Close

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 139

Domyślnie

No. Teraz to już się prawie wszystko kupy trzyma. Jest tylko jedno drobne ale. Te "wszystkie systemy operacyjne", to nie jest prawda. Mówisz tylko o tych kilku, które znasz. Zapewniam cię, że są systemy operacyjne, które nawet nie wiedzą, co to jest tablet i do czego służy.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Przeczytałem tu, w czasie mojej forumowej obecności, sporo na temat tabletów. Jednak wiedzę tę uporządkować nie tak prosto, a jeśli od baaardzo dawna na własne oczy (i ręce) się z czymś styczności nie miało, to wiedza zanika Dodatkowo, ze względu na pracę, sporo czasu spędzam przed komputerem, i chyba już rsi czuję, więc pomyślałem o tablecie.
    Stąd też ten wątek, i kilka konkretnych pytań o tablety. Do rzeczy:

1. Niech mi ktoś pokrótce przedstawi wady i zalety (w formie listy plusów i minusów). tabletów A6 i A5. A6 wydaje mi się małym, ale może się mylę?
    2. Czy tylko Wacom? Co jeszcze można brać pod uwagę, i dlaczego jest gorsze od Wacom?
    3. Czy tabletem mogę w pełni zastąpić mysz? Nie chodzi tylko o obróbkę zdjęć, ale ogólnie pracę przy komputerze.
    4. Do czego służą w Wacom Bamboo te dodatkowe przyciski, ring itp na tablecie? Instrukcji do tego nie znalazłem (tylko do volito, i innych większych), wynika z instrukcji, że można je sobie prawie dowolnie zaprogramować - do czego się to najczęściej wykorzystuje?
    5. Z wątku, w którym dopytywałem Czornyja i JK o różne rzeczy, wynika, że naciskiem reguluje się szerokości pędzli itd. Czy obsługuje to program, czy system? I czy np. w Gimpie będzie mi to prawidłowo działać?
    6. Zakładam, że będę tego używał do obsługi systemu i poprawek na zdjęciach - czy ma to sens, czy zostać przy myszy?
    7. Jeśli z A6, to przyglądam się Volito2 i Graphire4 classic. Poza pierdołami o czułościach, to jedyną różnicę (inną niż cenową) znalazłem taką, że Graphire ma w piórku gumkę (a przynajmniej tak zrozumiałem - odwracam piórko i ścieram zamiast rysować) - czy to działa wszędzie i czy są jeszcze jakieś większe różnice?
    8. Tablecik ma też posłużyć dziecku do rysowania, czy A6 będzie wystarczające, czy jednak nieco za małe?

Gdy mi się jeszcze coś przypomni, nie omieszkam zapytać.
    A może ktoś ma taki niepotrzebny mu tablet, i by udostępnił do oceny jego przydatności?

EDIT:
    9. Czy mogę jednocześnie używać i tabletu i myszy do obsługi systemu?
    1.
    - rozdzielczość 5 tys dpi
    - czułość na nacisk
    - czułosć na pochylenie pióra
    - bezwzględne pozycjonowanie na monitorze
    minusy?
    nie nadaja się do niczego poza praca w programach graficznych - myszki ci nie zastąpi
    2. tylko wacom miałem inne i teraz mam wacoma i kolosalna różnica.
    3. tu już napisałem - nie zastąpisz bo jest niewygodnie, tzn da się ale nie polecam nawet wacom dołącza do swoich tabletów mysz.
    4. jak dodatkowe przyciski myszy możesz je pod co podpiać.
    5. obsługuje program, a co do gimpa poggoglaj, ale powinno
    6. do zdjęc ma ogromny sens zupełnie ina jakość pracy.
    7. to najczęsciej mozesz skonfigurować jak chcesz
    8. ja mam incus3(czy jak sie on dokładnie nazywa) A5 i jednak a6 bym nie polecał zwłaszacza ze one mają około 100 dpi i przy tak małym rozmiarze pozycjonowanie bezwzględne nie m a sensu - będzie za mało dokładne.
    Szukaj takiego który ma w miarę dużą przestrzeń i sporo dpi - seria nieprofesjonalna ma max 2,5 tys.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No. Teraz to już się prawie wszystko kupy trzyma. Jest tylko jedno drobne ale. Te "wszystkie systemy operacyjne", to nie jest prawda. Mówisz tylko o tych kilku, które znasz. Zapewniam cię, że są systemy operacyjne, które nawet nie wiedzą, co to jest tablet i do czego służy.
    To też prawda, ale konsekwencje braku precyzji są tutaj niewielkie. Jeżeli dla danego systemu operacyjnego istnieją aplikacje wspomagające projektowanie graficzne, to zwykle pojawiają się też dla niego sterowniki do tabletów Wacom. Bo siłą rzeczy przy systemach, które niekoniecznie wogóle mają interfejs graficzny - tablet raczej jest zbędny
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 31-10-2007 o 14:26

Domyślnie

Nie róbmy tu OT, ale wcale tak nie jest, jak piszesz. Jeśli system operacyjny nie obsługuje jakiegoś urządzenia (np. tabletu), to jeszcze nie znaczy, że nie może go samodzielnie obsługiwać aplikacja. Jeśli coś da się fizycznie podłączyć, to takie coś może być obsługiwane przez aplikację, z pominięciem systemu operacyjnego. Znam takie przypadki, gdzie konstruktorzy i programiści celowo maskują pewne urzadzenia, żeby taki na przykład Windows ich nie wykrył, bo ich obsługa bezpośrednio przez aplikację jest o wiele bardziej efektywna.
    Jacek

pebees
    Gość

Domyślnie

Czyli reasumując:
    1. Różnica A6 i A5 jest w wielkości i w cenie, w przydatności nie ma. Jeśli ma być większy, to co najmniej A4, więc A6 jest dobry
    2. Tylko Wacom, chyba, że chcę zabawkę, którą potem wyrzucę do śmietnika, bo albo mnie wq.., albo się zepsuje.
    3. Tabletem można zastąpić w pełni myszkę, jednak wymaga to, często bardzo trudnej, zmiany przyzwyczajeń. (choć saygon ma inne zdanie)
    4. Dodatkowe przyciski we wszystkich tabletach nie służą żadnym konkretnym celom, zazwyczaj można je przypisać do dowolnych 'funkcji' dostępnych w systemie.
    5. Tablet generalnie obsługiwany jest przez system, który to dostarcza informacji innym programom o swoim stanie. Owszem, programy mogłyby przejąć obsługę tabletu, ale im się nie chce (a raczej programistom). I tak, w gimpie będzie działać wszystko, włącznie z kontrolą nacisku.
    6. Zarówno do obróbki zdjęć, jak i do obsługi systemu tablet się nadaje lepiej niż mysz. Jednak nie zawsze użytkownik nadaje się do tabletu.
    7. Jeśli A6, to Wacom Volito2. Większych różnic między Volito2 a Bamboo czy Graphire nie ma, poza dodatkowymi przyciskami i gumką.
    8. Tablecik posłuży dziecku do rysowania, A6 będzie wystarczające.
    9. Tabletu i myszy można w systemie używać jednocześnie, jednak jedno urządzenie będzie 'zabierało' kursor/pędzel/inne drugiemu.

Jeśli tablet do domu, to Wacom Volito2. Jeśli do małej firmy, to Intuos3. Jeśli masz kasę, i potrzebujesz to Cintiq. Tak mi się nasunęło jeszcze jedno pytanie... po co oni produkują inne tablety?

Czy ktoś jeszcze uważa, że tablet nie nadaje się do obsługi systemu?
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 31-10-2007 o 14:33

Domyślnie

po co oni produkują inne tablety?
    pewnie po to po co francuzi produkują samochody
    Pozdrawiam
    D40

Domyślnie

Tablet nadaje się do obsługi systemu, choć mając mysz spokojnie można jej nadal używać i nie stanowi to najmniejszego problemu. W pewnych sytuacjach mysz sprawdza się lepiej niż tablet, więc lepiej ją zostawić.

Co do rozdzielczości tabletu - zakładając, że monitor ma 1600x1200 przy tablecie A6 wystarczyłoby... 320dpi. Wysoka rozdzielczość tabletu pozwala pracować na zdjęciach o wysokiej rozdzielczości, ograniczać obszar pracy tabletu i pracować na kilku monitorach, ale nie ma sensu twierdzić, że jest to jakoś specjalnie odczuwalne, bo nie jest.

JK - zgadzam się, jest to wprawdzie w dzisiejszych realiach czysta abstrakcja, ale wszystko jest możliwe

Peebes - kup Volito, szkoda gadać. Jak się nie spodoba, luniesz go z niewielką stratą, ryzyko jest niewielkie.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 31-10-2007 o 14:45

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Tablet nadaje się do obsługi systemu, choć mając mysz spokojnie można jej nadal używać i nie stanowi to najmniejszego problemu. W pewnych sytuacjach mysz sprawdza się lepiej niż tablet, więc lepiej ją zostawić.
    Ja chcę mysz wyeliminować, ręka mnie od niej boli. Między innymi dlatego pytam o tablet

Domyślnie

Ja chcę mysz wyeliminować, ręka mnie od niej boli. Między innymi dlatego pytam o tablet
    Ja po kilku dniach użytkowania tabletu zapomniałem co to myszka i w ogóle mi jej nie brakuje, ale to kwestia przyzwyczajenia (i zapewne aplikacji z jakich korzystasz).
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

To moze kupsobie podkladke z "cyckiem" silikonowym, sprawdzone pomaga.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów