Czyli zostają bezlustra na przyszłość? Świat idzie w złym kierunku, jak z motoryzacją i coraz gorszą jakością, bez analiz i badania rynku.
Szukaj
Chcesz Pan (nową) lustrzankę - chwytaj D7500 póki jeszcze są.![]()
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Napiszę od siebie - mam D7500. Napchany poprzez różne recenzje i chęć posiadania super obiektywu kupiłem Sigmę ART 50-100 1.8. To szkło jest genialne i daje tak cudowny obrazek, że mi kolana miękną. Niestety, to koniec zachwytów. Na moim D7500 ostrzy losowo w punkcie centralnym a na punktach bocznych zezuje tak, że gdyby była człowiekiem to przy płaczu łzy leciałyby jej po plecach. Mówię sobie OK, dużo szkła i ma czym kręcić, więc to nie jej wina. Dokupiłem jeszcze Sigmę 17-50 2.8 i jest dokładnie tak samo. Sprawdzałem też współpracę z Sigmą 18-35 1.8 i był ten sam problem. Dzwoniłem do serwisu Sigmy i powiedzieli, że w takim przypadku kalibracja obiektywu na punkcie centralnym nic nie da bo użycie bocznych spowoduje problemy i złe ostrzenie. Jedynie Sigma 100-400 jako tako pracuje mi z moim Nikonem D7500 i która była pierwszą Sigmą wpiętą na moje D7500. Kocham ten aparat i uwielbiam robić nim zdjęcia ale to co Nikon zrobił ze współpracą z obiektywami niefirmowymi doprowadziło mnie do lekkiej złości.
Myślałem, ze to problem z modułem AF aparatu, bo spadł mi kiedyś z Sigmą 100-400 z około 1,6 m obiektywem w dół (obiektyw wylądował po tym w serwisie), więc do testów włączyłem Nikkora 18-105 i okazało się, że na skrajnych punktach nie było problemów, na Nikkorze 50 1.8 też nie było problemów ani nawet na AF-D 70-200 (ten na śrubokręt). Myślę sobie OK, może to przypadek, ze z wymienionymi powyżej działa dobrze, więc dokupiłem jeszcze AF-P 18-55 - sprawdziłem to samo i wyszło tak samo dobrze. Okazjonalnie kupiłem drugiego AF-P 18-55 - też wyszło OK na skrajnych punktach. Koniec końców jest taki, że mam 7 Nikkorów AF-P 18-55 i na każdym aparat ostrzy idealnie na wszystkich punktach AF. Na Sigmach nie pomagało nawet domykanie przysłony do tej samej wartości jak w Nikkorach. Po tym wnerwiłem się i kupiłem Z6 II i do niego mam zakres od 16 do 600 mm pokryty. Tak więc wszelkie ochy i achy co do D7500 czy D500 i obiektywów firm trzecich raczej na Twoim miejscu bym weryfikował. Ja nie mam ciśnienia na sprzedaż swojego używanego sprzętu, bo działa i dojadę go do końca albo wcześniej zejdę z tego świata, szczerze jedynie opisuję swoje doświadczenia abyś był świadomy, że może nie być różowo.
Z6 II, D7500, D3400, D300S, D3000 | Dużo lamp i dużo obiektywów
Myślisz, że nie robili żadnych badań rynku? Tak szczerze to nie wiem po co by były jakieś badania, bo tendencja była widoczna gołym okiem. I tak czekali praktycznie do ostatniej chwili z wprowadzeniem ML - Nikon jak i Canon. Gdyby klienci wybierali chętniej DSLR to oni na siłę wprowadzaliby bezlustra czy dalej doili kurę ze złotymi jajami?
Gorsza jakość? Czego dokładnie?
W temacie - ja bym pokusił się o używane D500, czasem można wyrwać jeszcze z drugiej ręki w super stanie z małym przebiegiem, trzeba tylko być cierpliwym.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
@thornlab, to jest to co mnie powstrzymuje i obrzydza chęć zabawy z wymianą sprzętu na nowszy, jak już to tylko konieczność. Tyle że parę lat temu było w czym wybierać i problem był mniejszy.
@MstrG, gorsza jakość ogólnie, wszystko nawet w elektronice dziś jest przyoszczędzone, wiele firm poupadało, nawet z branży foto, choć Kodak ponoć ostatnio się wypowiedział, że będzie dalej walczył. Czy robili badania rynku z DSLR, nie wiem, przypomina mi to wprowadzenie na siłę elektromoblilności, może źle myślę ale jest nadal odsetek nie chcących przesiadki na inny system, z wielu potrzeb.
@poste, mnie coraz mniej się podobają, bo więcej z tym użerania niż spokoju jak dawniej. Dawniej kupiłeś i działało, dziś ma się zepsuć a Ty masz kupić nowe...
Sam sobie troche tutaj odpowiedziales poniekad co wybrac. Bo D7500 ma okrojona wspolprace z gripem. Znaczy sa jakies tam zamienniki jakos dzialajace. Ale to nie sa pelnprawne gripy.
Ja bym sie nei bal uzywek, tylko kupil D500 z przebiegiem kilkudzisieciu tysiecy klatek. Z odbiorem osobistym zeby sobie obejrzec. W koncu placac pare tysi za aparat mozna wsiasc w samochod i podjechac te 200km.
I masz na dlugo naj;epsza lustrzanke DX jaka prawdopodobnie zrobiono.
P.s
Trzeba by troche dolozyc wzgledem nowego D7500 zeby ladnego D500 wyrwac...
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Dużo racji w tym co piszesz, ale na miejscu już nie potestuję jak AF trafia na kilku szkłach na różnych dystanasach czy przysłonach. Problemem jest loteria czy posiadane szkła nie zrobią a kuku z kupowanym body. Ale może masz jakiś sposób jak do tego podejść, ja nie mam pomysłu. Potem będe 5 szkieł odsyłał z korpusem do kalibracji i też majatek potem za to zapłącę.
W dobie bezlusterkowcow to są coraz rzadsze dylematy![]()
Skontaktuj się z nami