Close

Strona 268 z 272 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 671 do 2 680 z 2712

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patronat Zobacz posta
    Serio lepiej sobie mz zamówić kalibrację do LCD niż oglądać OLEDa bez.
    Poważnie?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-01-2025 o 23:53 Powód: obciąłeś ] w cytacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Przedstawianie podejście do tematu bardzo staromodne, takie staroświeckie wręcz, myślenie z poprzedniej epoki.

U mnie w robocie nikt nie narzeka na pracę zdalną...każdy by płakał a wręcz mówią wprost że szukali by innej pracy gdzie byłaby praca zdalna.
    @sokolnik, dokładnie jak piszesz.
    Nie znam nikogo kto by narzekał na pracę zdalną. Pracownicy błagają mnie aby mogli tak pracować choćby częściowo, zgadzam się lub nie w zależności od stanowiska (no magazynier na ten przykład pracować zdalnie nie może).
    Jakieś bzdury o alienowaniu, braku kontaktu z ludźmi? Praca zdalna to nie znaczy praca z domu.
    Faktycznie, czujemy się żoną bardzo wyalienowani, kiedy w ciągu wakacji czy wszelkich innych przerw w roku szkolnym (mamy dzieci w liceum) zabieramy młodzież na karaiby czy gdziekolwiek indziej bez potrzeby brania urlopu, i pracujemy sobie na laptopie z leżaka pod palmą, z drinkiem w ręku obserwując jak nasze pociechy pływają o oceanie, no tragedia
    Właśnie dzięki pracy zdalnej jestem więcej z rodziną, mogę odwiedzać Polskę kiedy mi się podoba, mogę zabierać rodzinę na wzelkie służbowe wyjazdy i konferencje (skoro żona też zdalnie pracuje).
    Oczywiście oboje z żoną wpadamy do biura w swoich firmach raz na jakiś czas, kiedy mamy na to ochotę, albo jakieś spotkanie czy coś... ale to opcjonalne.
    Nie wyobrażam sobie inaczej, właśnie po to pracowałem ciężko całe życie aby mieć po pierwsze swobodę, a po drugie fundusze aby tą swobodę wykorzystać.
    Ja lubię swoją pracę, żona też, dla nas to nie jest coś co chcemy odbębnić przez 8h, wyjść i zapomnieć...

Cytat Zamieszczone przez Jurek Ż Zobacz posta
    Szuka człowiek telewizora, a oni mu zmianę pracy proponują. https://youtube.com/watch?v=YtpGP0UL...dKT_gim7QtnNmA
    No szuka telewizora, bo rozważa pracę zdalną, i skoro będzie w domu to mu telewizor potrzebny do oglądania podczas pracy. Logiczne

Moja siostra pracuje z każdego miejsca na świecie, w którym akurat się znajduje i w którym ma internet. Bo pobyt np. teraz w Wietnamie wychodzi ją połowę kasy z Kato, a reszta jakby nie do przełożenia na kasę. Z potencjalnym dzieckiem. Więc wszystko zależy od punktu widzenia...
    O, to doskonale się rozumiemy widzę

PS. Może by tak ten OT wydzielić do jakiegoś osobnego wątku "Praca zdalna" czy coś, żeby koledze @fafniak nie robić zadymy swoimi wypocinami nie na temat?
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 09-01-2025 o 16:29
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cóz... będąc operatorem ciężko jest pracować zdalnie.

Domyślnie

@fafniak, oczywiście masz rację, praca zdalna nie jest możliwa dla wszystkich profesji. Są zawody gdzie jest absolutnie bez znaczenia gdzie się przebywa, a są takie gdzie nie jest to możliwe, tak jak u Ciebie.
    Ja jestem zwolennikiem tego aby na wszelkich stanowiskach gdzie jest dla firmy bez znaczenia gdzie pracownik przebywa pozwalać (nie narzucać) na pracę zdalną.
    Nie dość że to lepiej dla pracownika (mieć wybór, bo nie każdemu to odpowiada, jak ktoś np. nie ma warunków w domu itp), to lepiej dla firmy. Bo jako pracodawca mam większy wybór pracowników, nie jestem ograniczony do tych lokalnych.
    Nauczony doświadczeniami COVID'owymi zatrudniamy teraz globalnie, i np. cały team do marketingu (4 osoby) który stworzyłem w zeszłym roku pracuje zdalnie, bo nasze biuro jest w NY, a pracownicy są w Vegas, Washington, i gdzieś w Atlancie chyba, nawet nie pamiętam - to bez znaczenia.
    Mogłem skupić się na zatrudnieniu najepszych kandydatów bez patrzenia na mapę
    Widujemy się kilka razy w tygodniu wirtualnie przez Google Meet, fizyczne spotykamy się czasami na jakiś konferencjach, i pięknie jest.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Poważnie?
    Patronat nie wykluczył tego, że oleda też można kalibrować. Widziałem kiedyś nawet artykuł na stronie lg gdzie przedstawiali taką opcję i nawet polecali jakąś usługę. Można też sobie samemu dziergać jak się ma czas. Do mojego tv można kiedyś było nawet kupić serwisowego pilota na amazonie za grosze, który otwierał nowy, piękny świat ustawień wszelakich. Teraz można ściągnąć np. apkę na pc, która włamuje się do menu serwisowego i też tego popróbować, ale w razie problemów producent może się wypiąć i polecieć po gwarancji. W każdym razie to nie do końca jest sytuacji albo albo. Inna sprawa, że kalibracją nie zrobi się ze zwykłego lcdeka smolistoczarnego oleda więc wiele zależy od tego czego się od tv oczekuje.

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    ...Jakieś bzdury o alienowaniu, braku kontaktu z ludźmi? Praca zdalna to nie znaczy praca z domu...
    To nie bzdury tylko wymaga to doprecyzowania. Zależy od sytuacji i charakteru człowieka. Nie powiem starszemu człowiekowi, jak mój teściu, że praca w domu i alienacja to bzdura, bo to dla niego realny problem. Jest wielu ludzi dla których wbrew pozorom wyjście do pracy to okazja to wyjścia do ludzi. Z wielu powodów. I piszę tu raczej o zwykłych biurwach, klikaczach, urzędnikach a mniej o biznesmenach i szefach łączących się z załogą z Kajmanów. Mam też znajomego, inżyniera, który zgodził się na zdalną, bo ją też docenia, ale tylko na zasadach pół na pół. Bo jak sam mówi jakby nie musiał czasem wyjść do pracy to by nie wychodził Także różnie bywa. Czasów kowidu bym do tego nie mieszał. Wtedy kogo się dało gonili do domu, nawet gdy to nie miało większego sensu. Teraz jest trochę normalniej. Zdalnie pracują raczej ci, którzy są przez to równie efektywni co biurowcy. I to jest uczciwe podejście.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-01-2025 o 23:55 Powód: poprawa cytowania

Domyślnie

@cz4rnuch, mogliśmy się nie zrozumieć w takim razie. Dla mnie praca zdalna danej osoby nie wyklucza pracy z biura. To że pracownik ma możliwość pracy zdalnej, nie znaczy że nie jest w biurze mile widziany, może zawsze przyjść jeżeli sobie życzy, bez uprzedzenia, pytania o zgodę, itp. Po prostu nie musi tego robić jeżeli nie chce.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Mój młodszy syn ma pracę hybrydową zdalną plus w biurze, wtedy gdy spotkania z klientami czy spotkania w zespole, ale średnio raz w tygodniu jest w biurze (firma amerykańska, siedziba w Wawie)
    Starszy natomiast 100% zdalnie (firma duńska, siedziba w Kopenhadze, pracuje z Wawy z domu) ale ze względu na to że zespół jest w różnych strefach czasowych to godziny pracy ma pół europejskie pół amerykańskie.
    Ale jak mają boot campy kilkudniowe to ostatnio było w Ljubianie, poprzednio w Kopenhadze.

covid spowodował, że mimo początkowych zawirowań, firmy się dość dobrze dostosowały a zmiany które nastąpiły są wg mnie mimo wssystko pozytywne. Tak to widzę po własnym otoczeniu okolorynkowym
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 09-01-2025 o 18:11
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Poważnie?
    Tak. Mam porównanie na dwóch bloźniaczych tv Sony. Mieli buga w Netflixie - jak się odpalał dolby vision, nie ma wpływu na ustawienia barw. Na przed kalibracją nie było koloru czerwonego, był za to dziwny żółty.
    Abstrahując od kalibracji, mnie osobiście oled męczy - wszystkiego jest za dużo. Jaskrawości, czerni, kontrastu itd. Wole na dłuższą metę dobrze skalibrowane lcd w trybie zamówionym, potocznie nazywanym kino pro.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-01-2025 o 23:58 Powód: poprawa cytowania

Domyślnie

Dodam, że kalibracja odbyła się w miejscu docelowego oglądania, gość przyniósł walizkę sprzętu w tym czytnik wielkości buyelki na mleko z 72’. Trwało to dobre 20 minut, z podglądem próbnym, przy otwartych i zamkniętych roletach (kalibrowanie układu ściemniającego). Po poerwszych godzinach myślałem że to zwykła ściema. A potem w sypialni zobaczyłem drugi obraz. Jako że go prawie nie używam, to kalibracja drugiego się nie odbyła. No i tak zostało - jak się chcę wkurzyć idę na pięterko
    OLEDy wręcz wymagają kalibracji. Wyjściowe barwy, zależnie od producenta czerwień bądź niebieski, są dla mnie nie do przyjęcia.
    Trzecie rozwiązanie to projektor. Wiele przeszkód rozwiązuje ale wymaga przygotowanego „ekranu”, żeby obraz był fajny. Ja lubię.

Domyślnie

Do filmów polecam po prostu przełączyć na tryb filmmaker mode. Jeśli ktoś nie chce tracić życia w pogoni za absolutem i nie lubi fajerwerków, cukierków, itp. to raczej będzie bardzo zadowolony. No i fafniaku koniecznie podłącz swoje audio pod tv. Dźwięk zrobi większą różnicę niż najlepsza kalibracja

Strona 268 z 272 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów