Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Kabel sieciowy...

Witam
    mam pytanie ile może mieć max długości kabel sieciowy żeby nie było straty sygnału internetowego??

bo mam dylemat czy kupić kilka metrów kabla czy router...

a jeśli router to jaki możecie polecić??
    najlepiej z WiFi

ale niedrogi...
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Domyślnie

Kabel sieciowy łączycy ze sobą dwie karty sieciowe może mieć do 10m. Kabel łączący switch z komputerem może mieć 100m. Oczywiście te długości są orientacyjne - zależy od jakości użytego sprzętu.
    Ja używam tego http://www.dipol.com.pl/punkt_dostep...4ghz_N2940.htm . Nie widzę różnicy między połączeniem kablowym a radiowym. Po pomiarach łącze radiowe minimalnie przegrywa, ale naprawdę tego nie czuć w działaniu (nawet dziecko morduje ludziki na jakiejś tam totalnej rozwałce i mówi, że jest OK).
    Pozdrowienia

Domyślnie

kilka metrów kabla czy router
    dziwny dylemat jedno drugiego nie zastąpi i odwrotnie
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ok 100 metrów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Terminux Zobacz posta
    Kabel sieciowy łączycy ze sobą dwie karty sieciowe może mieć do 10m. .
    z tym się nie zgodzę taki kabel także może mieć do 100 m. u mnie przez kilka lat kabel crossowany był dlugości conajmniej 70 m i wszystko smigało że aż miło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malibu Zobacz posta
    z tym się nie zgodzę taki kabel także może mieć do 100 m. u mnie przez kilka lat kabel crossowany był dlugości conajmniej 70 m i wszystko smigało że aż miło
    Dokładnie, u mnie śmigają crossowane 90m, a jeden prosty nawet 140m - dobry kabel+dobrze zaciśnięte wtyki i jedziesz. Co do routerów - jeśli tylko na własny użytek, to najbardziej niezawodne MZ są 3com, jeśli zamierzasz rozprowadzać sieć, to komp na linuchu, albo jakieś mądre Cisco.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Terminux Zobacz posta
    Kabel sieciowy łączycy ze sobą dwie karty sieciowe może mieć do 10m. Kabel łączący switch z komputerem może mieć 100m. Oczywiście te długości są orientacyjne - zależy od jakości użytego sprzętu.
    Cóż za bzdurka. Zgodnie ze standardem 10(0)Base-T(X) maksymalna długość przewodu to 100 metrów, dla kategorii co najmniej 3 (najczęściej kupuje się przewody kategorii piątej i te są przeważnie w handlu).

Domyślnie

max 10m to mogło mieć, jak dobrze pamiętam, za starych dobrych czasów kiedy to sieci ciągło się koncentrykiem łączyło szeregowo kompy "T conetorami" na "bencka" i na skrajnych kompach "dławniczek 50 omhowy"

Tak jak pisała reszta przy sieciach 100BaseT(X) masz ~100m bez względu na to czy po crossie (komp-komp) czy bez crossa (od switcha/huba do kpmpa). Ale to 100m zależy od jakości użytego przewodu.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    max 10m to mogło mieć, jak dobrze pamiętam, za starych dobrych czasów kiedy to sieci ciągło się koncentrykiem łączyło szeregowo kompy "T conetorami" na "bencka" i na skrajnych kompach "dławniczek 50 omhowy"
    Z tego co pamiętam to mogło mieć nawet i więcej niż 100m jednak nie więcej niż 10Mb/s .
    A kolega nadal nie napisał co chce zrobić a że nie wspomnę czy to ma jakiś związek z fotoobróbką.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

Kabel w sieci 100 Mbit moze miec 100 metrow maksymalnie , w sieci 100VG (HP) 200 metrow , BNC bodajze od poczatku do konca segmentu 300 metrow - sa na to standardy , dobrej klasy kabel, dobrze zarobiony ma na taka odleglosc dzialac , bo na tyle sa obliczone urzadzenia i parametry kabla ; oczywiscie na nieco wieksza odleglosc takze zadziala ale to juz wynik tego, ze jest jakis zapas, przeciez sygnal nie zawraca po np. 100 metrach

Router - uzywam Asmax , D-Link , Linksys - model mozesz dobrac do wlasnych potrzeb, pierwszym czynnikiem, jaki decyduje jest lacze jakie masz do netu : Neostrada , Netia zakonczona RJ-11 , DSL czy podobne zakonczone RJ-45.
    Ostatnio edytowane przez pdzran ; 04-10-2007 o 13:34

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów