Witam. Wcześniej miałem D40 - jak na początek nauki nikt nie potrzebuje od razu D300 - więc prosze mnie mocno nie besztać za wybór body. Coś mnie podkusiło na zmianę - D40x . I tu pojawia się mały problem. W każdym z ustawień z lampą aparat robi zdjęcia, na których osoby mają czerwone oczy. Z tego co ogladam zdjęcia na auto z D40 tego efektu nie było ( nim poznałem co i jak D40 zrobił 90% zdjęć na AUTO i program)... Tu co bym nie robił, są. Druga rzecz to fakt że w trybie A z włączoną lampą aparat ustawia 1/60...tylko dlaczego wtedy nie działa kompenasacja ekspozycji na + tzn czy zrobię na +5 czy - 3 zdjecie wyglada identycznie , dopiero -4 jest różnica widoczna - ciut ciemniej ..Dopiero zmiana na wyższe iso powoduje że otrzymuje jaśniejsze zdjęcie...Za każdym razem z lampą jest 1/60 ( mówie o trybie A). W trybie M czy jest 1/30 czy 1/200 różnica na histogramie jest znikoma, tak jak jasność zdjecia. Kolejna rzecz - to programy tematyczne...nie używam już
ale...w D40 macro ustawiał na F4 ale krajobraz juz na wiecej...w D40x bez róznicy - można mielić kółkem nastaw i nic sie nie zmienia - tyle co na obiektywie ( kit) tyle ustawia wszystkie programy od 3,5 do 5,6. Szczerze mówiąc to zaczyna mnie to troche denerwować bo zdjęcia jeszcze do zaakceptowania z lampą wychodzą jedynie na AUTO... Wiem że to człowiek a nie aparat robi zdjęcie ale podstawy fotografowania i dobór ustawien już raczej poznałem. Czy właściciele D40x moga sprawdzić czy u nich jest podobnie ? Aha nim ktoś napisze mi że lampa ma za małą liczbę przewodnią to mówie o zdjęciach w odległości 2 metrów od przedmiotu. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
P.S czy ktoś wie co oznacza taki znaczek na obiektywach ( dziesątka w kółku ze strzałek) - na poprzednim kicie nie miałem tego i porównując z tym kitem - ze znaczkiem ( zdjecia robione tym samym aparatem) były po prostu nieostre...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami