A tak swoją drogą to jak długo można naswietlać żeby nie było przepaleń? Kolega pisze, że 9min, znacie jakiś optymalny czas?
Szukaj
A tak swoją drogą to jak długo można naswietlać żeby nie było przepaleń? Kolega pisze, że 9min, znacie jakiś optymalny czas?
D70s, F90, pięć szkieł i coś tam jeszcze
http://s009.wyslijto.pl/?file_id=29516551957622021787
oczywiście można jeszcze bardziej skorygować, ale to już zostawiam autorowi zdjęcia![]()
Ostatnio edytowane przez Erie ; 17-10-2007 o 14:51
szkoda, że to już nie to samo forum...
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Najdłużej naświetlałem 376 sekale zaparłem się na nocne zdjęcie na ISO 200 bez lampy
po co męczyć cyfre takimi zdjęciami...o wiele lepiej się bawić w takie fotki analogiem..choćby głupim zenitem z wężykiem z blokadą
astrofotografia digitalem- nie popieram..ale jak kto lubi
instagram.com/darkroomnightlife
I to naprawdę działa? Bo mam poważne wątpliwości, czy tak sprecyzowany filtr będzie usuwał gorące piksele. Chodzi o to, że przecież interpolacja Bayera sprawia, że każdy gorący piksel zamienia się w krzyżyk o ramionach nieco słabiej "świecących" niż środkowy. W związku z tym powyższy algorytm nie powinien znaleźć żadnego gorącego piksela. No chyba że operację robisz na RAWie.
michaszek, maksymalny czas naświetlania w Nikonach cyfrowych to 30 minut. Potem aparat sam zamyka migawkę, prawdopodobnie po to, żeby nie przegrzać matrycy.
Kazimierz Król
Oznaczenia obiektywów
uwierz mi że działa - popatrz na powyższy rezultat (oczywiście nie jest to doskonałe - jak hot ma powierzchnię np. 8, czy nawet kilkunastu pikseli to niestety lipa)
przed:
po:
oczywiście jasność też została zmieniona (co powinno jeszcze wzmocnić hoty, a ich nie widać zbytnio)
Ostatnio edytowane przez Erie ; 20-10-2007 o 09:42
Faktycznie, ale wygląda na to, że tu "hoty" są w formie pojedynczych kropek, a wydawało mi się, że powinny to być krzyżyki (przez interpolację), w każdym razie miałem krzyżyki w Minolcie, a teraz nie mogę sprawdzić bo nie mam żadnych "hotów" w aparacie.
Kazimierz Król
Oznaczenia obiektywów
Ależ mają... ale przez interpolację te piksele na S, W, E i N od centralnego mają barwę pomiędzy barwą hota i tła - w dużej liczbie przypadków wartość jest bardziej zbliżona do tła i dlatego zadziałało. W innym przypadku trzeba by było powiększyć maskę z:
1 1 1
1 1 1
1 1 1
na np.:
0 0 1 0 0
0 1 1 1 0
1 1 1 1 1
0 1 1 1 0
0 0 1 0 0
i dodać warunek choćby taki, że w grupie musi się znaleźć np 4 piksele podobne do centralnego gdzie miara odległości w wybranej metryce będzie stosunkowo niewielka, ale wątpię aby kogokolwiek tutaj, oprócz może JK, interesowały te algorytmy w samej zasadzie działania.
Skontaktuj się z nami