Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: SB910 z D800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie SB910 z D800

Panowie na wstępie proszę nie hejtować bo jestem amatorem
    Do rzeczy
    Wydaje mi się że ma problem z Sb910 (testowane na D700 i D800 ) w połączenie z obiektywem 24-70/f2.8 przy tym samym kadrze na f5.0 co kilka strzałów lampa niedoświetla (oczywiście lampa w pełni naładowana)
    Zdjęcia pojedyncze w odstępie kilkusekundowym
    Pozdro

Domyślnie

Może nie zdążyła się naładować. Pewnie masz ją w TTL, ustawiłeś f 5.0 iso 200 i próbowałeś robić zdjęcia w ciemnym miejscu.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheepi Zobacz posta
    Może nie zdążyła się naładować. Pewnie masz ją w TTL, ustawiłeś f 5.0 iso 200 i próbowałeś robić zdjęcia w ciemnym miejscu.
    Głowica w górze z nasadka w TTL, baterie eneloop 2500
    Trochę szybko siada mimo wszystko
    Parę lat wcześniej miałem SB 900 która dawała sobie lepiej radę

Domyślnie

Jakie ustawienia aparatu manual, jakaś automatyka, jaki pomiar naświetlania w jakim trybie lampa.
    Może masz włączony BL, zrób próbę na manualu aparatu i lampy, będzie wiadomo czy to kondensatory, czy automatyka szwankuje.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Jakie ustawienia aparatu manual, jakaś automatyka, jaki pomiar naświetlania w jakim trybie lampa.
    Może masz włączony BL, zrób próbę na manualu aparatu i lampy, będzie wiadomo czy to kondensatory, czy automatyka szwankuje.
    Aparat f/5 1/60 ISO 100 ev 0
    Lampa TTL bez BL
    Tak jak pisałem kilka fotek w odstępach kilku sekundowych ten sam kadr szwankuje niedoświetlenie po kolejnych strzałach

Zrobiłem testy
    Lampa manual M1/1 cały czas pięknie doświetlone natomiast TTL jest już problem z niedoświetleniem
    zarówno na body D700 jak i D800
    Aparat jak wyżej 1/60 F/5
    Ostatnio edytowane przez jaśko66 ; 24-02-2026 o 18:10

Domyślnie

To inaczej.
    Dokładnie jaki tryb aparatu M,A,S,P
    jaki pomiar światła matrycowy, centralnie ważony, punktowy
    jaki tryb ostrości, czy punkt AF jest dokładnie na ten sam motyw, czy motyw nie jest błyszczący?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaśko66 Zobacz posta
    Aparat f/5 1/60 ISO 100 ev 0
    Lampa TTL bez BL
    To dla porównania ustaw aparat f 2,8 1/60 ISO 1600 ev 0 i zobacz czy po tej samej liczbie strzałów lampa nie da rady doświetlić. W jakich warunkach oświetleniowych robisz te zdjęcia? ISO zjechałeś do 100, obiektyw przymknąłeś do f5 to lampa próbuje za wszelką cenę doświetlić kadr i błyska pełną mocą. W pewnym momencie nie ładuje się do pełna i błyska niższą energią. Czy w momencie gdy strzelisz ten niedoświetlony kadr lampa nie wydaje innych dźwięków? Nie ładuje się dłużej itp?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Preselekcja przesłony, centralnie ważony
    Punkt AF nie jest w tym samym punkcie po prostu przez kilka strzałow brak doświetlenia pózniej znowu jest
    Ciężko to wytłumaczyć

- - - - kolejny post - - - - - -

To inaczej.
    Dokładnie jaki tryb aparatu M,A,S,P
    jaki pomiar światła matrycowy, centralnie ważony, punktowy
    jaki tryb ostrości, czy punkt AF jest dokładnie na ten sam motyw, czy motyw nie jest błyszczący?
    Preselekcja przesłony, centralnie ważony
    Punkt AF nie jest w tym samym punkcie po prostu przez kilka strzałow brak doświetlenia pózniej znowu jest
    Ciężko to wytłumaczyć

Domyślnie

Spróbuj na matrycowym, centralnie ważony to może być 9 lub 12mm z centrum. Skrajny punkt ostrości może wykraczać poza to pole.
    Jak trafisz na białą ścianę to będzie nieoświetlone, to samo z punktem ostrości, on jest częściowo powiązany z mocą błysku.
    Czy na pewno wyzwalacz błysk po zapaleniu się czerwonej lampki.
    Jak radzi sobie, gdy aparat jest w M a lampa w TTL, jak radzi sobie z palnikiem na wprost?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheepi Zobacz posta
    To dla porównania ustaw aparat f 2,8 1/60 ISO 1600 ev 0 i zobacz czy po tej samej liczbie strzałów lampa nie da rady doświetlić. W jakich warunkach oświetleniowych robisz te zdjęcia? ISO zjechałeś do 100, obiektyw przymknąłeś do f5 to lampa próbuje za wszelką cenę doświetlić kadr i błyska pełną mocą. W pewnym momencie nie ładuje się do pełna i błyska niższą energią. Czy w momencie gdy strzelisz ten niedoświetlony kadr lampa nie wydaje innych dźwięków? Nie ładuje się dłużej itp?
    Prawdopodobnie jest tak jak mówisz chyba a raczej na pewno próbuje od niej zbyt du do chcieć
    Przy ISO 1600 strzela za każdym razem przy f,5.6
    Martwi mnie jeszcze dioda wspomagająca AF która powinna wspomóc w ciemnych miejscach AF a nie swieci

- - - - kolejny post - - - - - -

Spróbuj na matrycowym, centralnie ważony to może być 9 lub 12mm z centrum. Skrajny punkt ostrości może wykraczać poza to pole.
    Jak trafisz na białą ścianę to będzie nieoświetlone, to samo z punktem ostrości, on jest częściowo powiązany z mocą błysku.
    Czy na pewno wyzwalacz błysk po zapaleniu się czerwonej lampki.
    Jak radzi sobie, gdy aparat jest w M a lampa w TTL, jak radzi sobie z palnikiem na wprost?
    Myślę że za du wymagań od tej lampy tak jak kolega niże napisał przetestowałem na dużo wyższym ISO i wygląda to naprawdę dobrze czyli strzela fotki praktycznie w serii doświetlone
    Martwi mnie tylko jeszcze co zauważyłem brak doświetlenia AF przez tzw diodę wspomagająca
    Raz działa raz nie działa oczywiście gdy jest dostarczenie ciemno

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni