Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Aku w D300

Domyślnie Aku w D300

Witam mam male pytanie - czy w gripie do d300 bedzie mozna wykorzystac aku z d80 ? a jesli tak to czy mozna wtedy wkladac 2 takie same aku czy mieszane - tzn jedne typu z d80 a drugie z d300. Prosilbym o jakas wyczerpujaco odpowiedz bo przyznam, ze troche sie zamotalem w koncu czytajac specyfikacje.///

ps. wlasnie sobie uzmyslowilem jedna rzecz..... nie ma sensu zostawiac sobie jednego aku z d80 przy sprzedazy bo przeciez ladowarki nie bedzie ehhh.....no chyba, ze ta od d300 bedzie ladowala tez starszy aku ?
    Ostatnio edytowane przez Calme ; 14-11-2007 o 15:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Witam mam male pytanie - czy w gripie do d300 bedzie mozna wykorzystac aku z d80 ? a jesli tak to czy mozna wtedy wkladac 2 takie same aku czy mieszane - tzn jedne typu z d80 a drugie z d300. Prosilbym o jakas wyczerpujaco odpowiedz bo przyznam, ze troche sie zamotalem w koncu czytajac specyfikacje.///

ps. wlasnie sobie uzmyslowilem jedna rzecz..... nie ma sensu zostawiac sobie jednego aku z d80 przy sprzedazy bo przeciez ladowarki nie bedzie ehhh.....no chyba, ze ta od d300 bedzie ladowala tez starszy aku ?
    akumulator jest ten sam EN-EL3e:
    to zasilanie do D300:
    • Lithium-Ion EN-EL3e (7.4 V, 1500 mAh)
    • Battery charger MH-18a
    • Optional AC adapter EH-5a
    • Optional MB-D10 battery pack / vertical grip *
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

dzieki za odpowiedz - rozjasnilo mi sie - z tego co czytalem na dpreview bedzie mozna do gripa dac zarowno EN-EL3e jak i EN-EL4a

Domyślnie

dzieki za odpowiedz - rozjasnilo mi sie - z tego co czytalem na dpreview bedzie mozna do gripa dac zarowno EN-EL3e jak i EN-EL4a
    oraz 8 paluszków. Tak. Z tym, że na EN-EL3a nie osiągniesz 8 kl/s (nie wiem czy potrzebujesz).
    Do EN-EL4a potrzeba niestety innej, drogiej ładowarki, a i sam aku jest droższy.
    8 szt akku paluszków AA to jest rozsądne wyjście z sytuacji.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

zdecydowanie paluszki jesli juz - komplet EN-EL4a i ladowarki przeliczajac na aku daje mi tyle sztuk, ze nawet nie chce mi sie liczyc...

Domyślnie

zdecydowanie paluszki jesli juz - komplet EN-EL4a i ladowarki przeliczajac na aku daje mi tyle sztuk, ze nawet nie chce mi sie liczyc...
    Oczywiście można tak przeliczyć... ale może się okazać że nie to samo mieć np 5 kompletów paluszków do gripa zamiast jedeneo aku EN-EL4A, większość najciekawszych ujęć przepadnie nam w trakcie zmiany baterii w gripie oczywiście wyolbrzymiam Ale EN-EL4 i EN-EL4a daje taki komfort (oczywiści sądząc po d2x) pracy że każdy kto tego skosztował zrozumie o czym piszę
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

nic nam nie przepadnie w trakcie jak padną paluszki pociągnie aku w body można więc będzie dalej robić zdjęcia w trakcie wymiany
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    nic nam nie przepadnie w trakcie jak padną paluszki pociągnie aku w body można więc będzie dalej robić zdjęcia w trakcie wymiany
    Zapomniałem o ty rozwiązaniu. Ale nie zmienna to faktu że: 1. kiedy będziemy zmieniali aku w gripie nie będziemy robili zdjęć, czyli mogą nam umknąć ważne momenty; 2. na rezerwowym aku, aparat zwolni do 6fps. 3. komfort focenia cały dzień, dwa albo trzy nie myśląc o zasilaniu bywa bezcenny

Ps. nie sądzę żeby miało to znaczenie przy ślubniakach. Ale już przy sporcie albo fotografii przyrodniczej może mieć bardzo duże...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Ps. nie sądzę żeby miało to znaczenie przy ślubniakach. Ale już przy sporcie albo fotografii przyrodniczej może mieć bardzo duże...
    dla mnie ma znaczenie ilość kalbi i ładowarek (w szczególności na wyjazdach, trzeba także zabierac trójniki).
    AA i tak się ma w torbie - bo są potrzebne do lampy SB i nie tylko.

Domyślnie

wystarczy dokupić dodatkowy koszyk na paluszki a wymiana odbedzie sie jak w pit-stopie...
    to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niz wyłozenie 1000 zł na aku+ładowarka
    NIKON 007

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów