Szukaj
Domyślam sięMam mieszane uczucia co do TC. Co prawda ludzie chwalą TC 1.4 i zapewne na A9III z jego mało gęstą matrycą nie spodziewałbym się spadku jakości, natomiast wiele osób pisze że TC ma negatywny wpływ na działanie AF, czyli tego co w tym aparacie jest największą zaletą.
Jeżeli Sony wypuści nowy lżejszy GM 400mm 2.8 z wbudowanym TC 1.4, to pewnie ustawiłbym się w kolejce po ten obiektyw.
- - - - kolejny post - - - - - -
Wiesz, precapture zmienia bardzo mocno sens używania takich bardzo długich serii. Bez precapture faktycznie, człowiek spodziewał się że za chwile zacznie się akcja i na wszelki wypadek puszczał serię wcześniej żeby nie przegapić momentu, po czym fotografował aż do skutku / zapchania bufora.
Tak robiłem na Z9 który przy 20fps, buforze i szybkich kartach CFeB pozwalał mi fotografować w zasadzie ile chciałem i jak długo chciałem.
W Sony A9III tak nie trzeba. Można spokojnie sobie czekać na interesujący nas moment i nacisnąć migawkę kiedy on już nastąpi, bo precapture odda Ci te pół sekundy (ja tak mam ustawione) które jest wystarczające z nawiązką na mój czas reakcji, nawet jak jestem na kacu
Także te 1.6 sekundy bufora + precapture wystarcza mi bez problemu.
Ba, powiedziałbym że dzięki precapture w Sony mam mniej zdjęć do przejrzenia w domu, bo nie fotografuję "pustych przelotów" tylko samą akcję.
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 07-05-2025 o 22:23
Marcin
Sony / Nikon
Podobna refleksja do tego co pisałem i trochę więcej o technologii
(...)Wystarczy przypomnieć sobie słynne zdjęcie zimorodka tuż w momencie zanurzenia dzioba w wodzie. Autor tej fotografii, Alan McFadyen, przyznał w wywiadzie, że wykonał aż 700 tysięcy ujęć, by uchwycić ten jeden perfekcyjny moment. Dziś, w erze bezlusterkowców z funkcją Pro Capture i szybkościami rzędu 30 kl./s, podobnych zdjęć można znaleźć w sieci całe mnóstwo — na forach czy grupach fotograficznych.(...)
https://www.fotopolis.pl/inspiracje/...szenia-w-teren
Ps. Dla mnie brzmi ciekawie funkcja p.t. cyfrowy połówkowy filtr szary.
Poczytałem artykuł. Ciekawe.
Myślę, że jak ktoś będzie chciał kwestionować zasadność/przydatność wielu fps to będę to linkował:
Ale chyba nie zawsze trzeba jechać na pełnej serii 50 kl./s?
Wiesz co, dużo zależy od tego, co fotografuję. Bo jeśli robimy zdjęcia ptaków przy karmniku czy poidełku to tam naprawdę nie ma potrzeby strzelać 50 czy 120 klatek na sekundę. To byłoby tylko niepotrzebne zapychanie karty. Ale jeżeli fotografuję coś bardziej dynamicznego – lot ptaka, zwierzęta w ruchu – to wtedy sięgam po wyższe prędkości: 25, 50 klatek na sekundę. A kiedy mam tzw. jedną płaszczyznę ostrości, jak np. dzięcioł wlatujący do dziupli, to używam nawet 100–120 klatek na sekundę, często bez ciągłego autofokusa – tylko po to, żeby idealnie złapać ten moment, kiedy skrzydła są perfekcyjnie rozłożone. Tak właśnie zrobiłem zdjęcie, którym wygrałem w zeszłym roku konkurs Comedy Wildlife Photography of the Year – swoją drogą publikowane też u Was. Tam używałem ProCapture przy 50 klatkach na sekundę. I w takim przypadku nie było w ogóle mowy o niższych prędkościach – musiał być „pełen ogień”. Dlatego w takich sytuacjach duży bufor i szybka karta pamięci są naprawdę obowiązkowe.
https://www.fotopolis.pl/inspiracje/...szenia-w-teren
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-05-2025 o 12:48
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
@poste, jesteś wielki. Po Twoim komentarzu postanowiłem przetestować w praktyce jak to jest z GM 300 f2.8 i TC na A9III. Pomyślałem, najwyżej oddam. Od razu piszę, nie oddam.
Tak wygląda zdjęcie na pełnej dziurze z TC 2.0:
A tak wycinek 100% - nic nie było ostrzone ani odszumiane, RAW otwarty w ACR na domyślnym profilu i przycięty na forum.
Okazuje się że z tym obiektywem i na tej matrycy ten zestaw ma jak najbardziej sens.
To tego rozmiar i waga jak w MFT, a jednak FF![]()
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 10-05-2025 o 19:41
Marcin
Sony / Nikon
Szczerze mówiąc to testów tej nowej 300/2.8 nie widziałem za dużo, coś tam tylko po wprowadzeniu. Natomiast w nowo wypuszczanych szkiełkach Sony jakość jest śrubowana w kosmos. Tc 2.0 z a1 pewnie ma ograniczony sens, zależny od indywidualnego podejścia, bo można sporo cropować. Z a9 podejrzewałem, że będzie to lepszy wybór niż Sigma 500/5.6, pomijając cenę![]()
Chętnie sam bym zabrał tego malucha do Afryki, ale cena w okolicach kosztów takiego wyjazdu trochę zniechęcaCoś za coś.
Skontaktuj się z nami