Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 65

Wątek: RAW w D300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Akurat przesiadka z D80 na D300 jest całkowicie uzasadniona.
    chodziło mi o to, że "też"
    jakiś czas temu w tym samym czasie kupowaliśmy d80
    teraz czekam na pierwsze po sprzedażowe opinie / recenzje / testy - żeby się upewnić, że nie będzie takich problemów jak z nowym canonem 1d i zamawiam

chciałem kupić karty 2x 2gb, ale jednak chwycę 2x 4gb... jakie dokładnie jeszcze nie wiem

Cytat Zamieszczone przez Calme
    No kurde - co ja robie zwariowalem
    eee, nie nazwałbym tak tego
    Ostatnio edytowane przez everyman ; 18-11-2007 o 16:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Tak przy okazji żeby nie zakładać oddzielnie wątku - jakie karty polecacie do d300 ?
    najlepsze w praktyce okazują sie Sandisk Extreme VI.
    ludzie, wyluzujcie i czekajcie aż będzie aparat.
    kto wie po ilu zdjęciach się zapcha bufor na extrem IV, a po ilu na V ? Nikt? Tak myślałem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no prosze czyli, ze tak powiem zgralismy sie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    najlepsze w praktyce okazują sie Sandisk Extreme VI.
    ludzie, wyluzujcie i czekajcie aż będzie aparat.
    kto wie po ilu zdjęciach się zapcha bufor na extrem IV, a po ilu na V ? Nikt? Tak myślałem.
    Fajnie Jacku o ile ktoś ma jakieś CF i nie musi kupić razem z aparatem, a jak ktoś miał D80 to co ma kupić aparat i czekać aż ktoś napisze po ilu mu się bufor zapełnia? Wiadomo, że Nikon poleca sandisk do aparatów i wiadomo, że D300 wykorzystuje szybkie karty.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

jesli komus wystarcza odpowiedź na tym poziomie ogólnikowatości to OK, ale sądze, że tyle to się kazdy domyśla.
    Body zapewne pracowac będzie z każda kartą, a to z jaka karta jak szybko sie będzie zapełniał - to się okaże. I jest to ważne tylko dla tych co robią długimi seriami. "krajobrazowcy" mogą uzywać czegokolwiek.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

D200 nie wykorzystuje nawet możliwości Ex III gdzie faktyczny zapis na karcie dochodził do poziomu 7-8 mb/s, czyli poniżej możliwości karty. Po włożeniu tych kart do D300 powinno być odczuwalnie szybciej, choć możliwości puszki sięgające prędkości zapisu do 35 mb/s kwalifikują ją raczej do użycia z Ex IV.
    …ale tak jak powiedział Jacek_Z – każdemu wg jego potrzeb.
    NIKON 007

Domyślnie

Teoretycznych parametrów kart i body nie brałbym pod uwagę jako wyroczni. Prędkości transferu są np uzależnione od wielkości i ilości plików. Normy producenckie nie sa wymyslone pod aparaty. Nie podaja prędkości przesyłu plików o rozmiarach 2, 6 czy 15 MB.

Domyślnie

Nefy z D200 są 12 bitowe z D300 14 bitowe tak więc matryca większa o 2MP + po 2 bity na każdy pixel (jeśli się nie mylę) myślę, że niekompresowany NEF może mieć więcej jak 20MB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Teoretycznych parametrów kart i body nie brałbym pod uwagę jako wyroczni. Prędkości transferu są np uzależnione od wielkości i ilości plików. Normy producenckie nie sa wymyslone pod aparaty. Nie podaja prędkości przesyłu plików o rozmiarach 2, 6 czy 15 MB.
    nie podają (podają ciągły szczytowy transfer na zdefragmentowany nośnik) przy czym sytuacja jest lepsza dla nas - im większe pliki tym lepiej i bliżej do parametrów znamionowych. Małe pliki tylko zwalniają transfer - czas poświęcony jest na zapis do głównej i zapasowej tablicy FAT i skoki po nośniku.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Nie ma za co

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów