Szukaj
Ciężko odnieść się do szybkości AF porównując te 2 systemy. Wszakże to setne części sekundy i pomiar w tych puszkach jest naprawdę zbliżony. Poza tym to głównie - jak napisał prz3mo - zależy od podpiętego szkła. W większości szkieł Canona mam USM i działa to błyskawicznie. Podpinając szkła bez silnika , np. takiego Tamrona 17-50 do Nikona mam wrażenie, że działa to znacznie lepiej - szybciej, ciszej napędza go śrubokręt. W Canonie dziwny pisk. Tak więc ciężko porównać - bardziej trafne byłyby spostrzeżenia jak wygląda celność AF i jego skuteczność w kiepskim świetle. Tutaj 40D jest naprawdę szybki i bezbłędny, choć i z Nikonami nie mam i nie miałem żadnych problemów.
Generalnie - jeśli myślałbym o jakielkolwiek zmianie to ostatnią rzeczą, którą brałbym pod uwagę to sama szybkość AF - dzisiaj w tym segmencie różnice są niemalże niedostrzegalne...
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Jeśli ktoś planuje korzystać z liveview to lepiej dopłacić do D300, w 40D trzeba na chwilę opuścić lustro aby zadziałał AF. Może to tylko markting ale D300 będzie miał 51 punktowy AF a 40D tylko 9-cio. Podoba mi się natomiast stałe wyświetlanie ISO na wyświetlaczu i w wizjerze, Nikon tego nie ma.
Jest ISO w wizjerze, tak samo jak w D200
IMO 40d i d300 to dwa różne aparaty. Dwie rożne półki cenowe, dwa różne światy. Wg mnie Canon nie ma "cropowego" odpowiednika d300.
test na optycznych http://www.optyczne.pl/57.1-Test_apa...D_Wst%EAp.html
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
według opinii o AF z D300 publikowanej chyba na dpreview (nie pamiętam teraz) ten 51 polowy af w D300 nie jest zasadniczo lepszy od AFa D200. Natomiast 9 polowy AF 40D jest o niebo lepszy od AFa 20D. Czułość czujników krzyżowych do F5.6 to rozwiązanie wyjątkowe na rynku i niezwykle dobrze się sprawdza (wiem bo mam i 20D i 40D)
Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com
jeśli będzie o niebo lepszy od AFa z D200, to może to kogoś tutaj zainteresujeZamieszczone przez kubaman
![]()
Skontaktuj się z nami