Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Szybkosc blysku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bienioo Zobacz posta
    Mniejsza o wiekszosc, nie jest istotne dla mnie ile amper mozna wyciagnac z sieci ale ile mikrosekund z flasha. Jesli ma ktos schemat takiej lampy to z poprosze o linka, chyba ze macie inne pomysly?
    Masz racje
    Niestety nie umiem Ci pomóc. Ale może Paweł Stefaniak da rade. On ma swoje eksperymenty na podobny temat.
    http://plfoto.com/1364014/zdjecie.html
    Spróbuj sie z nim skontaktować. Może dojdziesz do jakiegoś rozwiązania.

Pozdrawiam

EDIT:

NIe chciałem się już rozpisywać na temat bezpieczników i prądu. Ale jak widzę zrobił to NiKot. Dzięki
    Ostatnio edytowane przez Rick van Dyke ; 08-11-2007 o 18:37
    Nikon D

Domyślnie

Ok, dzieki za linka i sugestie. Poslalem juz maila do kolesia z zapytaniem o swiatlo jakiego uzyl.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldus Zobacz posta
    Nie strasz człowieka, taki powielacz nie zabija. Zabija prąd o odpowiednim natężeniu, a z takiej zabawki wystarczającego natężenia się nie uzyska. Zresztą swego czasu bawiłem się kolorowymi telewizorami. Tam napięcie anodowe kineskopu wynosi 26 kV - też pochodzi z powielacza o konstrukcji diodowo-kondensatorowej. Kilkakrotnie mnie to pier... aż spadłem ze stołka... i żyję.
    Masz szczęście. Znałem kilku takich twardych. Tak, znałem.

Cytat Zamieszczone przez Rick van Dyke Zobacz posta
    Hehe dokladnie. (..)W sieci miejskiej jest 35mA o ile sie nie myle, i to potrafi zabic.
    Mnie kilka razy kopało koło 1kV i jakoś nic mi nie jest, tylko czasami miałem skurcz reki heheh
    Byc moze sie mysle dokladnie co do tej wartosci, musialbym sprawdzic, ale na pewno sa to [mA]. Wezme miernik z pracy i pomierze
    Co do skurczu, to - ciesz się, że to skurcz ręki, a nie serca. O elektrolizie krwi słyszeli? O migotaniu komór sercowych, następującym po 8-12 godzinach od 'kopnięcia' słyszeli? Nie? Szkoda. Tak? Ignoranci.
    Co do 35 mA i mierzenia miernikiem - LOL. Wsadź końcówki amperomierza w gniazdko, tak, zamknij obwód. Świetny pomysł.

Domyślnie

W sieci miejskiej jest 35mA o ile sie nie myle, i to potrafi zabic.
    Wezme miernik z pracy i pomierze
    Nie mierz! Policz! Napięcie skuteczne w sieci U=230V. Podłączamy żarówkę w kiblu o mocy P=100W. Wzorek dla moc czynną P=U*I*cos(fi). Dla rezystancyjnego charakteru odbiornika cos(fi)=1, więc wartość skuteczną prądu obliczymy ze wzoru I=P/U.

Wynik: I=435mA ...dla jednej żaróweczki w kiblu . Dowalamy lodówkę, pralkę, kompa, TV, HiFI ...i kilka amperów pociągnie ...jedno mieszkanie (o sieci miejskiej nie wspominając).

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Co do 35 mA i mierzenia miernikiem - LOL. Wsadź końcówki amperomierza w gniazdko, tak, zamknij obwód. Świetny pomysł.
    Ee... tak koncertowo by pie****nęło.
    Ostatnio edytowane przez TJD ; 10-11-2007 o 01:06
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Panowie chłopak się wygłupił i tyle. Usłyszał że w nowoczesnych sieciach max prąd jaki go może porazić to 35mA a właściwie 30mA bo tyle mają różnicówki. Ale jak napisałem tak jest w nowych instalacjach budowanych chyba po 95 czy 96 roku. Wcześniej w domach się nie używało róznicówek.
    Ale z mierzeniem prądu to was też trochę poniosło. W najgorszym wypadku zewrze fazę z zerem (bo amperomierz to praktycznie zwarcie) co skutkuje zadziałaniem bezpieczników i nic się nikomu nie stanie, nic nie pi...lnie.
    Ja tylko chciałem wiedzieć jak on tego pomiaru dokona, bo byłem bardzo ciekawy
    Swoją drogą znam gościa co mierzył wprawdzie nie prąd ale rezystancję elektrowni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaki71 Zobacz posta
    W najgorszym wypadku zewrze fazę z zerem (bo amperomierz to praktycznie zwarcie) co skutkuje zadziałaniem bezpieczników i nic się nikomu nie stanie, nic nie pi...lnie.
    Ostatni raz zrobiłem takie zwarcie jak miałem 10 lat. Pi****o - huk, błysk, dymek i ****iki w oczach Oczywiście bezpieczniki też poszły się kochać.
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Co do skurczu, to - ciesz się, że to skurcz ręki, a nie serca. O elektrolizie krwi słyszeli? O migotaniu komór sercowych, następującym po 8-12 godzinach od 'kopnięcia' słyszeli? Nie? Szkoda. Tak? Ignoranci.
    O elektrolizie słyszeli, zarówno jak i o upośledzeniu przepływu elektrolitów, co wiąże się z zaburzeniami cyklów repolaryzacji komórek mięśnia sercowego. Słyszeli też, że może to powodować wystąpienie migotania komór serca i w konsekwencji zejście. Ponadto słyszeli, że może dojść do uszkodzenia układu nerwowego, oparzeń i jeszcze innych paskudnych zjawisk. A wszystko to za sprawą przepływu prądu przez organizm, czyli w stuacji kiedy ciało człowieka staje się elementem obwodu elektrycznego. Dodatkowo skutki działania prądu są kilkakrotnie groźniejsze w przypadku prądu przemiennego niż prądu stałego o tym samym natężeniu. My zaś tu rozprawiamy o nieco innej sytuacji. Zanim więc przypnie się temu i owemu etykietkę ignoranta może warto nieco zapoznać się z istotą problemu

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldus Zobacz posta
    Zanim więc przypnie się temu i owemu etykietkę ignoranta może warto nieco zapoznać się z istotą problemu
    A czy ja kogoś nazywam ignorantem? Hmm... nie zauważyłem. Ja się tylko ustosunkowałem do bagatelizowania prądu jako takiego...

Domyślnie

Klasyczny przyklad jak temat zbacza na zupelnie inny tor. Do dyskusji o prodzie polecam wszystkim "znawcom" wysokich napiec i wielkich mocy forum www.elektroda.pl. Czasami zasmiecanie forum OT nie ma sensu, bo kto to bedzie pozniej czytal.

Probuje nawiazac kontakt z kolesiem z linka ktory podal Rick, ale niestety gosciu chyba nie chce zdradzac tajemnicy swojej techniki i nic nie odpisuje. Kolesie z forow elektronicznych podpowiadaja mi ze mozna by zastosowac diody led o wysokiej jasnosci, wg. mnie jest to dosyc ciekawy pomysl i tak naprawde kilka takich diod moglo by doswietlic kadr (oczywiscie przy jakims zblizeniu), pytanie tylko jak zrobic uklad blyskajacy z wystarczajaco ktorkim czasem?

pzdr

Domyślnie

Tak, masz rację bienioo. Koniec z dygresjami.
    Osiągnięcie czasu rzędu 10 mikrosekund nie powinno nastręczać kłopotów. Do wygenerowania takiego impulsu chyba wystarczyłby nieśmiertelny układ czasowy 555. Piszę "chyba", bo osobiście nie miałem okazji konstruowania takiego błyskograta, ale używałem 555 w innych zastosowaniach i jest on bardzo wygodny. Do wysterowania samych diod potrzebny będzie dodatkowy układ z zastosowaniem pojedynczego szybkiego tranzystora lub Darlingtona, w zależności od prądu potrzebnego do pełnego wysterowania diod.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów