Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Jaki nowy GPU?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Serio.
    Jakoś u mnie jak zmieniłem 1070 Ti na RTX 3070 to nic szybciej się nie ładowało, nie wyświetlało w obróbce grafiki... Gry się lepiej wyświetlały
    Serio

No ale może używamy innych opcji obróbki...

Najlepiej by było zrobić test, pożyczyć grafikę od kogoś, ewentualnikupić, zamontowaćać sprawdzić i oddać jakby co... No życie. Nie katować grafiki w grach, tylko sprawdzić w obróbce zdjęć i jakby co zwrócić. W końcu taki jest sens zakupów przez internet.

Ja bym tak zrobił.

Używka pożyczona od kogoś.
    Nowy sprzęt do testów + ewentualną decyzja o oddaniu lub zostawieniu.
    Nie wiem jak jest w aktualnym LR bo mam bardzo starą wersję (ale od użytkowników raczej słyszę że karta graficzna ma wieksze znaczenie) natomiast w DXO jest tak. że 2070 super robi zdjęcie z odszumieniem i korekcjami w czasie do 3 sekund a procesor 5900x (o ile pamiętam) w ok 11 sekund.

- - - - kolejny post - - - - - -

A takie cuś napisało "Ai"
    Tak, **najnowszy Adobe Lightroom Classic** (i Lightroom CC) **korzysta z karty graficznej (GPU)** – i to w coraz większym stopniu. Współczesne wersje, szczególnie od Lightroom Classic 9.x wzwyż (a obecnie 13.x), korzystają z GPU do:

---

### ������ Co przyspiesza GPU w Lightroomie?

#### ✅ **Renderowanie (Develop Module)**

* Praktycznie wszystkie efekty (np. suwak Texture, Clarity, Dehaze, Maski AI) przyspieszane są przez GPU.
    * Duży wpływ na płynność przesuwania suwaków, zoomu i ogólnej responsywności Develop Module.

#### ✅ **AI Masking (np. Select Subject, Sky, Background)**

* Działa szybciej z mocnym GPU – te funkcje są akcelerowane sprzętowo.

#### ✅ **Export (częściowo)**

* W niektórych przypadkach eksport JPEG/RAW z presetami i korekcjami może być częściowo przyspieszony przez GPU.

#### ❌ **Library (Grid/Preview)**

* Tu GPU ma mniejsze znaczenie, CPU i dysk SSD dominują.

---

### ������ GPU vs CPU – co ważniejsze?

| Zastosowanie | Co ważniejsze? | Uwagi |
    | ------------------------------ | -------------- | ---------------------------------------------------------------- |
    | Import / Eksport RAW | **CPU + RAM** | GPU może pomóc, ale główny ciężar na CPU. |
    | Praca w module Develop | **GPU + CPU** | GPU bardzo pomaga, szczególnie w maskach AI i edycji lokalnej. |
    | Maskowanie AI (Select Subject) | **GPU** | Nowe funkcje AI wyraźnie szybciej działają na lepszym GPU. |
    | Płynność interfejsu | **GPU** | Słabe GPU potrafi powodować lagi nawet przy przesuwaniu suwaków. |

---

### ������ Jakie GPU ma sens?

* **Dla płynnej pracy**: GTX 1660 Super / RTX 2060 / RX 6600 lub lepsze.
    * **Dla komfortu i przyszłości AI**: RTX 3060 / RX 6700 XT / lepiej.
    * Lightroom nie potrzebuje topowego GPU (np. RTX 4080), ale **karta klasy RX 7600 / RTX 3060** daje już bardzo dobre efekty.

---

### ������ Porada: jak sprawdzić czy GPU działa w Lightroom?

1. W Lightroom: `Edit > Preferences > Performance`
    2. Zobacz pole **Use Graphics Processor**
    3. Jeśli masz opcję **Custom / Auto / Full acceleration** – działa.

---

### ✅ Podsumowanie

* **Tak, Lightroom używa GPU**, szczególnie do maskowania, edycji i renderowania.
    * **Dobry GPU przyspiesza odczuwalnie pracę**, zwłaszcza przy obróbce dużej liczby RAWów i AI.
    * Ale **CPU i RAM** wciąż są kluczowe dla eksportu, importu i multitaskingu.

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-07-11 090515.png
Wyświetleń:	174
Rozmiar:	22,3 KB
ID:	89245
    Screen z chwili odszumiania w LR. Procesor nie ma tu nic do rzeczy - widać, że to GPU nie wyrabia na zakrętach.

Domyślnie

LR standardowo wykorzystuje GPU w trybie auto (jak na screenie poniżej). Warto zmienić ustawienie na pełne wykorzystanie karty do przetwarzania grafiki. Do tego lokalizację plików tymczasowych wskazać na jak najszybszym dysku, a folder ze zdjęciami na innym. Zmiana ustawień RAM-u też pomoże: Edycja > Preferencje > Wydajność

Osobiście pracuję na zestawie i7 10700K, 128 RAM, 3X ultra szybkie SSD (cache mam nad dysku PCI 4.0) oraz RTX 4060 Ti 16 GB. I ciężko mi narzekać na wydajność. Jako ciekawostkę dodam, że miałem ostatnio możliwość wypróbować RTX 5090 i okazało się, że zmiana grafiki na tak bardzo wydajną dała mizerną poprawę wydajności.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	LR1.png
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	46,4 KB
ID:	89246
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Podepnę się pod temat.

Swój komputer złożyłem w 2019 roku. Po zakupie D850, laptop przestał "wyrabiać".
    Ówczesna konfiguracja:
    Płyta: MSI Tomahawk max B450
    Procek: Ryzen 5 3600
    GPU: Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER (6GB)
    Zasilacz: nie pamiętam, jakiś 600W

Jakiś czas temu zmieniłem CPU na Ryzen 7 5700X, dysk na Kingston SKC3000 NVMe, a zasilacz na MSI 850W gold.

Tak jak było tu pisane, przy obróbce, szczególnie podczas używanie wtyczek np. odszumianie Topazem, GPU pracuje na 100%. Doszedłem do wniosku, że aby chociaż trochę przyspieszyć obróbkę, teraz wymienię kartę grafiki. Nie chcę pakować w tego kompa zbyt wielkiej kasy, wybrałem dwie karty, https://www.morele.net/karta-graficz...5-524f7e21ef5b lub Gigabyte GeForce RTX 4060 OC Low Profile 8GB.

Teraz pytanie co wybrać, jedna ma 12GB pamięci, druga 8GB. Co jest ważniejsze przy obróbce, zaznaczam że nie gram w żadne gry, komp tylko do zdjęć i Internetu.

Pozdrawiam
    Kazik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Serio.
    Jakoś u mnie jak zmieniłem 1070 Ti na RTX 3070 to nic szybciej się nie ładowało, nie wyświetlało w obróbce grafiki... Gry się lepiej wyświetlały
    A masz włączoną akcelerację GPU w opcjach LR? Bo jak zainstalowałem LR6 to przez długi czas pracowałem na CPU, bo u mnie akceleracja była domyślnie wyłączona. Jak chcesz zobaczyć różnicę między 1070 a 3070 to zrób odszumianie AI.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazek Zobacz posta
    Podepnę się pod temat.

Swój komputer złożyłem w 2019 roku. Po zakupie D850, laptop przestał "wyrabiać".
    Ówczesna konfiguracja:
    Płyta: MSI Tomahawk max B450
    Procek: Ryzen 5 3600
    GPU: Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER (6GB)
    Zasilacz: nie pamiętam, jakiś 600W

Jakiś czas temu zmieniłem CPU na Ryzen 7 5700X, dysk na Kingston SKC3000 NVMe, a zasilacz na MSI 850W gold.

Tak jak było tu pisane, przy obróbce, szczególnie podczas używanie wtyczek np. odszumianie Topazem, GPU pracuje na 100%. Doszedłem do wniosku, że aby chociaż trochę przyspieszyć obróbkę, teraz wymienię kartę grafiki. Nie chcę pakować w tego kompa zbyt wielkiej kasy, wybrałem dwie karty, https://www.morele.net/karta-graficz...5-524f7e21ef5b lub Gigabyte GeForce RTX 4060 OC Low Profile 8GB.

Teraz pytanie co wybrać, jedna ma 12GB pamięci, druga 8GB. Co jest ważniejsze przy obróbce, zaznaczam że nie gram w żadne gry, komp tylko do zdjęć i Internetu.

Pozdrawiam
    Kazik
    Nikt nie odpowiedział, więc odpowiem sam sobie, może komuś się przyda. Sorki, że cytuję swój własny post, ale to dla jasności.

Kupiłem kartę z pierwszego linku w moim poście. nie byłem pewien, czy 4060 będzie współpracowała z moją płytą główną.
    Efekt? Wyostrzyłem dwa zdjęcia, poruszone (stabilize, Topaz) z D850. Pierwsze ze starą kartą, czas 67 sekund, po zmianie GPU ta sama fotka, te same parametry, czas to 34 sekundy, więc dwukrotnie szybciej!
    Jestem zadowolony ze zmiany, nie myślałem że tak to przyspieszy.

Pozdrawiam
    Kazik

Domyślnie

Stało się. Wymieniłem rzeczonego GTX1650 4GB na RTX5060Ti 16GB. Teraz przyjemnie odszumia się w LR - to co na starej karcie trwało kilkadziesiąt sekund - teraz trwa zaledwie kilka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiszo Zobacz posta
    Stało się. Wymieniłem rzeczonego GTX1650 4GB na RTX5060Ti 16GB. Teraz przyjemnie odszumia się w LR - to co na starej karcie trwało kilkadziesiąt sekund - teraz trwa zaledwie kilka.
    czy oprócz odszumiania w LR poprawiło się coś jeszcze? Płynność suwaczków itp?
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12