~500 PLNów droższy, niż MkI. Licząc ceny podstawowe, bez CB czy różnych promocji.
Chyba nie tak źle.
Szukaj
~500 PLNów droższy, niż MkI. Licząc ceny podstawowe, bez CB czy różnych promocji.
Chyba nie tak źle.
Cena pierwszej wersji przez 4 lata praktycznie nie spadła.
Chyba nie było,,,
https://www.youtube.com/watch?v=KLjVJUVDm3Y
To weź trzy dychy do kieszeni i go dostań. Są tacy którzy dadzą Ci cztery dychy aby tylko go mieć.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tylko zauważ jaką cenę zrobił Nikon za Z9, prawie połowa A1. Przecież tu śmierdzi z daleka. A swoją drogą Nikonowi duuuuużo brakuje do Sony, uwierz.
Nic nie trwa wiecznie. Trzeba cierpliwie czekać na właściwy moment, a prędzej czy później dostanie się wielką szansę. Tak jak w przyrodzie. Najwięksi drapieżnicy są też najbardziej cierpliwi. Peter James
@FotoDam Może nie zauważyłeś, że jestem użytkownikiem Sony, a od paru lat tylko tego systemuMnie nie musisz przekonywać, choć przyznam że uważałem z9 na papierze za ogólnie trochę lepszy aparat niż Sony a1. Natomiast nie używałem żadnego z nich, więc przyjmuję Twoją opinię jako dla mnie istotną.
Natomiast co do polityki cenowej, Nikon faktycznie zrobił atrakcyjną cenę na z9. Dlaczego? Z jakichś względów firma tak wyceniła swojego flagowca, my możemy tylko spekulować i się cieszyć
Ps. A1II ma być dostępny w marcu, przynajmniej w Stanach
https://www.sonyalpharumors.com/sony...in-march-only/
Zrobisz jakieś porównanie?
Jasne. Na chwilę obecną mam go za krótko żeby jednoznacznie porównać, byłem dopiero raz w terenie i to przez chwilę. AF w A1 II jest ten sam co w A7RV (nawet jeszcze bardziej usprawniony) na co czekałem najbardziej. Normalnie poezja. A1 ma wyśmienity ale ten z AI wymiata. Na małym ptaku, siedzącym w trawach AF nie zjedzie, tak samo jeśli jakaś część (np skrzydło) jest bardziej kontrastowe AF nie pobłądzi co w A1 czasami miało miejsce. Jeżeli ptak odkręci się tyłem automatycznie ramka ostrości powiększa się i trzyma ostrość na głowie, jeśli tylko ptak ruszy głową i ukaże się oko AF w ułamku sekundy już je śledzi.
Nic nie trwa wiecznie. Trzeba cierpliwie czekać na właściwy moment, a prędzej czy później dostanie się wielką szansę. Tak jak w przyrodzie. Najwięksi drapieżnicy są też najbardziej cierpliwi. Peter James
Obiecałem i jestem. Miałem dzisiaj trochę czasu żeby porównać A1 vs A1 II. Potraktuj to jako krótki wstęp do tego co postaram się napisać w niedługim czasie. Jestem fotografem przyrody i dzisiaj niestety zepsuła się pogoda i ptaki zupełnie nie dopisały. Mimo tego zauważyłem kilka detali różniących te dwa modele, detali ale dla mnie jakże ważnych. Widziałem już wiele komentarzy w necie że w A1 II zostało mało zmienione względem poprzednika. No tak, tylko co można zmienić w czymś co jest już bardzo dobre? Pierwsze to A1 II leży w ręku wyśmienicie, przyciski działają idealnie, nie za lekko ani nie za ciężko. Dodatkowo w zestawie otrzymujemy większą muszlę oczną, oczywiście założyłem ją i dla mnie jest idealna. Wizjer? Normalnie bajka, obraz jak na żywo, zero jakichkolwiek zakłóceń i zawirowań, w ogóle nie męczy oka. Pierwsza rzecz którą bardzo doceniłem zwłaszcza jako przyrodnik to reakcja na spust migawki gdy aparat jest w stanie czuwania./uśpienia. Po wciśnięciu spustu migawki A1 zajmuje to około 3s (można stracić ujęcie życia) zaś A1 II reaguje natychmiastowo, aparat gotowy do pracy jest w ułamku sekundy. W terenie byłem o 6:30 (jeszcze ciemno) Na widocznych konturach kijków/kołków A1 zachowywał się niestabilnie, AF raz trafiał a za chwilę jeździł w tą i z powrotem. U następcy tego problemu nie było, AF celował idealnie w punkt i nie zachował się jak poprzednik ani razu. Śledzenie oka idealne (znane nam z A7RV) choć producent zapewnia że jest jeszcze bardziej ulepszone w co nie wątpię. Nawet przy kontrastowym upierzeniu skrzydeł ptaka nie ma mowy o zjechaniu ostrości z oka, co w A1 zdarzało się dosyć często. AF w A1 II nie zjedzie z oka małego ptaka siedzącego w trawie na odległości 10m. Kiedy ptak odkręci się w drugą stronę i oko jest niewidoczne pole AF automatycznie się powiększa i trzyma ostrość na głowie, kiedy oko znowu staje się widoczne AF w ułamkach sekundy na nie siada. W A1 przy odkręconej głowie ptaka potrafił zjechać całkowicie na obiekty o wyższym kontraście, tutaj takiej możliwości brak. Ogólnie obrazek ma trochę inną plastykę, bardziej przypominającą tą z A75RV gdzie jest ona jak dla mnie najlepszą ze wszystkich modeli Sony. Pomiar światła i BB działają wzorowo. Prędkość migawki powala na kolana, trzeba mieć niezły zapas pamięci. Poziom baterii przy trzymaniu spustu migawki do połowy spada według mnie bardzo szybko ale ja używam gripa bo uważam że podobnie jak w A1 na sesję 5-cio godzinną gdy ptaki dopiszą jedna nie wystarczy. Więcej szczegółów na temat obrazka, szumów itp. postaram się napisać w kolejnym poście. Chcę sprawdzić to dokładniej i nie chcę oceniać po jednym wyjściu w teren. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez FotoDam ; 17-01-2025 o 18:03
Skontaktuj się z nami