Close

Strona 54 z 64 PierwszyPierwszy ... 4445253545556 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 639

Domyślnie

Dzięki. Najpierw goniłem do hotelu po tele, potem zasuwałem bliżej górki... nie do końca wyszło jak chciałem, ale kto idzie na spacer z 200-600

Domyślnie

Zaraz spadnie na ziemię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Widzę a7RIII i 20-70... ta matryca 42 Mpix jest super, świetny balans między rozdzielczością a wielkością pliku. Swojej RII ostatnio nie zabierałem, do 33 Mpix też można się przyzwyczaić

Co do szkiełka to aż popatrzyłem na swoje zdjęcia, faktycznie powyżej tych 80-100 mm to jest raczej rzadkość. Może gdybym trafił idealne warunki, przejrzystość powietrza to robiłbym więcej na dłuższych ogniskowych, natomiast ze swoich zdjęć na np. 200 mm raczej zadowolony nie jestem. Faktycznie Sony 20-70 może i dla mnie byłby idealny w górkach
    Używam naprzemiennie A7III lub A7RIII. Czasem celowo wybieram daną matrycę. Ale bywa, że jest mi wszystko jedno.
    Oba aparaty są fizycznie takie same i oba mam IDENTYCZNIE skonfigurowane. I pod tym kątem Sony jest super.
    Dla mnie 20-70 to ideał na takie fotografowanie "na szlaku". A przerabiałem już wiele rozwiązań. Taki dobór ogniskowych jest dla mnie po prostu najlepszy.
    A7RII miałem równolegle z A7III i przeszkadzało mi, że jednak to nie to samo w obsłudze. No to dorwałem A7RIII.
    Fajnie byłoby zamienić oba na A7V - ale dla mnie fotograficznie to lepiej nie będzie. A jednak trójki są stosunkowo małe i mi się to podoba.

430 fajne. Też próbuję te różne kable jakoś wkomponowywać w krajobraz... W wielu miejscach nie da się inaczej. Tutaj Ci się nieźle udało!

432.

433.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Mnie jakoś specjalnie nie wadzi różne menu w a7IV i RII. W realu za często się w tym nie grzebie, przynajmniej w drugim/zapasowym/dodatkowym aparacie.

Też przez chwilę myślałem nad zmianą RII na RIII, ale chyba zdecyduję się kiedyś na zmianę moich dwóch puszek na V-tkę. Sporo jednak bawię się w fotografowanie przyrody, akcji, ptaków. Nowa pucha może coś wniesie, z drugiej strony w najbliższym czasie dwóch puszek raczej nie będę potrzebował.

Dolomity to niestety infrastruktura, która włazi w kadr (albo stety, jak się korzysta z kolejki i w parę minut znajduje w innym świecie ).

Dla odmiany b&w

434.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC06846-3_m1.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	161,0 KB
ID:	92615

Domyślnie

Mnie jakoś specjalnie nie wadzi różne menu w a7IV i RII. W realu za często się w tym nie grzebie, przynajmniej w drugim/zapasowym/dodatkowym aparacie.

Też przez chwilę myślałem nad zmianą RII na RIII, ale chyba zdecyduję się kiedyś na zmianę moich dwóch puszek na V-tkę. Sporo jednak bawię się w fotografowanie przyrody, akcji, ptaków. Nowa pucha może coś wniesie, z drugiej strony w najbliższym czasie dwóch puszek raczej nie będę potrzebował.

Dolomity to niestety infrastruktura, która włazi w kadr (albo stety, jak się korzysta z kolejki i w parę minut znajduje w innym świecie ).
    Z Menu to masz rację - choć mam kilka pozycji w ulubione, które często odwiedzam - np. żeby była ta sama godzina (z powodu śladu GPS), jasność monitora/wizjera i kilka innych. W zasadzie poza moje menu się nie zapuszczam. No i to mam w obu identyczne. A w RII tego nie było.
    To, z czego non stop korzystam, to układ przycisków, joy, korekta ekspozycji, podgląd, FN - dla mnie to jest już jakby przeźroczyste w czasie używania. Nie muszę się zastanawiać, który mam akurat aparat. Wszystko jest tam gdzie trzeba.
    Jedyne, co naprawdę robi różnicę to wizjer - bo jednak widać, że Rka ma lepszy. No i ekran mam też ten nowszy w Rce.

434. Ale ciekawie to obrobiłeś. Jakby tam był goły lód...

Chinook. A w zasadzie dwa Chinooki.
    435.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Wszystkie foty z Dolomitów piękne i nie wiem, które lepsze ale kusicie ostro tymi kadrami. Ja się waham czy na wiosnę wybrać się w Dolomity czy do Toskanii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    ...

434. Ale ciekawie to obrobiłeś. Jakby tam był goły lód...

Chinook. A w zasadzie dwa Chinooki.
    434 to niezbyt oczywiste miejsce, wypatrzone nad budynkami i użyta ogniskowa 200 mm. Szczyt był przyprószony śniegiem, przez chwilę zaświeciło słońce punktowo między chmurami. Jak to w górach, niby nic ciekawego a jak się wypatrzy punkt i trafi moment, wychodzi zdjęcie, na którym już można zawiesić oko.

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Wszystkie foty z Dolomitów piękne i nie wiem, które lepsze ale kusicie ostro tymi kadrami. Ja się waham czy na wiosnę wybrać się w Dolomity czy do Toskanii.
    Pytanie z gatunku zadawanego dzieciom- "kogo kochasz bardziej, tatusia czy mamusię?"

To ja zaproponuję przejażdżkę po rejonie między Gardą a Iseo, Adamello i poniżej. Pustki, czasem jakaś farma, poza tym brak infrastruktury. Wąskie, kręte drogi, przejażdżka jest przyjemnością samą w sobie. Trudno dostępny i wiąż "nieodkryty" rejon, zresztą trochę takich miejsc jest we Włoszech.

Może nie tak spektakularny jak Dolomity i trudniej dostępny, ale zdecydowanie mniej zatłoczony nawet latem.

436.

Nazwa:	DSC07381_m.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	393,8 KB
ID:	92617

437.

Nazwa:	DSC07384_m.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	330,7 KB
ID:	92618

Domyślnie

@poste Dzięki za sugestię, nad Gardą i nad Izeo byłem ale Adamello nie znałem. Rozważę i ten rejon chociaż w planach miałem dwa osobne wypady Toskania i Dolomity ale jak to zwykle bywa trzeba iść na kompromis bo druga połówka chce coś innego i dlatego zostaje mi tylko jeden wybór z powyższych.

436 i 437 to jaki rejon?
    Ostatnio edytowane przez KadryZpodróży ; 30-12-2025 o 21:55

Domyślnie

Właśnie ten o którym piszę. Zdjęcia z trasy, dokładnie to okolice Piana del Gaver. Adamello to nazwa szczytu (3,5k m.n.p.m.) i całego masywu/parku. Mam w planach dokładniejszą eksplorację tego rejonu.

438.

Nazwa:	DSC07382_m.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	409,8 KB
ID:	92619

Domyślnie

Właśnie ten o którym piszę. Zdjęcia z trasy, dokładnie to okolice Piana del Gaver. Adamello to nazwa szczytu (3,5k m.n.p.m.) i całego masywu/parku. Mam w planach dokładniejszą eksplorację tego rejonu.
    Chyba mnie zainspirowałeś, bo w Dolomitach już mi się kończą szlaki z feratami poniżej B...
    W tym roku nie byłem w ani jednym instaspocie a wydaje mi się, że mam najfajniejsze zdjęcia. No ale trzeba się było nachodzić. Instaspoty są zazwyczaj 5 minut od parkingu.

A co do wiosny, to ja bym jechał do Toskanii. W Dolomitach dopiero około połowy czerwca otwierają się schroniska. A i śniegu potrafi być jeszcze sporo. Oczywiście zależy ile na wiosnę napada... Rok temu, pod koniec czerwca, na Piz Boe było jeszcze miejscami po kolana...
    No i wtedy wszystko tam pięknie kwitnie...
    O tak:
    439.

Jesienią raczej tak:
    440.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Strona 54 z 64 PierwszyPierwszy ... 4445253545556 ... OstatniOstatni