Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: co zrobic? :(

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

i że jego różowy, malutki kutasik wcale ci nie przeszkadza
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

podam ci analogiczná sytuacje, jakis czas temu robilem pewien projekt dla jednego z duzych hoteli w Cork, mialem umowe na gebe z glowná menadzerka, ktora znam. projektem bylo menu do room servisu, poswiécilem na to kilka godzin, dalem pomysl, zoferowalem wydruk i laminacje, wszystko bylo ok, kilka dni temy zrobilem ostatnie poprawki i poszedlem pokazac, jednak glowna zainteresowana stwierdzila ze juz nie jest zainteresowana i zorbila to sama, chu..j mnie strzelil, pal licho kase, ale stracony czas i pomysl, niestety nie mialem umowy i moge já cmoknác w pompe, niestety ale na gebe nie ma co, potrzebna jest umowa o dzielo, nawet z kumplem, albo autoryzacja zdjec, chyba w nowych upgrejdach jest taka funkcja, przynajmniej do d200 - tak mi sie wydaje

Domyślnie

Jezeli masz RAWy to jestes w domu. Masz dowod na oryginalnosc zdjec w sensie uwiarygodnienia ich autorstwa dysponujac materialami zrodlowymi. On tego nie ma, wiec udowodnienie czyje one sa bedzie w sumie proste, do pomocy mozesz przedstawic swiadka a lepiej dwoch ktorzy widzieli ze robisz zdjecia oraz na przyklad jakis papierek lub poswiadczenie organziatora ze ow "mily" kolega startowal w motocrosie a wiec nie mogl wykonywac tych zdjec. Nie sadze aby mial od Ciebie pisemna licencje niewylaczna na ich wykorzystanie przeciez. I co.. piszesz do kolegi i administracji forum o natychmiastowe usuniecie / zaprzestanie publikacji pod rygorem skierowania sprawy na droge sadowa w ramach ochrony praw autorskich i praw pokrewnych i jak to nie skutkuje to autentycznie idziesz do sadu i tyle. JA bym sie nie certolil.

Dodam, ze :
    Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się tego czynu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
    A dodatkowo to juz z praw a nie z k.k. :
    Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do: 1) autorstwa utworu;
    2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
    3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
    4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
    5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

proste.
    Ostatnio edytowane przez ars ; 16-11-2007 o 17:24
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

fotograf ja bym na Twoim miejscu odpuścił masz nauczkę i tyle... na następny raz dawaj zdjęcia podpisane to unikniesz nieprzyjemności. A temu komuś kto wykorzystał Twoje foty to już bym ręki nigdy nie podał...

Albo numer z "różowym" ... dobre, dobre... ale szkoda fotografa.

Domyślnie

Nie dojdziesz swego...To g....arz ... A co do praw autorskich i straszeniem takich delikwentów nimi to nie widzę sensu. Sam miałem kilka takich spraw, począwszy od ludzi młodych do osób starszych (wydawało się poważnych) i NIC, a na chodzenie po sądach nie mam ochoty, ani tez gwarancji że to nie ja będę płacił za koszty procesu.
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

sailor
    Gość

Domyślnie

Wielebny - dlaczego nie dojdzie swego? to ze gowniarz to co? nie ponosi odpowiedzialnosci karnej?

a) poswiadczenie notarialne zawartosci strony - 260pln
    b) zawiaodmienie prokuratury o przestepstwie. w ciagu 3 miesiecy masz wyrok
    c) z takim wyrokiem idziesz do sadu i wnosisz sprawe o odszkodowania

ponadto - pisanie co to kto komu nie zrobi jest grozba pisemna i prokuratura z przyjemnsocia dolozy to do sprawy

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

fotograf a mógłbyś nam zalinkować stronkę z Twoimi zdjątkami ?

Domyślnie

fotograf'ie
    rób tak jak radzą sailor i ars.
    Jak dla mnie to będzie trochę zachodu ale jeśli sam nie będziesz walczył o swoje prawa, to nikt inny tego za Ciebie nie zrobi.
    Powodzenia i cierpliwości
    Adam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    Wielebny - dlaczego nie dojdzie swego? to ze gowniarz to co? nie ponosi odpowiedzialnosci karnej?

a) poswiadczenie notarialne zawartosci strony - 260pln
    b) zawiaodmienie prokuratury o przestepstwie. w ciagu 3 miesiecy masz wyrok
    c) z takim wyrokiem idziesz do sadu i wnosisz sprawe o odszkodowania

ponadto - pisanie co to kto komu nie zrobi jest grozba pisemna i prokuratura z przyjemnsocia dolozy to do sprawy
    amen - raz pozwolisz to będą cię doić do us..ej śmierci.

a punkt c) z cytatu sailora - no powiedz nie chciał byś mieć d300 plus szkiełko albo nawet kilka
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

bierz przykład z Jacka_Z
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów