Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Padł Metz...

Domyślnie hhhmm

Cytat Zamieszczone przez wilus Zobacz posta
    "Żarówki, palniki, bezpieczniki baterii nie są objęte gwarancją..."
    a w nikonie wymieniają palnik w ramach gwarancji, i nie marudzą
    wiecie co ... tak właściwie to czytam ... i czytam .. i jestem właśnie w trakcie podejmowania decyzji czy kupić mecablitz 58 AF-1N czy może jednak SB 800 i tu koledzy chwalą raczej nikona a narzekają na metza .... ale ;> nie byłbym sobą gdybym czegoś nie dojrzał czyli jednak w nikonowskich też sie przepalają tak zrozumiałem może złośliwość rzecyz martwych ? wszystko się psuje przeciez moim znajomym w passacie za 140 tysi urwał sie silnik jak nastepnego dnia po zakupie pojechali nad morze i to niby VW to taka dygresja ;p pozdrowionka dla wszystko metzonikonów

Domyślnie

ok. ale w nikonie palnik jest objęty gwarancją

Domyślnie co fakt to fakt :)

Cytat Zamieszczone przez zurkow Zobacz posta
    ok. ale w nikonie palnik jest objęty gwarancją
    ino gorzej jak się walnie po ;p tak czy siak podobne parametrami lampy metza ( o ile nie lepsze moim zdaniem ) są o 2 stówki tańsze więc można zaryzykować co nie a kto nie rydzykuje ... yyyy znaczy ryzykuje ten nie żyje hehe

Red face

Cytat Zamieszczone przez shaddixx Zobacz posta
    Z przykrością zawiadamiam ze w dniu dzisiejszym o godzinie 15.32 czasu środkowoeuropejskiego padł mi Metz, dokładniej,AF-1n....

Oględne domniemanie: padł żarnik.
    Witam Was gorąco...

Otrzymałem przed chwilą odpowiedź z Fototechniki na moje pytanie dotyczące trwałości palnika Metz'a 58. Stwierdzono, iż z doświadczenia serwisantów wynika, że powinien on wytrzymać ok. 10 000 strzałów. Winą za wcześniejsze przepalanie się palnika (a nawet jego wybuch) obarczono korzystanie z AKUMULATORÓW AA, które "tuz po naładowaniu mają b duży prąd zwarcia i podobno to pierwsze uderzenie powoduje czsem nawet wybuch palnika" (cytat z maila).

Bardzo Was gorąco proszę o ustosunkowanie się do niniejszej "opinii" zwłaszcza pod względem tego, czy w przytoczonych przypadkach "przepałów", stosowaliście akumulatory, czy też zwykłe baterie alkaliczne.
    Aktualnie sam stoję przed dylematem wyboru lampy, a kwota rzędu 1200 zeta... no cóż... jest niemała.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MORPHIDER Zobacz posta
    Otrzymałem przed chwilą odpowiedź z Fototechniki na moje pytanie dotyczące trwałości palnika Metz'a 58. Stwierdzono, iż z doświadczenia serwisantów wynika, że powinien on wytrzymać ok. 10 000 strzałów.
    wiele osób robiących śluby i wesela w ciągu dnia robi 1 tys zdjęć. Z tego by wynikało, że ta lampa jest 10-krotnego użycia
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

OO ktos odkopał moj wątek
    Juz troche minęło od tej felernej naprawy. Lampa dziala i juz spisuje sie wyśmienicie. To co mówi fototechnika a to co jest w rzeczywistości bym brał z umiarem. Obiecano mi zgłoszenie mojego problemu do głównego oddzału Metza w niemczech (podobno tak robią jak sie za wcześnie palnik spali, do tej pory nie mogłem sie doprosic)
    W instrukcji metza jest napisane ze zalecają korzystanie z akumulatorów 1.2 V.
    Od kiedy przestałem sie "pieścic" z lampą to działa wyśmienicie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaddixx Zobacz posta
    OO ktos odkopał moj wątek
    Juz troche minęło od tej felernej naprawy. Lampa dziala i juz spisuje sie wyśmienicie. To co mówi fototechnika a to co jest w rzeczywistości bym brał z umiarem. Obiecano mi zgłoszenie mojego problemu do głównego oddzału Metza w niemczech (podobno tak robią jak sie za wcześnie palnik spali, do tej pory nie mogłem sie doprosic)
    W instrukcji metza jest napisane ze zalecają korzystanie z akumulatorów 1.2 V.
    Od kiedy przestałem sie "pieścic" z lampą to działa wyśmienicie.
    Mógłbyś napisać nieco jaśniej co chciales przekazać w tym poście.

Tak na marginesie - Metz zaleca używanie :
    - 4 szt akumulatorów NI-CD 1,2V KR6
    - 4 szt akumulatorów NI-MH 1,2V HR6
    - 4 szt baterii alkalicznych-manganowych 1,5V LR6
    - 4 szt baterii litowych 1,5V FR6
    bez szczególnego wskazywania na którykolwiek z w/w rodzajów zasilania.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Chodziło mi o to ze to co usłyszałem od fototechniki nijak sie ma do rzeczywistości. Dostałem od nich obietnice zajecia sie moją sprawą, wyszlo zupełnie inaczej wiec jak czytam: "tuz po naładowaniu mają b duży prąd zwarcia i podobno to pierwsze uderzenie powoduje czsem nawet wybuch palnika" to mam kolejny przyklad ze cos nie jest tak. W instrukcji Af-1 jest wyraznie napisane ze nie zalecaja uzywania baterii 1.5 V (pisze z pamieci, jeszcze zweryfikuje), u mnie palnik padł nie po pierwszym ladowaniu ani z pierwszym błyskiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MORPHIDER Zobacz posta
    Witam Was gorąco...

Otrzymałem przed chwilą odpowiedź z Fototechniki na moje pytanie dotyczące trwałości palnika Metz'a 58. Stwierdzono, iż z doświadczenia serwisantów wynika, że powinien on wytrzymać ok. 10 000 strzałów. Winą za wcześniejsze przepalanie się palnika (a nawet jego wybuch) obarczono korzystanie z AKUMULATORÓW AA, które "tuz po naładowaniu mają b duży prąd zwarcia i podobno to pierwsze uderzenie powoduje czsem nawet wybuch palnika" (cytat z maila).

Bardzo Was gorąco proszę o ustosunkowanie się do niniejszej "opinii" zwłaszcza pod względem tego, czy w przytoczonych przypadkach "przepałów", stosowaliście akumulatory, czy też zwykłe baterie alkaliczne.
    Aktualnie sam stoję przed dylematem wyboru lampy, a kwota rzędu 1200 zeta... no cóż... jest niemała.
    Pozdrawiam.

O RANY JULEK!!!
    Ale Ci głupotę napisali

Co bezpośredniego mają akumulatory do wyzwolenia błysku w palniku? NIC!!!

Akumulatory (lub baterie) ładują przez elektroniczną przetwornicę napięcia kondensator do napięcia około 300V (zależy od konstrukcji), a ten ładunek z kondensatora w momencie błysku jest dopiero podawany na elektrody palnika przez odpowiedni czas regulowany układem tyrystorowym (sterowanym np za pomocą TTL). Sam błysk wyzwalany jest przez podanie jednocześnie napięcia z kondensatora na elektrody palnika i podanie jeszcze na jego bańkę przez ułamek sekundy dodatkowego prądu wyzwalającego o napięciu przeważnie rzędu kilkunastu tysięcy volt.

Żaden prąd z baterii nie idzie bezpośrednio na palnik!!!

Znam sprawę z autopsji, ponieważ sam nie raz składałem lampy "samoróby".
    Głównym powodem spalenia palnika jest jego przegrzanie (zbyt dużo błysków w krótkim czasie) i spalenie elektrod wewnątrz bańki.

Swoją drogą mój Metz też się zrąbał http://forum.nikon.org.pl/showthread...=33#post581496

Pozdrawiam i życzę Wam i sobie powodzenia w walce z serwisem
    klauzi ;o)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów