Szukaj
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
http://www.pbase.com/ibbo/image/87818792
spojrzałem na to m.in. i się przeraziłem, a później zauważyłem, że to z D300. Rozumiem, że albo D3 albo nic? Dość dziwne posunięcie ze strony Nikona.
Na pbase na zdjęciach z D3 jest nie tylko spore ziarno na 6400 ale też banding. Niepokojące.
Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 29-10-2007 o 02:37
zabawki: niesławny Canon 1DMkIIIszkła: 16-35/2,8L, 50/1,4, 70-200/2,8L, 300/4IS L, Ex1,4x i in.
www.bielinski.art.pl, www.sluby.bielinski.art.pl
Pawle, nie bylo
Krzysztofie, czy ja wiem czy niepokojace? ja zauwazylem banding tylko na jednej focie [pierwszej, babeczka na tle wielkiej tablicy i dla mnie to nie banding a wina tejze tablicy wlasnie]...
A co do ziarna -> no to skoro jest to iso6400 to mialo byc gladkie jak iso200? wiadomo ze kazdy by tak chcial ale bez przesady![]()
Dlaczego dziwne? Taka na dziś jest technologia. Szumów sobie nikt nie wybiera. Sa takie jakie muszą być niestety.
Rozumiem, że u canona 20D i 5D maja takie same szumy? To crop i pełna klatka - z wszystkimi tego konsekwencjami.
Rozmumiem,że masz jedynkę, ale nie szukaj dziury w całym (tzn w D3), bo jak będą wreszcie na rynku i będzie można zestawić fotki to będę ci ciagle wypominał jakie jedynki sa kiepskie. A nie lubie przeciwstawiac systemów, o ile ktoś nie przegina.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
no i tego chyba też nie było:http://www.quesabesde.com/noticias/n...nalisis,1_3748
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Ale przecież jesteś jedną z osób, które najbardziej przeciwstawiają systemy, może bardziej na CB niż tutaj, ale jednak rzuciło mi się to w oczy. Możliwe, że jest to szukanie dziury w całym, ale to dlatego, że zobaczyłem 25600ISO w newsie i zirytowałem się, że kupiłem aparat o kilka miesięcy za wcześnie (pół roku) i że zaraz po tym, jak kupiłem, nastąpił jakiś totalny skok jakościowy. Teraz przeraża mnie myśl, że mogłem pod wpływem tych wiadomości szybko sprzedać jedynkę i czekać na D3. Z tego co widzę, byłbym cokolwiek rozczarowany i wkurzony na samego siebie (bo nikogo innego obwiniać za swoją głupotę nie można). Na szczęście nie muszę się stresować. Ale wiem też, że wielu ludzi z dużą ilością szkieł Nikona odetchnęło też z ulgą po ogłoszeniu D3, bo też nie będą musieli wyprzedawać wszystkiego.
zabawki: niesławny Canon 1DMkIIIszkła: 16-35/2,8L, 50/1,4, 70-200/2,8L, 300/4IS L, Ex1,4x i in.
www.bielinski.art.pl, www.sluby.bielinski.art.pl
A mi już przeszła ochota na D3, wystarczy mi w zupełności, że w tym kraju można zginąć/zostać kaleką za samo posiadanie telefonu komórkowego. Wypominam ten przypadek z tą kobietą z BigBrothera.
Nie do zajechania D70, jakiś KIT, RAW i DxO11
Lumix GH5, 12mm Leica Summilux 1.4, 200-800mm Leica, Zhiyun Crane 3-Axis
Miałem i sprzedałem D700, 24-70N/2.8, 50mm 1.8, SB-800, tę małą lampę Nikona, SB-400
a to mnie zdziwiłeś. Mam sie własnie za osobę zasypująca podziały. Dyskutuje z toba na CB w dwóch wątkach (o bezsensie kupowania pierwszej jedynki - i proponuje w zamian 30D, 5D - więc tez canony i piszę, że najstarsze nikony są też do niczego). Tu na forum bardzo pozytywnie wyrazam sie o 1 Ds MK3 i o 5D, kilku z uzytkowników wręcz sie zastanawiało już w wątkach czy ja się nie chcę przypadkiem przesiadać, bo tak dobrze piszę o canonach. Bronie też na CB modelu 5D gdzie canik twierdzi że lepszy jest 40D. Jak widac dla mnie bardziej liczy się jakość pliku niż konstrukcja body. Ty masz zapewne inny pogląd preferując nawet b.starą jedynkę.
Przyznawałem, że canony generalnie mniej szumia na wysokim iso. I wtedy ludzie z CB byli zadowoleni. Teraz wystarczy napisać, że najlepszy pod względem wysokich iso jest D3 - i jest nagle oburzenie na niesprawiedliwe opinie. Czyli prawidłowo wg canonierów to można jedynie zawsze pisać, że canon jest lepszy? Nic innego nie może?
Dodawałem, że mi nie zalezy na wysokich iso i zazdrościłem wielu MPx w 1Ds Mk3. Do sprawdzenia w odpowiednich wątkach. Teraz ja zazdroszczę cannierom ich body, a canonierzy patrza z zawiścią na D3 bo pobił ich w szumach. Ja bym się chętnie zamienił na te matryce, wszyscy tu wiedza, że ja gonię za ilością Mpx a nie za niskimi szumami.
Absolutnie nie przeciwstawiam sobie systemów. Natomiast czym innym jest - i można porównywać poszczególne funkcje oraz jakość plików z róznych body. Mniejsza o to, z jakich systemów.
PS: na szczęście na CB jest też kilka osób, które patrzą z podziwem na D3, nie patrząc na to, że jest z innego systemu, ciesza się, że idzie coś takiego zrobić i mają nadzieję, że canon coś równie mało szumiącego wypuści. Podobnie jak ja mam nadzieję na jakiegoś D3X z matryca 24 MPx.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami