Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie problem z D70's, pomóżcie !

Witam.

Już raz o tym pisałem. Mam problem z AF. Często, kiedy robię zdjęcie ustawiając AF na konkretny obiekt lub osobę, aparat robi mi ostre tło, a to co ma być ostre w pierwszym planie, jest rozmyte. (bez względu czy single obiect czy closest).

Oczywiście, nasuwa się podejrzenie, że to syndrom back focusa.

Tylko dziwi mnie jedno. Ja widzę w wizjerze, naciskając migawkę, że autofocus ustawia ostrość dokładnie na to co ja chcę. Pstrykam więc zdjęcie, przenoszę na komputer a tu - lipa.

Czy to wciąż zatem wina AF - BF, czy może coś innego w aparacie zawodzi ? (np. jakiś element światłoczuły)

Pomocy i....dziękuję.

Domyślnie

Dla mnie to problem z obiektywem , aparat jak piszesz Ok ostrość pokazuje ,
    AF w szkiełku chyba nawala , na MF fotki zrób .. ,
    a tak z ciekawości AUTO tryb czy inny masz w aparacie ustawiony < jak Auto to ok bo aparat sam wybiera punkt ostrości ,
    tak z tego co zaobserwowałem to 3/4 problemów z winy fotografa a nie aparatu czy szkła (obiektywu) .
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 16-11-2007 o 19:59

Domyślnie

najlepiej wstaw fotke z exifem i napisz jakim obiektywem cykasz
    puszka plus słoiki

Domyślnie

a może wystarczy wyczyścić optykę?
    Nikon D90| Nikkor 80-200/2.8 | Vivitar 283| Moje zdjęcia

Domyślnie

Przepraszam, fotki nie mogę teraz wysłać, bo piszę z nie - swojego komputera. Nie przygotowałem się do dyskusji.

Ale obiektyw chyba odpada. Mam N 18-70, ale też 55-200 VR. Problem pojawia się na obu obiektywach.

Musiałbym byc bardzo pechowy, żeby oba obiektywy miały ten sam problem, prawda???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterixII Zobacz posta
    najlepiej wstaw fotke z exifem i napisz jakim obiektywem cykasz
    a powiedz jakie można wyciagnąć stamtąd info odnosnie optyki?? zaciekawło mnie to.

Domyślnie

exif - przysłona, czas, światło, iso, zoom.
    A koledze asterixII chodziło osobno o exif a osobno o napisanie jakim obiektywem fotografuje...
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

Domyślnie

No, ale proszę, powiedcie mi mimo wszystko:

czy regulacja AF powinna rozwiązać sprawę, czy to może być głębszy problem, wymagający wymiany części lub wyrzucenia body do kosza (niestety, jest po gwarancji).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaboo Zobacz posta
    Przepraszam, fotki nie mogę teraz wysłać, bo piszę z nie - swojego komputera. Nie przygotowałem się do dyskusji.

Ale obiektyw chyba odpada. Mam N 18-70, ale też 55-200 VR. Problem pojawia się na obu obiektywach.

Musiałbym byc bardzo pechowy, żeby oba obiektywy miały ten sam problem, prawda???
    Ok to optyka odpada , menu ustwienia AF to ma duży wpływ na wybór punktu ostrości , stosowanie blokady AF ... tak można przytaczać , może napisz jak fotografujesz i konfig aparatu .. exif pomocny ale szerszy opis da wgląd w problem .

Domyślnie

Napisz czy zdjęcia robisz na tematycznych,czy może w manualu,preselekcji,może masz przestawione pole ostrości,może sam nieświadomie przełączasz,więcej danych.
    D300s,T17-50,SB-800

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów