Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: szkla do d300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molekular Zobacz posta
    ze dx18-70 i dx70-300vr sa dobrym rozwiazaniem - mam takie szkla przy moim dynaxie i chce zachowac taki sam zakres

czy zamiast tych dwoch nie bylby lepszy 18-200vr, czy jakosciowo jest to lepsze szklo od 18-70 (procz tego ze jest z vr)? oczywiscie do zestawu dorzuce sobie lampke sb-800 - jak sponsor da
    1. napisałeś dx70-300VR. Ten obiektyw jest nawet pod pełną klatkę. To nie DX. Oczywiście szkła pełnoklatkowe idzie stosowac przy DX.
    2. jesli zalezy ci na dobrym tele to wybierz 70-300 a nie 18-200. Ten 11x zoom na długim końcu ma w rzeczywistosci mniej niz 200 mm no i nie sprawuje sie na tej ogniskowej najlepiej. Zdecydowanie lepszy jest 70-300.
    w zakresie 18-70 tez masz takie same lub lepsze wyniki ze szkłem 18-70 niz z 18-200.
    Lepsze jakościowo będa 2 szkła 18-70 i 70-300. Jak kupisz 18-200 to zyskasz na uniwersalnosci i na VR w zakresie poniżej 70 mm. Przydaje sie przy ślubach , ale tak generalnie to VR jest istotny w Tele.

w cyfrze ważna jest matryca. Więc body. Chcesz D300 - kup je.
    Niektórzy jednak twierdzą - i nie bez racji, że obiektywy zostawia sie na dłuzej, a body wymienia (co 2 - 3 lata).
    I z tego powodu zalecaja dobre szkła. Ale co do kitów - nie są drogie, nie traci się wiele na zamianie. Kup zestaw taki jaki chciałeś, zamiana 18-70 na lepszy obiektyw to nie duza strata. Zastanów sie ewentualnie nad tamronem 17-50/2.8 zamiast kita 18-70. Brak zakresu 50-70mm nie będzie uciążliwy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-10-2007 o 10:21
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no wlasnie o to mi glownie chodzi, zeby miec jednak dosc duzy zakres ogniskowej a vr wiadomo - glownie do tele, po drugie bardziej mnie kusi matryca cmos niz ccd. jesli sprzet zacznie mi sie zwracac, pomysle na lepszymi szklami. ale jeszcze co do samego body - ile by tak poczekac zeby bylo wiadomo czy z tymi aparatami jest wszystko ok? wiadomo ze nie wszystkie wady widac od razu, ale np banding w d200 wykryto dosyc szybko i pojawila sie seria poprawiona. planuje zakup na wiosenke, mam 4wesela i kilka innych imprez rodzinnych (trzeba na czyms zarobic i mysle ze do wiosny beda jasne takie rzeczy. a co z tymi testami na fotopolis.pl, mozna na nich polegac? a moze znacie inna stronke na ktorych robia wiarygodne i doglebne testy takich maszyn?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molekular Zobacz posta
    ile by tak poczekac zeby bylo wiadomo czy z tymi aparatami jest wszystko ok? wiadomo ze nie wszystkie wady widac od razu,....
    planuje zakup na wiosenke, mam 4wesela i kilka innych imprez rodzinnych (trzeba na czyms zarobic i mysle ze do wiosny beda jasne takie rzeczy.
    .. a moze znacie inna stronke na ktorych robia wiarygodne i doglebne testy takich maszyn?
    do wiosny będzie wszystko wiadomo. Testy będą na dpreview.com a najwszechstronniejsze opinie - TUTAJ w tym dziale a nie na fotopolis czy optycznych. Poważnie piszę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    1. napisałeś dx70-300VR. (...)
    Chcesz D300 - kup je.
    Dobrze, że czasem ktoś coś mądrego napisze, bo inaczej, to "nie wypadałoby" pisać.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Dobrze, że czasem ktoś coś mądrego napisze, bo inaczej, to "nie wypadałoby" pisać.
    nie rozumiem...

Domyślnie

do lansu znaczy dla szpanu? wiem ze moze robic wrazenie, ale chce na tym aparacie zaczac pracowac, mniej lub bardziej powaznie, ale do powaznych celow. dynax5d wysluzyl mi sie do nauki (nie zaluje ze go kupilem pomimo licznego grona znajomych canonowcow), bo aparat spelnial moje oczekiwania i duzo przezyl (no i nadal zyje), niestety system padl, sony mi nie lezy i mysle ze na razie nie oferuje zbyt duzo, czas na cos lepszego. matryca cmos - do focenia slubow, konferencji, ergonomia i solidna budowa - do przyrody i dla mojej kobiety, 12mpx - duze formaty do wydrukow itd... mam nadzieje ze ktos mnie zrozumie...

Domyślnie

rozumiemy. Tylko ta kasiora. Żeby tak można było sobie wybrać co się chce nie patrząc na pieniądze. Mi by wystarczyły 4 zoomy (własciwie 2 , 2 kolejne to fanaberia), 2 - 3 stałki, 2 body, 2 sb800, konwerter. To wszystko. Właściwie to mam więcej sprzetu, tylko są na nim inne oznaczenia

Domyślnie

Cześć,
    Mogę powiedzieć, że jestem jasnowidzem ale nie trudno było się tego domyślić. Wygrała opcja: D200 to już kicha, a D300 kupię sobie z plastikowymi szkłami

Moim zdaniem 100 razy lepiej D200 i porządne szkła niż D300 i jakiś substytut. Po jakimś czasie używania dobrych szkieł i D200 kiedy kupiłem super szkło stwierdziłem na własnej skórze, że cyfra jest ważna ale szkło jest super ważne.

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    rozumiemy. Tylko ta kasiora. Żeby tak można było sobie wybrać co się chce nie patrząc na pieniądze. Mi by wystarczyły 4 zoomy (własciwie 2 , 2 kolejne to fanaberia), 2 - 3 stałki, 2 body, 2 sb800, konwerter. To wszystko. Właściwie to mam więcej sprzetu, tylko są na nim inne oznaczenia
    Jacku? A co byś wybrał jeśli można zapytać?

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

ciekaw jestem kto bedzie tym sponsorem lampki sb 800...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów