Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Lot bez dokumentu

Zdarzyło się może komuś ostatnio wracać (lub ostatecznie nie) do Polski bez np zagubionego dowodu osobistego? Tanie linie rajan, lot wewnątrzunijny. Postarałem się jeno o papierek od policjantów o utracie i mam skan dokumentu. Do ambasady też dzwoniłem, ale dość daleko mam więc chyba chciałbym zaryzykować.

Domyślnie

Ludzie piszą, że się da
    https://www.fly4free.pl/forum/kradzi...8012?start=120

Zdjęcie dowodu i info z policji plus trochę czasu więcej na lotnisku i powinno być ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Zdarzyło się może komuś ostatnio wracać (lub ostatecznie nie) do Polski bez np zagubionego dowodu osobistego? Tanie linie rajan, lot wewnątrzunijny. Postarałem się jeno o papierek od policjantów o utracie i mam skan dokumentu. Do ambasady też dzwoniłem, ale dość daleko mam więc chyba chciałbym zaryzykować.
    Nigdy mi się nie zdarzyło.

Domyślnie

Nie zdarzyło mi się Ale zdarzyło mi się co innego w te wakacje, uczestniczyłem w drobnej kolizji drogowej i nie miałem przy sobie dokumentów, bo zostały w hotelu.
    Na szybko zainstalowałem więc w telefonie aplikację mObywatel, pobrałem elektroniczną wersję mojego prawa jazdy i dowodu osobistego. Wszystko zajęło tylko kilka minut zdążyłem przed przybyciem policji.
    Legitymowałem się "telefonem" tego dnia kilkukrotnie, i na miejscu zdarzenia i później na posterunku policji, i nie było żadnego problemu.
    Wydaje mi się że na lotnisku też powinno zadziałać, spróbuj.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

No, w teorii mObywatel nie ma mocy urzędowej poza granicami Polski. Ale może w dobie nowoczesności w niektórych krajach patrzą na to przez palce. Za to są jakieś plany integracji z systemami unii w przyszlych latach (i wtedy powinien być ok).
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

W ostatnim czasie nie, ale tak z 8 lat temu owszem. Na Teneryfie mojej dziewczynie zawineli z auta plecak m.in z dokumentami. No i niestety był to spory problem jak się okazało. W trudach udało się w końcu załatwić papierek/raport od policji (co też było kuriozalne, ponieważ wszyscy tam mieli wyje... na nas, odsyłali do kogoś innego, nie chciało im się spisywać tych rzeczy, plus ich angielski był na poziomie podstawówki i komunikacja była dość... szarpana). Na lotnisku pytaliśmy o powrót na takim czymś i wszyscy mówili, że bez problemu na tym wrócimy. Niestety jak słyszeli, że rajaner to było nagle "uuuu, to niedobrze". No i faktycznie okazało się, że jedyną linią, która czegoś takiego nie honoruje jest ten cholerny RA. Odsyłali do ambasady (najbliższa w Madrycie xD, bo konsulat honorowy na Gran Canarii nie ma takich kompetencji), a poza tym to "sorry, nie da się, nie mogę ci pomóc, jestem koniem". Skończyło się na kupieniu biletu w wizzairze i powrót bez większych przeszkód. Od tamtej pory jak tylko się da - nawet dopłacając - omijam tego obrzydliwego przewoźnika. Możliwe, że się to zmieniło, może się ogarneli, może ich jakaś unia zmusiła - nie wiem, mówię tylko co mi się przytrafiło w jakimś 2017/18 w podobnej sytuacji.
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 04-11-2025 o 17:22

Domyślnie

Zdania są podzielone jak widzę. Trzeba liczyć na dobre serce ekipy z Ruiny. Z czego przecież jest znana. I nie tracić hartu ducha

Domyślnie

Miałem podobną przygodę w Porto, ale ponieważ wracałem przez Londyn, to nie ryzykowałem. Pojechałem pociągiem do Lizbony i od ręki dostałem paszport tymczasowy. Bez problemu na nim poleciałem i dopiero w Polsce pytali się, dlaczego mam tymczasowy
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Zdania są podzielone jak widzę. Trzeba liczyć na dobre serce ekipy z Ruiny. Z czego przecież jest znana. I nie tracić hartu ducha
    Trzymam kciuki, daj znać czy się udało

Domyślnie

Ostatecznie poszło dość gładko. Rajaner też człowiek, przynajmniej od czasu do czasu. Wystarczyło podejść wcześniej do bramki i na spokojnie wytłumaczyć o co chodzi. Tzn moja lejdi spokojna nie była, zaczęła coś plątać w zeznaniach, ale przyjemna pani czuła o co chodzi i tylko zapytała, czy nie mamy ID? I wtedy pojawiłem się ja, cały na biało i odparłem: si. Na co ona zapytała a co macie? Pokazałem zdjęcie dowodu i pisemko od policji. Wsio. Jeszcze na odchodne powiedziała tylko, że jak ktoś wraca do kraju na tej samej rezerwacji, bez jakichś dziwnych przesiadek to nie ma większego problemu. Nie wiem czy to jakaś standardowa procedura rajana czy może tylko na tym lotnisku w Hiszpanii (Malaga). Ale potwierdzam, że da się wrócić z "kserówkami", skanami.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni