Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Laptop VBI ??

Domyślnie Laptop VBI ??

Przeglądając oferty laptopów zobaczyłem coś lapki na platformie VBI np. http://www.allegro.pl/item262627572_...w_ss_raty.html
    macie doświadczenie z takimi "tworami" ? Cena w stosunku do parametrów całkiem, całkiem.
    Co myślicie o takim zakupie ? ?

ps.
    Wyprzedzająć..Domyślam się że zaraz pojawią się wątki , lepiej kup mniej wypasiony a markowy laptop, lecz proszę o konkrety, najlepiej od użytkowników jeśli tacy są

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez Robert_P ; 12-11-2007 o 20:34
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

Co mi się "rzuciło w oczy":
    - posiada FireWire (choć zapewne tylko FW400) i to jest plus
    - ma błyszczącą matrycę (przydatna zamiast lusterka)
    - ma tylko analogowe wyjście na monitor
    - karta graficzna nie posiada własnej pamięci
    - dolicz do tego koszt systemu operacyjnego

i na koniec pomimo tego co sam zauważyłeś: notebook to nie składak, tutaj rodzaj obudowy MA znaczenie.

Domyślnie

Podana konfiguracja jest przykładowa są różne konfiguracje np http://www.allegro.pl/item267690960_...160gb_2gb.html

A może da się złożyć laptopa według własnych preferencji ?
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

A może inaczej: do czego ten notebook ma służyć oraz jakie są Twoje wymagania?

Domyślnie

Przede wszystkim do szybkiej obróbki NEF. Obróbka...to może za dużo powiedziane raczej sprawnego przeglądania i wywalania chwastów , batchowanie
    Generalnie to chciałem poznać co to jest takiego to VBI, czy warte uwagi czy omijać z daleka.

Domyślnie

Jeśli nie masz żadnych wymagań to pewno: kup urządzenie, które Tobie po prostu sprawi radość i korzystaj do woli. Jeśli powyżej napisałeś najbardziej zaawansowane zadania dla maszyny to uważam, że tamto urządzenie starczy.

Domyślnie

Jest jeszcze coś takiego http://sklep.vobis.pl/oferta/noteboo...lo_pi2530.aspx

Starasz się doradzić ale odpowiedzi na pytania odnośnie marki VBI nie uzyskałem

Domyślnie

Przeczytałeś opis tej auckji? To jest a'la "OEM Toshiba". Wychodzę z założenia, że jeśli jakiś produkt jest na rynku, znaczy, że ma swojego nabywcę. Tyle. Nie każdy potrzebuje wydajnej stacji roboczej o nienagannej matrycy i bardzo dobrym wykonaniu. Niektórzy na to nie zwracają uwagi. Ja uznaję tylko dwa typy notebookow:
    - IBM Thinkpad T / X series (teraz już Lenovo)
    - Apple MacBook Pro, PowerBook (oraz niektóre iBooki)
    doceniam również Panasonic ToughBook, ale to nie mój typ. Tyle. Jak napisałem wyżej: jeśli to Tobie wystarcza i da radość - korzystaj! Raczej w tym temacie nie będę miał już nic do dodania.
    Choć z drugiej strony to tak: w tej cenie można kupić używanego PowerBook'a 15" z wyższym G4 i ~1GB RAM. Starczy to na wiele. Ja nawet na UofA (University of Arizona) gdy przydzielili mi takie urządzenie do pracy obrabiałem RAWy w Aperture i nie narzekałem. Mało tego - bardzo dobrze mi się pracowało.

Pozdrawiam i udanych zakupów!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robren Zobacz posta
    Starasz się doradzić ale odpowiedzi na pytania odnośnie marki VBI nie uzyskałem
    To nie jest żadna marka. To produkt popełniony przez chińskiego Compala i sprzedawany pod najróżniejszymi logo, z reguły kojarzonymi jako skrajnie niska jakość. Ponadto określenie OEM Toshiba w opisie jest paskudnym kłamstwem i żerowaniem na ludzkiej niewiedzy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-11-2007 o 02:07
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Podsumowywując: jest to chiński składak nie warto tym sie interesować , więc lecimy dalej

To teraz powiedzcie mi co myślicie o: http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_15_4/100032_notebook_fsc_amilo_pi2530.aspx
    jest to jakby nie patrzeć markowy notebook i zbiera dobre opinie, co o nim powiecie ?
    Napiszę jeszcze raz, że przede wszystkim chciałbym płynnie móc obrabiać a właściwie przeglądać NEF-y z D 200 co na moim obecnym HP 7400 (Core 2 duo t2250 2x173ghz, 1024 Ramu) idzie zdecydowanie za wolno
    Jeśli nie powyższy to co byście Koledzy zaproponowali do kwoty ~3500 ?
    Pozdrawiam
    robren

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów