylko w trybie AF-C do śledzenia szybkich obiektów np samochodów podczas wyścigów...
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 20-11-2007 o 14:08
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

mnie zaintrygowały te strefy af, szczególnie boczne. wydaje mi się to być praktyczne podczas fotografowania tańczących par...
    Kiedyś był podobny wątek i Czornyj pisał o tym, że skuteczność działania AFa jest podobna w obydwu modelach (bardzo podobna). Osobiście miałem do czynienia z obydwoma (choć nie równolegle) i też tak uważam. Tak naprawdę wiele zależy od szkła.

Odnośnie pól bocznych - nieraz z nich korzystam, ale jeżeli chcesz wykorzystywać je w gorszych warunkach oświetleniowych lub przy "niekorzystnych" dla AFa obiektach, może być ciężko. Niestety polegają one wtedy przy choćby polu centralnym.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów