Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Zamrozić kroplę – czas trwania błysku

Witam wszystkich. Próbowałem zamrozić spadającą kroplę wody jednak efekt jest taki jak na zdjęciu poniżej :

powiększenie:

Używałem do tego aparatu na statywie i starej lampy błyskowe wyzwalanej fotocelą. Błysk lampy odbijałem od blendy. Jednak jak widać krople są poruszone. Czy możliwe by czas trwania błysku mojej lampy był niewystarczający ??

Domyślnie

Jeżeli exiff nie kłamie to masz 1/200s. Może krótsze synchro z błyskiem o ile się da? ale przy 50mm to lekko dziwne. Poza tym mam wrażenie ,że ostrość jest przed kroplą a nie na kropli, co też ma wpływ.

Domyślnie

krócej się już nie da 1/200 to max a co do ostrości to zrobiłem 64 zdjęcia i na wszystkich krople są poruszone nawet kiedy głębia ostrości jest dużo większa i na pewno je obejmuje

a ogniskowa to 35mm

Domyślnie

najlepiej zainwestuj w lampę zewnętrzną obsługującą tryb FP ( może nawet SB400, obsługuje CLS ), pomoże też jeśli w pomieszczeniu będzie ciemniej, wtedy główne światło będzie dawać błysk lampy, a on jest wystarczająco krótki
    trochę pomaga oddalenie od obiektu czy dłuższa ogniskowa i/lub mocne przymknięcie przysłony, bo tutaj problemem jest chyba za duży udział światła zastanego
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 28-10-2007 o 20:16
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

400-tka to raczej nie, chyba że D80 umożliwia włączenie FP z korpusu(?) Ale faktycznie, warto poeksperymentować ze słabym światłem zastanym i Sabinką ustawioną manualnie na minimum. Np. 600-tka na 1/64 mocy daje około 1/25000 sek. Po prawdzie to można i wbudowanego błyskograta tak zminimalizować
    Ostatnio edytowane przez żółto-czarny ; 28-10-2007 o 21:29
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    chyba że D80 umożliwia włączenie FP z korpusu(?)
    D80 umożliwia włączenie FP z korpusu jak najbardziej, oczywiscie lampa musi to obsługiwać (sb-600, sb-800...)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    najlepiej zainwestuj w lampę zewnętrzną obsługującą tryb FP
    a co to takiego??

bo tutaj problemem jest chyba za duży udział światła zastanego
    raczej nie!! zdjęcie wykonane bez lampy jest 100% czarne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    D80 umożliwia włączenie FP z korpusu jak najbardziej, oczywiscie lampa musi to obsługiwać (sb-600, sb-800...)
    SB600 i 800 jak najbardziej, w instrukcji SB400 nie widzę żadnej informacji o Auto FP ale z D80 chyba powinno być
    wbudowany błyskograt w zasadzie też wystarczy ( niestety nawet w D80 nie ma FP z lampą wbudowaną ) - robiłem takie ujęcia D70s, możesz poeksperymentować z filtrem CPL lub ND, bo widzę że ISO już masz niziutkie a zbytnio przymykać przysłony pewnie nie chcesz
    czas błysku nawet przy pełnej mocy jest wystarczająco krótki, ok. 1/1000s, problemem jest to że obiekt "naświetla się" również światłem zastanym i wtedy widać jego ruch, tym bardziej, im więcej tego światła zastanego jest
    pobaw się też ustawieniami rear/front curtain sync

FP - synchronizacja z krótkimi czasami otwarcia migawki, nawet do 1/4000
    Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 29-10-2007 o 00:03
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

( niestety nawet w D80 nie ma FP z lampą wbudowaną )
    No wlasnie. Czy to wynika z jakis ograniczen technicznych, ze nie mozna uzyc FP z wbudowanym flashem? Czy to po prostu zagrywka Nikona by kupowac zew. lampy?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów